zondag 23 juni 2013

Video: IJsland heeft 180 prachtige, bedreigde walvissen straffeloos doodgeschoten en de EU kijkt toe !!

 
Ik heb iets met walvissen. Als 9 jarig emigrantenkind lag ik op mijn buik in de duinen in Corrimal 50km vanaf Sydney Australië, te kijken naar voorbij zwemmende walvissen. De dieren nemen een enorme hap water, voedsel blijft achter en ze spuiten het water weer uit. Schitterend gezicht. Adembenemend mooi!!
 
http://nl.wikipedia.org/wiki/Walvisvaart Hoe zit dat ook al weer bij de walvisvaar?
 
Na een pauze van twee jaar heeft de IJslandse walvisjager Kristján Loftsson deze week de jacht heropend. Dinsdag 18 juni werd de eerste gewone vinvis - van de 180 te dode walvissen - geschoten en aan land gebracht. De internationale gemeenschap staat erbij en kijkt ernaar. Tot woede en frustratie van Greenpeace en tal van andere organisaties.

Walvisvangst IJsland

Greenpeace is altijd erg betrokken geweest bij het lot van de walvis. De acties hebben er toe geleid dat er bij Antarctica een walvisreservaat kwam en dat de commerciële walvisjacht werd verboden. Maar door een zelfbedachte uitzonderingspositie jaagt IJsland sinds 2009 weer – straffeloos - op deze prachtige, bedreigde dieren. Internationaal is hiertegen geprotesteerd, maar in de praktijk wordt niets gedaan om de walvisjacht werkelijk te stoppen.


Sleutelrol voor Nederland

Het vlees van gewone vinvissen wordt niet in IJsland gegeten maar geëxporteerd naar Japan. Nederland is daarbij een belangrijke doorvoerhaven: transportbedrijf Samskip vervoert het walvisvlees van IJsland naar Rotterdam waarna het zijn weg vindt naar de Japanse markt. Daar wordt het vlees ver onder de prijs van het Japanse walvisvlees te koop aangeboden en belandt het zelfs in luxe hondenvoer. In 2010 protesteerde Greenpeace al tegen de Nederlandse betrokkenheid door zeven containers gevuld met walvisvlees te blokkeren. Tot op de dag van vandaag gaan de transporten echter ongehinderd door.


Walvissen zijn geen handelswaar

Greenpeace vraagt staatssecretaris Sharon Dijksma niet alleen op papier bezwaar te maken, maar echt op te treden tegen het vervoer van walvisvlees via onze haven. Walvissen zijn prachtige, bedreigde dieren, géén handelswaar. Daarom roepen ze ook het bedrijf Samskip op de transporten per direct te stoppen en zo niet langer mee te werken aan het in stand houden van de walvisjacht.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=3lpnmIHwhPU

Geen opmerkingen:

Een reactie posten