donderdag 20 juni 2013

1100 varkens gestikt vanwege een kapot ventilatiesysteem... waar was de boer?
Varkens geruimd (foto: Harrie Grijseels / SQ Vision Mediaprodukties)

MILHEEZE - Bij een boerderij in de Haag in Milheeze zijn woensdagmiddag elfhonderd varkens om het leven gekomen. Vanwege een defect in de luchtinstallatie zijn de varkens gestikt.
De meeste kadavers zijn inmiddels geruimd. Rond kwart voor zes is versterking ingeroepen bij de brandweer om bij het ruimen te helpen. De dode varkens zijn naar een destructiebedrijf gebracht.

Het ventilatiesysteem was mogelijk al sinds dinsdagavond kapot. Dat werd echter pas woensdag geconstateerd, aldus een woordvoerder van de gemeente Gemert-Bakel.  Waar was de boer?
       

1.6 miljoen varkens zijn in de laatste 5 jaar omgekomen in stalbranden!!

Tot 2013 werd in de Nederlandse wet geen onderscheid gemaakt tussen dieren en wc-rollen. Een opslagruimte voor wc-rollen moest aan dezelfde brandweereisen voldoen als een kippenstal met 30.000 kippen. In 2012 verbrandden er in stallen meer dan honderdduizend dieren. Vanaf 2014 moeten nieuwe stallen brandveiliger worden gebouwd en worden boeren beter voorgelicht over brandveilig werken. Oude stallen blijven echter brandgevaarlijk.

 In de afgelopen jaren zijn veel dieren onnodig verbrand. De brandweervoorschriften voor stallen vol met dieren, waren exact dezelfde als die voor opslagloodsen.  Maar stallen zijn veel brandbaarder. De kans op een brand in een kippenstal, is acht maal hoger dan de kans op een woningbrand. De dieren produceren veel stof en ook het strooisel op de stalbodem is stofrijk. Door het stof en door de aanwezigheid van mestgassen, is er hogere kans op kortsluiting. Kortsluiting is de meest voorkomende oorzaak van stalbranden.  Stallen liggen vaak afgelegen waardoor de brandweer laat aanwezig is. Soms is er dan niet eens bluswater voorhanden, zodat de brandweer helemaal niets kan doen voor de soms duizenden dieren in de stal.

In 2008 – een jaar met erg veel brandslachtoffers - luidden zowel de Dierenbescherming als Wakker Dier de noodklok. Beiden pleitten voor brandveiligere stallen, door bijvoorbeeld brandmelders, sproeiers of brandwerende deuren verplicht te maken. Maar ook pleitten we voor voorlichting voor boeren, brandveiligere installaties,  kleinere stalcompartimenten en een scheiding tussen de opslag van brandgevaarlijke stoffen en de dierverblijven. Wakker Dier voerde rechtszaken tegen brandgevaarlijke stallen en zette het onderwerp via de landelijke media op de politieke agenda. De Dierenbescherming schreef samen met brandweer, verzekeringswezen en boeren het Plan van Aanpak stalbranden.

Na drie jaar campagne voeren stemde eindelijk in november 2011 een meerderheid van de Tweede Kamer voor speciale bouwvoorschriften voor stallen. In januari 2013 is het dan zover. De staatssecretaris Landbouw schrijft aan de Tweede Kamer: “Dieren moeten beter beschermd worden dan dingen”. Vanaf 2014 moeten nieuwe stallen brandveiliger gebouwd worden. Ook zullen boeren beter voorgelicht worden over brandveilig werken en gaan dierenarts en brandweer beter samenwerken om het dierenleed na een brand te beperken. 

Waarom alleen de nieuwe stallen? De meeste stallen in Nederland zijn oud. Dit is weer zo'n waardeloze maatregel!!Blij maken met een dooie mus. Arme dieren.

   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten