woensdag 28 augustus 2013

1 miljoen zeevogels sterven jaarlijks van onze 'troep' 563 vrijwilligers verzamelden 6590 kilo afval langs de NoordzeekustMyBeach Cleanup verzamelt 6.590 kilo strandafval

 
Deze foto staat al een paar jaar op mijn afbeeldingen. Het is een constante herinnering voor mij dat we nooit, never nooit, mogen ophouden met onze acties voor dierenwelzijn. Wat een triest beeld. Zo'n prachtig dier met een bijna prehistorisch uiterlijk zijn maagje gevuld met onze troep!!
 
DIEP RESPECT VOOR DE VELE VRIJWILLIGERS
 
Jaarlijks sterven ongeveer 1 miljoen zeedieren ten gevolge van afval. Ze raken verstrikt in netten en touwen en verdrinken of sterven van de honger met een buik vol plastic. Stichting De Noordzee organiseerde in augustus een grootscheepse schoonmaakactie langs de Noordzeekust, waarbij meer dan 6.500 kilo afval werd verzameld.
Stichting De Noordzee heeft samen met 563 vrijwilligers in de maand augustus de héle Noordzeekust opgeruimd. Het team begon in Cadzand en eindigde op Schiermonnikoog. Na de 24-daagse schoonmaaktour van de zogeheten MyBeach Cleanup Challenge is het wel duidelijk dat er nog steeds ontzettend veel rotzooi wordt achtergelaten op het strand. Maar ook in de scheepvaart en visserij wordt afval overboord gegooid dat vervolgens weer op het strand terechtkomt. In totaal werd maar liefst 6.590 kilo afval verzameld. Het doel van de actie was om het afvalprobleem in kaart te brengen en mensen duidelijk te maken wat de gevolgen zijn van afval op het strand en in de zee.

1 miljoen zeevogels sterven door afval

Eelco Leemans, directeur bij Stichting De Noordzee: “We hebben bij de opruimactie meerdere dode zeevogels gevonden, waaronder een aantal verstrikt in een kluwen van netten en touw. Een pijnlijke ontdekking die het extra duidelijk maakt dat rondzwervend afval dieren in serieuze problemen brengt. Dit zijn slechts een paar voorbeelden, volgens de VN komen er jaarlijks 1 miljoen zeevogels om door afval in zee.”


Wat gebeurt er met de resultaten van de actie?


De resultaten van de opruimactie worden op 1 september tijdens een landelijke opruimactie van de PvdA aangeboden aan Tweede Kamerlid Manon Fokke. Hiermee hoopt Stichting De Noordzee dat er beleidsmaatregelen genomen worden om de bronnen van afval in de Noordzee aan te pakken. In de toekomst zal opruimen dan hopelijk niet meer nodig zijn.
Wilt u meer weten? Kijk dan hier.Bericht van Stichting De Noordzee over hun actie:( het is wat dubbel deze info maar in mijn ogen beiden belangrijk)

Stichting De Noordzee ruimt in 24 dagen hele Noordzeekust op
 
Samen met 563 vrijwilligers heeft het team van Stichting De Noordzee in de maand augustus de héle Noordzeekust opgeruimd. De grootschalige opruimtocht van 350 kilometer begon in Cadzand en eindigde op Schiermonnikoog. In totaal is er ruim 6.590 kilo strandafval verzameld. De MyBeach Cleanup Challenge heeft als doel om het afvalprobleem in kaart te brengen en mensen te informeren over de gevolgen van afval op het strand en in zee.

1500 kilo afval etappe 24 (3) (640x396)
 
Miljoen dode zeevogels per jaar

 Eelco Leemans, directeur bij Stichting De Noordzee: “Ik verbaas mij elke keer weer over de hoeveelheid afval op het strand. Tijdens de verschillende etappes hebben we heel wat vreemde dingen gevonden. Denk bijvoorbeeld aan een Russische deodorant, een rolluik en kniebeschermers. Ook vonden we meerdere dode zeevogels, waaronder een aantal verstrikt in een kluwen van netten en touw. Een pijnlijke ontdekking die het extra duidelijk maakt dat rondzwervend afval dieren in serieuze problemen brengt. Dit zijn slechts een paar voorbeelden, volgens de VN komen er jaarlijks een miljoen zeevogels om door afval in zee.”
 
