dinsdag 4 juni 2013

´Canned Hunting´ Leeuwen gefokt om door jagers voor de ´sport´? doodgeschoten te worden ( video )Canned hunting


Het was een grote verassing voor mij vandaag  toen ik het bericht binnen kreeg uit verschillende internetkranten over de verschrikkingen van ´Canned Hunting´ Hoezo verassing? Eigenlijk is dit, jammer genoeg, niet het soort onderwerp die door de media veel wordt behandelt. Het begon deze week met een artikel en video geschreven en gefilmd door de journalist Patrick Barham van The Gardian. Patrick was op bezoek geweest bij een van deze leeuwenfokkerijen. Overgenomen door de Metro en de NRC Handelsblad in Nederland , kon ik of  met copy-paste het overnemen of gebruik maken van de expertise over dit onderwerp van Stichting Vier Voeters .Ik heb voor de laatste gekozen.

De leeuwenindustrie in Zuid-Afrika

Al jaren reizen jachttoeristen, voornamelijk afkomstig uit Europa en Noord-Amerika, in grote getalen naar Zuid-Afrika, om terug te keren met trofeeën in de vorm van dode dieren. Ze krijgen hun prooi als het ware in de schoot geworpen, omdat de leeuwen waar ze op jagen alleen zijn gefokt om te worden doodgeschoten. StichtingVier Voeters heeft een campagne gelanceerd tegen deze wrede ‘sport’, genaamd canned hunting.

Het jachttoerisme is in de ‘paradijselijke natuur’ van Zuid-Afrika aan een grote opmars bezig. Haar rijke klanten hebben bijna alle diersoorten uit Zuid-Afrika op de trofeeënlijst gezet. Vooral de leeuw is erg in trek. Per jaar worden zo’n 1000 leeuwen neergeschoten!

Het boeken van leeuwenjacht via internet

Canned hunting is zeer weerzinwekkend. De leeuwen worden onder traumatiserende omstandigheden gefokt om vervolgens te worden losgelaten in een afgesloten omgeving. Daar komen ze oog in oog te staan met schietgrage toeristen. Het is onmogelijk voor het, vaak verdoofde, dier om te vluchten. De honger die de bloeddorstige toeristen naar succes en eer hebben wordt gegarandeerd gestild.

Hoe meer geld je hebt, hoe groter je trofee. Aan een volwassen leeuw met prachtige manen hangt een prijskaartje tussen €25.000 en €45.000. Leeuwinnen zijn goedkoper en op verzoek is het zelfs mogelijk om op leeuwenwelpjes te schieten. Op maat samengestelde jachtpakketten zijn gemakkelijk te boeken op jachtbeurzen, via internet of bij gespecialiseerde reisagentschappen.

De leeuwenfokkerij

De lijdensweg van deze trofeedieren begint op één van de talloze fokkerijen in Zuid-Afrika, waar leeuwen op grote schaal worden gefokt. In het wild krijgt een leeuwin eens in de twee jaar een nestje. Op de fokkerijen moet ze elk half jaar leeuwenwelpjes baren. Vaak neemt men deze welpjes al drie dagen na hun geboorte weg bij de moeder. De leeuwinnen blijven niet alleen getraumatiseerd achter door het verlies van hun welpen, maar ook hun gezondheid heeft erg te lijden onder het onnatuurlijk hoge tempo waarin de nestjes elkaar opvolgen. Op meer dan 160 fokkerijen in Zuid-Afrika staat het leven van meer dan 4000 leeuwen op het spel. Tussen 2006 en 2008 verdrievoudigde het aantal gedode leeuwen. Daarnaast brengt ook de groeiende vraag naar canned hunting de populatie wilde leeuwen in gevaar. Er zijn nog slechts 3000 wilde leeuwen in Afrika. Dit aantal is nog altijd dalende…
Eerst aaien, dan schieten

De welpjes worden met de hand grootgebracht en krijgen geen moedermelk in de fokkerijen. Dit leidt bij de wezen tot ernstige voedingstekorten. De welpjes ontwikkelen vaak zwakke en vervormde beenderen en krijgen ademhalings- en spijsverteringsproblemen.

De vaak zieke leeuwenwelpjes worden bovendien ook uitgebuit als toeristische attractie. Door heel Zuid-Afrika heen kunnen toeristen leeuwen aaien en zelfs met de dieren wandelen. Het voortdurende contact met mensen en de barre levensomstandigheden veroorzaken gedragsstoornissen en gevaarlijke ongevallen. De leeuwen vallen ten prooi aan jachttoeristen wanneer ze de ‘trofeeleeftijd’ van vier jaar hebben bereikt. Ze kunnen naar verschillende gebieden in Zuid-Afrika worden vervoerd, vaak naar de provincies Free State, North West en Limpopo, waar ze vervolgens worden doodgeschoten.

Onbewuste steun

Veel toeristen zijn niet in Zuid-Afrika om te jagen maar willen de dieren alleen van dichtbij zien. Door geld te betalen om de leeuwen te mogen aaien, steunen ze deze trieste industrie zonder dat ze het beseffen. Ondanks de goede bedoelingen ondersteunen zelfs bepaalde programma’s voor vrijwilligerswerk deze wrede industrie. Het geld dat de vrijwilligers op tafel leggen om met leeuwen te mogen werken, ondersteunt de leeuwenhandel en gaat rechtstreeks naar de fokkerijen. Zo worden leeuwen gefokt voor canned hunting onder het mom van dierenbescherming.

De regering van Zuid-Afrika heeft  canned hunting aan banden proberen te leggen door de leeuw tot een beschermde diersoort te maken. De leeuwenindustrie vindt echter steeds nieuwe argumenten om hun praktijken te kunnen voortzetten. Om deze reden hebben gefokte leeuwen tot op de dag van vandaag nog steeds geen bescherming.
                                                                   
Een veilige haven: Lionsrock

Vier Voeters beheert in Zuid Afrika een opvangpark voor grote katachtigen: Lionsrock. Leeuwen uit de fokkerijen worden naar dit 1.250 hectare grote gebied gebracht en krijgen er medische verzorging. Op deze veilige en natuurlijke plek kunnen de leeuwen de rest van hun leven zonder stress en ander leed doorbrengen.
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                                                                                              

5 opmerkingen:

 1. Ongehoord smerige en laffe vorm van jacht. Directe en regelrechte maffia-parktijken!
  Naming and Shaming stel ik voor: alle "sportieve" deelnemers aan deze praktijken gewoon met naam op internet. Zal ze leren op te scheppen over hun "vaardigheden"

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Laten we de rollen eens omdraaien van jager naar gejaagde eens kijken of die laffe figuren het nog steeds leuk vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens Gerrit. Ik ben reisorganisaties aan het aan schrijven om te stoppen met olifant ritten. Moet deze dierenbeulen op die manier ook maar eens aanpakken samen met Vier Voeters.

   Verwijderen
 3. Zouden jullie dit aub geen jacht willen noemen?

  Dit is schieten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja het woord schieten komt in het artikel toch wel vaak voor want zoals je al zegt het is geen jacht maar schieten. De toeristenindustrie heeft de naam jachttoeristen bedacht. Ik heb geschreven: eerst aaien dan schieten. De dieren worden eerst geknuffeld en zijn daardoor gemakkelijk prooi. Zoals Bart al schreef het is smerig!

   Verwijderen