vrijdag 31 mei 2013

Van de 15 'restaurantberen' zijn er 4 bevrijd en 2 door de restauranthouder vermoord !!(Nieuwe foto)Update : Stichting Vier Voeters heeft zojuist  foto's ontvangen waarop te zien is hoe vreselijk de beren moeten hebben geleden. Ze zijn door deze dierenbeul afgeslacht en als oud vuil gedumpt.
Lieve lezer, hoe kunnen we helpen om dit leed te voorkomen? Steun Stichting Vier Voeters als u nog een euro overheeft. Alle kleine beetjes helpen. Namens de beren die wel zijn/worden bevrijd, bedanktVier ‘restaurantberen’ verhuisd naar berenwoud Pristina

Afgelopen week heeft een reddingsteam van de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters vier illegaal gehouden beren gered. Zij werden onder bedroevende omstandigheden bij restaurants in Kosovo gehouden en zijn overgeplaatst naar het nieuwe, speciaal daarvoor gebouwde berenwoud Pristina.

Twee van de beren, Ari en Arina, leefden in een gevangenisachtige kooi van de kleine dierentuin Shqiponja in Prizren. Daar dienden zij als attractie voor gasten van het nabijgelegen restaurant. Twee andere berinnen, nu nog naamloos, leidden een triest bestaan in een kooi van twaalf vierkante meter in een speeltuin naast een ander restaurant. Elk van hen leed door te weinig bewegingsvrijheid, gebrek aan water om in te baden en beperkte mogelijkheden om te kunnen schuilen voor de zon. Hoewel de eigenaar van de twee naamloze berinnen zijn medewerking verleende en instemde om de beren over te plaatsen, moesten de beren van de kleine dierentuin met behulp van de politie overgeplaatst worden.


                            Beren Ari en Arina in hun oude verblijven
 
 
 Arm dier!! Gelukkig heeft de beer Kassandra nu eindelijk een goed leven.
                                                 

In maart redde Stichting Vier Voeters al de eerste beer in Kosovo: berin Kassandra. Zij kwijnde weg in een kooi van zes vierkante meter naast een restaurant, dertig kilometer ten Zuiden van Pristina. Haar eigenaar liet haar aan haar lot over toen hij de deuren van zijn restaurant sloot. Alle vijf beren moeten nu acclimatiseren in speciale onderkomens voordat ze losgelaten worden in een groter gebied. “We zijn erg blij dat we al vijf van de vijftien restaurantberen in Kosovo onder onze hoede hebben,” zegt Heli Dungler van Vier Voeters. “Hier wordt er voor ze gezorgd en voor het eerst in hun leven kunnen ze zich vrijelijk bewegen in een natuurlijke omgeving, zonder beperkende tralies om hen heen”.

De beren zijn geboren in de bossen van Kosovo en Albanië en op brute wijze bij hun moeder weggehaald door dierenhandelaren. Als restaurantberen werden zij geacht de bezoekersaantallen te vergroten en daarmee de winst te verhogen. Met ingang van de herfst 2010 is het houden van beren in privébezit strafbaar gesteld. Tot voor kort kon het Ministerie van Milieu hier echter weinig tegen doen. “Beren die in gevangenschap zijn gehouden, kunnen niet terug naar de wildernis. Maar er was ook geen geschikte opvanglocatie voor ze,” legt Dardan Gashi uit, de Kosovaarse Minister van Milieu. “We zijn dan ook erg blij dat Vier Voeters hier met de bouw van het berenwoud verandering in heeft gebracht”.

Volgens Gashi worden er vanaf nu serieuze maatregelen genomen tegen restauranteigenaren die toch beren kopen en wordt er hard opgetreden tegen de berenhandel en het privébezit. De komende maanden zal Vier Voeters in Kosovo nog tien bruine beren redden, hen overplaatsen naar het berenwoud en daarmee een einde maken aan het illegale bezit van beren. Vier Voeters nodigt iedereen uit om namen te bedenken voor de twee naamloze beren.


Ari geniet van het leven in het berenwoud Pristina van Stichting Vier Voeters in Kosovo

Terwijl VIER VOETERS beren redt in Kosovo laat restauranthouder zijn twee beren doden

Pristina/Amsterdam, 30 mei 2013. Internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS betreurt het feit dat twee van de tien overgebleven illegaal gehouden beren zijn gedood op woensdagochtend 22 mei jl. De twee beren Rambo en Luta (ongeveer 15 maanden oud) leden een miserabel bestaan in een krappe kooi bij een supermarkt in Mitrovica. De Kosovaarse politie trof de beren rond het middaguur dood aan. Heli Dungler, oprichter en directeur  VIER VOETERS: “Dit is een vreselijke tragedie. Beide beren stonden aan de start van een geweldig nieuw leven in ons nieuwe BERENWOUD.” Het doden van de beren gebeurde op hetzelfde moment dat er beslag werd gelegd op twee andere beren uit de kleine dierentuin in Prizren.  Het Kosovaarse Ministerie van Milieu had de twee geconfisqueerd met behulp van VIER VOETERS, die hen vervolgens naar het nieuwe BERENWOUD Pristina overbracht.

Volgens het Ministerie van Milieu heeft de eigenaar de beren een week geleden verkocht aan een dierenhandelaar voor €500, waarna de handelaar  ze aan een groep mannen heeft gegeven. Vervolgens hebben zij de dieren gedood en hun organen verwijderd. De politie heeft de verdachten gearresteerd. Door een volmacht waren zij na 72 uur echter weer op vrije voeten. Het Ministerie van Milieu heeft aangegeven gerechtelijke stappen te ondernemen tegen dit besluit en de vier mannen zouden zwaar beboet kunnen worden. Het Ministerie  dient ook een aanklacht in tegen de eigenaar van de beren, die niet het recht had hen te verkopen. Minister van Milieu Dr. Dardan Gashi,  ontstemd wegens het voorval, heeft aangekondigd de maximum straf te hanteren en het verbod op het hebben van beren in privébezit volledig in te voeren, welke van kracht is sinds 2010. Gashi zegt, “Er is nog steeds sprake van weerstand, maar we moeten dit kunnen doorbreken omdat het in volksbelang is en dat is wat we gaan doen.”

Restaurantberen
De twee beren behoorden tot de vijftien restaurantberen in Kosovo. Ze zijn getraceerd en geregistreerd door VIER VOETERS en de regering van Kosovo gedurende de laatste jaren. Geboren in de bossen van Kosovo en Albanië en op brute wijze bij hun moeder weggehaald door dierenhandelaren. Als restaurantberen moesten ze meer bezoekers aantrekken en daarmee ook de winst vergroten.


De jonge beren Rambo en Luta voor dat ze werden vermoord. Arme schatjes.

2 opmerkingen:

  1. God wat vreselijk is dat toch allemaal, houdt het dan nooit eens op die dieren te kwellen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is zeker vreselijk maar doordat deze armere landen bij de EU komen of al zijn, worden er opeens wetten aangenomen tegen dit dierenleed. Als vrijwilligster van Vier Voeters weet ik dat deze organisatie er boven op zit om deze mishandelde beren mee te nemen en ze een beter leven te garanderen. Een prachtig project van hen is www.lionsrock.org Helaas linkt deze blog van Google niet door. Heb er al over geklaagd. Bedankt voor je reactie

      Verwijderen