Translate

dinsdag 23 juli 2013

Ze bestaan nog, boeren met een hart voor dieren. De mooiste modderpoel voor varkens ligt in Ruurlo

Ze bestaan nog!! Boeren met een hart voor hun dieren. Geniet van de varkens in de modderpoel. Dank je wel Wakker Dier dat je ieder jaar weer deze trofee uitreikt. Niet alleen demonstreren tegen onrecht in de veeindustrie maar ook belonen. Goed gedaan, een dikke pluim!!

 
 
De mooiste modderpoel 2013 ligt in Ruurlo, op de biologische varkensboerderij van familie Boeijink. Organisator Wakker Dier heeft vandaag de moddertrofee uitgereikt. De modderpoel heeft alles wat een varkenshart begeert: water, modder, zon, schaduw en een goede stevige boom om lekker tegen aan te schuren. Perfect om heerlijk af te koelen met dit hete weer. Wakker Dier: “Varkens kunnen niet zweten, dus een modderpoel is met dit weer erg belangrijk! Helaas heeft slechts 1 procent van de varkens dit geluk. De biologische varkens van boer Boeijink hebben beestachtig geboft!”

                   
De winnaar is gekozen door de Facebook-volgers van Wakker Dier. De andere kandidaat in de verkiezing kreeg ook veel stemmen. Dit was de poel van familie Baijens, het mooie van deze poel is dat deze grotendeels door de varkens zelf is gemaakt.

Een modderpoel is erg belangrijk voor varkens. Omdat een varken niet kan zweten, heeft het dier de koele modder nodig om hittestress te voorkomen. Hoewel mensen nu genieten van de zomer, is het voor een varken bij 20°C al snel te heet. Dus bij de zomerse temperaturen van deze week is een grote koele modderpoel erg welkom.

Wageningen Universiteit concludeerde in 2010 dat modderbaden erg belangrijk zijn voor het welzijn van varkens en extra aandacht verdienen. Een modderpoel is namelijk niet alleen erg belangrijk voor temperatuurregulatie, maar ook voor sociaal gedrag, huid- en wondverzorging en simpelweg het geluksgevoel van varkens. Toch is een modderpoel slechts één procent van de 12 miljoen varkens in Nederland gegund. Enkel aan biologisch gehouden moedervarkens. Zij genieten vandaag extra van een dikke laag verkoelende modder op hun huid.

Wakker Dier feliciteert de familie Boeijink, en vooral hun varkens, met de Mooiste Modderpoel van Nederland!

 


Foto van boer Baijens        chapeau !!!

Zo zo lekker badderen!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten