dinsdag 16 juli 2013

Internationaal protest in Brabant tegen het gebruik van beagle honden in de proefdierindustrie ( veel foto's )
 

Internationaal protest ADC tegen kennelhouder Escharen

'Als wij druk blijven uitoefenen dan halen ze hier alles weg'

ESCHAREN - Op de Rotscheweg in Escharen kwamen dinsdag 16 juli wederom tientallen dierenactivisten bijeen om te protesteren tegen Jan Rutten, die honden houdt voor MSD Animal Health in Boxmeer. Het bedrijf gebruikt de dieren voor proeven. Dit is tegen het zere been van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC).


Eerder dit jaar, in de nacht van dinsdag 9 op woensdag 10 april, breken vijf leden van de ADC bij Jan Rutten in. Zij nemen zes beagles mee. Sindsdien staat de kennel op de kaart bij de activisten. Na een hondenblafactie op Hemelvaartsdag, laten de betogers dinsdag 16 juli weer van zich horen in Escharen. De actievoerders, sommigen vergezeld door hun trouwe viervoeter, stellen zich op in de berm van de Rotscheweg, achter het terrein van Jan Rutten. Niet alleen Nederlanders, maar ook enkele Duitsers en een flink aantal Belgen zijn van de partij. Middels spandoeken en protestborden laten zij weten tegen dierproeven te zijn.
ADC-campagneleider Robert Molenaar is verheugd met de goede opkomst. “Ik ben blij dat we zoveel mensen uit verschillende landen hebben kunnen verenigen, want we hebben een gemeenschappelijk doel. Hier worden tientallen honden gehouden voor experimenten. Ze worden goed verzorgd, vindt de heer Jan Rutten, maar nadat ze hier vertrekken gaan ze naar het laboratorium, dat ze daarna nooit meer verlaten. Naderhand worden ze stuk voor stuk afgemaakt.”

'Merg en been'
Wanneer de honden in de kennel beginnen te blaffen, wordt de actiegroep stil. Een enkele betoger reageert ontzet. “Ik ben trots op de inbraak van enkele maanden geleden”, gaat Molenaar verder. “Niet omdat ik de wet overtreden heb of omdat ik iets gedaan heb wat eigenlijk niet mocht, maar omdat ik levens heb gered. Die dieren kunnen geen kant op en dat gaat mij door merg en been. De beveiligingsmaatregelen zijn inmiddels aangescherpt, dus ik weet dat ik er niet meer kan redden. Dat doet me pijn. Jan Rutten moet zich kapot schamen dat hij dit werk nog steeds doet. Wij strijden voor een structurele verbetering. Het moet afgelopen zijn met het martelen van dieren achter betonnen muren en geblindeerde ramen.”
Nadine Lucassen neemt het woord van Molenaar over. In het Frans houdt ze een emotioneel betoog. Daarna begint de protestactie pas echt. De activisten trakteren Rutten op leuzen als 'Handen af, handen af van dieren', 'Schande schande, bloed aan je handen' en 'Wat willen wij? Alle dieren vrij'. Zeker een half uur gaan ze door.
Het doel van de actie is dat de hondenkennel in Escharen verdwijnt. “We zijn benieuwd hoe lang MSD het nog volhoudt met Jan Rutten. Wij verwachten eerlijk gezegd niet zo lang meer”, vertrouwt Molenaar Arena toe. “Als wij druk blijven uitoefenen dan halen ze hier alles weg.”

'Geen water'
Niet iedereen in Escharen is echter gecharmeerd van de actie. “Mijn dochtertjes en ik waren op tijd aanwezig”, laat activiste Anita Jonkman weten. “We waren alleen vergeten water mee te nemen. Toen we uit de auto stapten zagen we iemand in zijn voortuin in de weer met een tuinslang. Ik vroeg of we wat water van hem mochten. In eerste instantie wilde hij dit geven, maar toen vroeg hij plotseling wat we kwamen doen. Dus ik heb hem uitgelegd dat we kwamen protesteren tegen dierproeven. Dat vond hij maar onzin en daarom gaf hij ons geen water. Zielig toch?”

Ook drie buurtbewoners die op een afstandje staan toe te kijken vinden het maar niks. “Belachelijk die protesten”, stellen ze. “Die honden zitten daar hartstikke goed en worden keurig verzorgd. Je kunt wel tegen dierproeven zijn, maar wat als je zelf ooit medicijnen nodig hebt? Dan wil je ook graag dat zo'n pilletje van tevoren goed getest is.” 
 
 
 
 
 
 
 

 
 


De onweerstaanbare charme van een oldtimer - Deel 4

Voor sommigen is het een uit de hand gelopen hobby, voor anderen hun lust en leven. Hoe ...

Vierdaagse Orkest verzorgt Rode Loper Concert

Zondag 14 juli in schouwburg Cuijk CUIJK - Het Vierdaagse orkest 2013 presenteert op zonda...
 
 Geen opmerkingen:

Een reactie posten