woensdag 22 mei 2013

Rapport Oostvaardersplassen: in de afgelopen winter zijn er 1483 grote grazers neergeknald. Hoezo natuur??
http://stophetleed.nl/meer-foto-s.html      Link naar  heel veel meer foto´s van dit vreselijk dierenleed
Het rapport met de schokkende cijfers : 

 http://www.staatsbosbeheer.nl/~/media/Oostvaardersplassen/Maandrapportage_april2013_2.ashx

De Oostvaardersplassen ( OVP) zijn gelegen in het westelijk deel van Flevoland. Het is een nat gebied, groot 5500 ha, waarvan 1/3 deel bestaat uit begraasbaar land, 1/3 uit moerasgebied en 1/3 water. Sedert 1996 beheerd door Staatsbosbeheer ( SBB ). Toen in de jaren '70 van de vorige eeuw flora en fauna met o.a. veel (water) vogels enorm toenamen in kwantiteit en diversiteit , werd besloten er een 'Natuurpark' van te maken.

De discussie over de uitvoering van dit project bestaat nu al bijna 20 jaar. In de winter van 1996-'97 werd al honger geleden, omwonende spraken er schande van, vooral jonge dieren waren er slachtoffer van (en zijn dat nog steeds). Een helikopter geladen met hooi mocht niet opstijgen. In 1999 verhongerde o.a. een grote groep Heckrunderen. De wintersterfte van 2004-2005 bedroeg 700 dieren. In het seizoen 2011-2012 stierven er 1500 dieren (door honger gestorven of afgeschoten wegens een zeer slechte conditie). In oktober 2012 heeft weer een telling plaats gevonden (volgens een verbeterde methode).

Note van Stichting Welzijn Grote Grazers

http://www.stichtingwelzijngrotegrazers.nl/

De dieren lijden onder het voedsel tekort (want van november tot half mei hebben ze geen hap te eten). Het gras gaat begin april groeien, maar de duizenden ganzen eten alles weg.
De dieren worden in een nieuw rapport weer als wild betiteld, want dan hoeft Staat bos beheer ze niet te verzorgen.
Als ze al terminaal zijn, worden ze afgegeschoten.
Het is een Nationale Schande.

 Wat ruik ik nou?

http://www.hetedelhert.nl/cms/index.php/belevenissen-wild-mainmenu-51/3401-wat-ruik-ik-nou

6 opmerkingen:

 1. Uit de Elsevier 7 september 2010

  Bioloog Vera is een van de initiatiefnemers van het experiment (Hallo! EXPERIMENT) in de Oostvaarderplassen, waar grote grazers zoveel mogelijk met rust worden gelaten. Veel Tweede Kamerleden en veel direct betrokkenen uit de wereld van natuur en milieubescherming waren op de lezing afgekomen.

  Omdat niemand weet hoe echte natuur eruit ziet, gebruiken mensen de natuur die ze kennen uit hun jeugd als ijkpunt. Op een gegeven moment werd boerenland als het natuurlijke landschap van Nederland gezien, maar volgens Vera is het parklandschap, met gras en bomen, onze normale natuur.

  Nederlandse natuur
  Een experiment (EXPERIMENT!) als in de Oostvaardersplassen is het construeren van de Nederlandse natuur. Verschillende dieren die niet meer in Nederland voorkwamen zijn teruggekeerd. De Nederlandse natuur kan worden gezien als een bron van kennis, en daarom is het belangrijk dat kenniseconomie Nederland een dergelijk eigen natuurgebied heeft, betoogt Vera.

  Vera gaf toe dat er iets moet gebeuren aan het feit dat er geen dieren in en uit het natuurgebied van de Oostvaardersplassen kunnen. Maar de opmerking van Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel (CDA) dat het experiment slecht is uit het oogpunt van dierenwelzijn, werd door Vera verworpen. Ormel kan beter in actie komen tegen de bio-industrie, vindt Vera. De zaal was verdeeld over de kwestie.

  Vera en consorten zijn nog steeds aan het experimenteren en dat kost vele duizende en duizende dierenlevens. Voor God spelen heeft zo zijn prijs maar ophouden, daar denken de hufters niet aan. Dat dit in ons land mogelijk is. Met een Dieren"bescherming" een een Partij VOOR de dieren. Die beide TEGEN dierproeven zijn. U weet wel: dat zijn EXPERIMENTEN waar dieren het leven laten. Maar dit EXPERIMENT mag dan wel??
  Geen stem een geen cent naar de DB en de PvdD voordat die hun invloed laten gelden tegen dit EXPERIMENT dat zoveel leed veroorzaakt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We hebben geen natuur in Nederland.We wonen in een aangelegd park, dus geen experimenten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Juist Titia! De Oostvaardersplassen is gewoon een veredelde dierentuin. Bijvoederen verplicht. En niet meer dan 1000 grote grazers. Dat zijn er nu 4000, geen wonder dat ze de hongerdood sterven.

   Verwijderen
 4. Ik zag bij vrienden in de tuin 2 goed doorvoede ree-vrouwtjes grazen en 1 man.Een prachtig gezicht! Dat zijn pas dieren in het wild.Geen dieren die opgesloten zitten op een plaats waar ook maar niks meer te vreten is!!...WAT natuurlijke selectie!!..Laat de dames en heren die die Oostvaardersplassen hooghouden zelf eens een maandlang in een tentje zitten met 1 brood.
  Ik denk niet dat we op deze manier ,,zuinig,, moeten zijn op de natuur!
  De dieren die hier uitgezet zijn en nu opgesloten zitten(in slechte omstandigheden omdat er ook standaard te weinig voer is) hebben er niet om gevraagd.
  STOP dit zgn belachelijke experiment...

  BeantwoordenVerwijderen