woensdag 5 juni 2013

Maak van je dier geen asielzoeker !! Mooi verhaal van mijn ervaring met de kattenchip

 

 
 

 

Juni Chipmaand: Maak van je dier geen asielzoeker!

 
Als er iemand is die ervaring heeft met chippen van katten dan ben ik het wel. Enige jaren geleden verhuisden wij met 2 asielkatten naar een dorp. Volgens de Dierenbescherming is de norm 3 weken de katten binnenhouden. Op een of andere manier is Sukke ( de andere kat heet Fokke, u weet wel van die strip ), uitgeglipt en we woonden er nog maar 4 dagen. Weg kat. Ik heb een week lang door het dorp gefietst en "Sukke waar ben je" geroepen. Inwoners hoorde ik later, wezen naar hun voorhoofd en waren het met elkaar eens dat die nieuwe bewoonster niet helemaal fris was. Weken lang niets meer vernomen van onze Sukke totdat we een telefoontje kregen van de Dierenambulance Deventer, of we een kat misten. Bleek dat Sukke terug wou naar Zwolle waar we vandaan kwamen maar nam de verkeerde bocht en eindigde 20 km verderop in Deventer .Hij miauwde zo hard en was zo mager dat dierenvrienden de Dierenambulance belden. Even checken of het dier was gechipt en viola onze naam kwam naar voren. Op Sinterklaasavond kregen we een magere, uitgeputte Sukke weer thuis en een mooier Sinterklaas cadeau is niet te bedenken. Fokke en Sukke zijn nu 12 jaar oud en genieten van het dorpsleven.
 
Traditioneel staat de maand juni in het teken van chippen en registreren van huisdieren. De vakantieperiode komt er weer aan en juist dan blijken veel huisdieren vermist te raken. Door je dier te laten chippen en registreren, én ervoor te zorgen dat de registratie up-to-date blijft, maak je de kans om je huisdier in zo’n geval terug te krijgen zo groot mogelijk.

Sinds 1 april 2013 is in Nederland het chippen en registreren van pups en honden uit het buitenland verplicht en moet de eigenaar de registratie up-to-date te houden. Hoewel het niet verplicht is, is chippen voor katten net zo belangrijk is. Jaarlijks belanden veel katten in het asiel omdat ze ontsnapt zijn en zoek raken. Als de eigenaar niet gevonden kan worden, moet het dier in het asiel blijven tot er een nieuwe eigenaar gevonden wordt. Dat is onnodig, want veel van deze dieren hebben een eigenaar die zijn dier graag terug zou hebben!

Ook konijnen kunnen prima gechipt worden. Van de vele konijnen die op straat worden gevonden, kunnen nu slechts enkelen bij hun eigenaar terugbezorgd worden. Een dier dat gechipt is en bij een databank geregistreerd staat, kan gemakkelijk met zijn baasje herenigd worden. Zonder chip kan het dier niet geïdentificeerd worden en zonder registratie bij een databank zijn de adresgegevens van de eigenaar niet bekend.

Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG), waarin ook de Dierenbescherming participeert, organiseert de Chipmaand. Het LICG adviseert mensen om het chippen van het huisdier nog voor de vakantie te regelen of te checken of de registratie nog klopt. Juist in de vakantieperiode raken vele huisdieren zoek.

Meer weten over de chipmaand en kortingsacties die georganiseerd worden? Kijk dan op de website chipjedier.nl.
 
 
      
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten