dinsdag 26 maart 2013

Het chippen van honden op 1 april 2013 verplicht

Vanaf 1 april geldt een verplichte identificatie- en registratieplicht (I&R) voor honden. Alle pups moeten binnen 7 weken na de geboorte worden gechipt en binnen 8 weken geregistreerd bij een door het ministerie van Economische Zaken aangewezen databank. Honden die worden geïmporteerd, dienen binnen 2 weken te worden geregistreerd.
De Dierenbescherming is blij dat de I&R-plicht eindelijk een feit is. Op deze manier kan de overheid malafide en illegale hondenhandel namelijk makkelijker opsporen en aanpakken en worden weggelopen honden dankzij de chip sneller met hun baas herenigd. "Met het verplicht registreren zetten we een belangrijke stap in het verbeteren van dierenwelzijn van gezelschapsdieren," aldus Sharon Dijksma, Staatssecretaris van Economische Zaken.

Volgens het nieuwe besluit moeten hondenfokkers de chip door een dierenarts of chipper in laten brengen en de eerste registratie doen. Een koper vraagt vervolgens om een bewijs van chipregistratie en laat na aankoop het identificatienummer binnen twee weken met de eigen adresgegevens registreren. De hondeneigenaar is verplicht om wijzigingen door te geven.
Een chipplicht voor katten werd eerder dit jaar door de Tweede Kamer afgewezen.

Een goede tip van een lezer, Zijn uw gegevens veranderd? Even dit formulier invullen en opsturen.


 Geen opmerkingen:

Een reactie posten