woensdag 22 mei 2013

Dolfijnenshows niet langer toegestaan in India. Nu Nederland nog !!
Schattig ? Wel nee, om ze trucjes te laten doen wordt hen voedsel onthouden. Geen trucje? Geen vis!

Dolfinarium Harderwijk. Wanneer gaan wij dit verbieden? Op Europees niveau wordt er hard aan gewerkt om het in heel Europa te verbieden maar helaas,er is nog een lange weg te gaan.

Dolfijnenshows zijn niet langer toegestaan in India. Dat bericht de milieuwebsite Treehugger.   ( Deze website beslist even lezen. Het geeft een zee van informatie over het wel en wee van dolfijnen en walvissen) .Het land gaat met het verbod Chili, Costa Rica en Hongarije achterna, die eerder al opkwamen voor de rechten van deze dieren.

'India verbiedt personen, organisaties, overheidsinstanties en private of publieke ondernemingen om walvisachtigen te importeren of gevangen te houden met als doel commercieel vermaak of private of publieke tentoonstelling', klonk het eind vorige week in een verklaring van het Indiase ministerie van Leefmilieu.

Lagere overheden werden eveneens opgeroepen om elke aanvraag voor een dolfinarium te verwerpen. Het ministerie wees erop dat walvisachtigen niet goed overleven in gevangenschap. Een dolfijn of een andere walvisachtige gevangen houden 'kan hun welzijn en overleven ernstig in gevaar brengen, omdat het hun gedrag verandert en extreme stress veroorzaakt.'

Maar het land ging nog een stap verder. Niet enkel de dolfijnenshows worden er voortaan geweerd, het ministerie veranderde ook de status van de dieren, omdat de dieren bijzonder intelligent zijn, aldus de beleidsbrief.

'In vergelijking met andere dieren moeten dolfijnen gezien worden als 'niet-menselijke personen', en dus hebben ze recht op specifieke rechten. Het is moreel onacceptabel om ze gevangen te houden voor entertainment.'

De regel maakt van India het vierde en grootste land ter wereld dat voor dolfijnen in de bres springt. Dierenrechtenorganisaties zijn alvast opgetogen met het nieuws. 'Dit is een grote overwinning voor de dolfijnen', zei een woordvoerder van de Indiase koepelorganisatie Fiapo.

'India is een baken van hoop voor een wereldwijde beweging om walvisachtigen te beschermen van gevangenschap, en we zijn opgetogen dat minister Jayanthi Natarajan een nieuwe standaard instelt voor dierenbescherming in de hele wereld door walvisachtigen als niet-menselijke personen te bestempelen.'

Well done India. Een prima voorbeeld voor de rest van de wereld!!

http://www.nujij.nl/algemeen/dolfijnenshows-niet-langer-toegestaan-in-india-nu.23229599.lynkx

Veel reacties op dit artikel op www.nujij.nl

1 opmerking:

  1. Te gek he ! Mag ik een link naar dit artikel toevoegen op mijn blog?
    http://rudycoveguardian.blogspot.nl/ Op mijn beurt kan ik alle steun en aandacht gebruiken in mijn voorbereidingen op SSCS Cove Guardians Infinite Patience 2014/ 2015 en zou wat aandacht voor mijn blog en Quest door jou erg op prijs stellen!

    BeantwoordenVerwijderen