Afval tellen met de Strandscanner

 Tijdens de Challenge is het afval geteld met de Strandscanner app om meer inzicht te krijgen in de hoeveelheid en de samenstelling van het afval. Met deze gegevens kan Stichting De Noordzee het probleem in kaart brengen en bij de bron aanpakken. Opvallend is het verschil in samenstelling van het afval op toeristische stranden en niet-toeristische stranden, die vooral onder invloed staan van bronnen op zee.

Van sigaretten tot netten

 Op stranden waar veel badgasten komen, staat de sigarettenpeuk op nummer 1. Daarna volgen kleine stukjes plastic, snoep- en snackverpakkingen, doppen en stukjes touw. Op het strand bij Rockanje werden maar liefst 1.481 peuken op 100 meter strand gevonden. Opmerkelijk is dat de naaktstranden duidelijk schoner waren dan de reguliere stranden. Op de meer afgelegen stranden zijn touwen en netten afkomstig uit de scheepvaart en visserij de meest gevonden afvalitems. Ook zijn hier ontzettend veel kleine stukjes plastic gevonden waarvan de oorsprong niet meer te achterhalen is. Tijdens etappe 24 op Schiermonnikoog haalden het team van Stichting De Noordzee en de vrijwilligers het meeste afval op, 1.500 kilo, dat vooral uit visnetten, pallets en touwen bestond.

Een schoon strand en gezonde zee

“Na deze 24-daagse schoonmaaktour is het wel duidelijk dat strandbezoekers erg veel achterlaten op het strand. Maar ook in de scheepvaart en visserij wordt veel afval overboord gegooid dat vervolgens weer op het strand terechtkomt. We hopen natuurlijk dat we hier verandering in kunnen brengen door op deze wijze aandacht te vragen voor dit probleem. We zijn ontzettend verrast door de grote groep enthousiaste vrijwilligers die ons geholpen heeft en willen iedereen hartelijk bedanken voor hun inzet. We hopen volgend jaar minder afval aan te treffen”, aldus Eelco Leemans.

Tweede Kamerlid Fokke ontvangt strandafval

 De resultaten van de MyBeach Cleanup Challenge worden op 1 september tijdens een landelijke opruimactie van de PvdA aangeboden aan Tweede Kamerlid Manon Fokke. Van 15:00 uur tot 18:00 uur is er een speciaal programma met politici, muzikanten en activiteiten voor kinderen bij de MyBeach-locatie Paal 69 in Zandvoort. Met het aanbieden van de resultaten hoopt Stichting De Noordzee dat er gerichte beleidsmaatregelen genomen worden om de bronnen van afval in de Noordzee aan te pakken. In de toekomst zal opruimen dan niet meer nodig zijn.
De MyBeach Cleanup Challenge 2013 is georganiseerd in samenwerking met Boskalis, een toonaangevende internationale dienstverlener op het gebied van baggeren, maritieme infrastructuur en maritieme diensten. Voor meer informatie zie: www.boskalis.nl

Over MyBeach

 Een MyBeach is een speciale zone op het strand bij een strandpaviljoen, te herkennen aan vlaggen, informatieborden en houten prullenbakken. Bezoekers houden hier het strand schoon. Momenteel bestaan er 24 MyBeaches. In de komende jaren wil Stichting De Noordzee het aantal MyBeaches verder uitbreiden, met als doel schonere stranden en een gezonde Noordzee. MyBeach is een initiatief van Stichting De Noordzee in samenwerking met paviljoens, gemeentes, de Nationale Postcode Loterij, Stichting Nederland Schoon en van Oord.

www.mybeach.info

Over Stichting De Noordzee
Stichting De Noordzee (SDN) is de natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee. De organisatie streeft naar een gezonde zee vol vis en ander leven. SDN is actief op de thema’s: beschermde natuur, duurzame visserij, schone scheepvaart en afvalvrije Noordzee & stranden.
www.noordzee.nl
Bekijk alle foto’s in onze Flickr stream


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten