zondag 8 september 2013

70 beren uit Roemeense 'pokke' dierentuinen leven nu in een prachtig berenreservaat ook in Roemenië ( veel foto's ) 
 
Geweldig nieuws! Samen met  Asociatia Milioane De Prieteni (AMP) heeft de World Society for the Protection of Animals ( WSPA ) de twee laatste beren uit de dierentuin van Onesti een nieuw huis kunnen bieden.

http://www.ampbears.ro/    Nog meer mooie beren foto's
In 2012 ontdekten ze vijf beren die onder erbarmelijke omstandigheden leefden in de dierentuin van Onesti. In november van dat jaar kon de WSPA de drie jongste beren overbrengen naar het berenreservaat in Zarnesti. ( Roemenië )

Sinds die tijd heeft AMP samengewerkt met de burgemeester van Onesti om de laatste twee beren te bevrijden uit hun kooien van beton en ijzer.


Gheorge en Doru beginnen nieuw leven

Beren Gheorghe (vernoemd naar de heilige George) en Doru (wat ‘ik mis je’ betekent) hebben zich nu gevoegd bij de andere beren in het reservaat. Momenteel verblijven ze nog in quarantaine, waar ze best mogelijke medische zorg ontvangen, maar spoedig kunnen ze gaan genieten van hun nieuwe leven in de natuur.
 
Liviu Cioineag, de manager van het reservaat, zegt: “Nu kunnen we Gheorghe en Doru herenigen met de drie jongere beren die we vorig jaar uit de oude dierentuin hebben gered. Nu kunnen ze de rest van hun leven in de troostrijke bossen van ons reservaat doorbrengen. Ik hoop dat ik ze spoedig lekker in de poelen zie zwemmen en voor het eerst van hun leven in bomen zie klimmen. Dit is het mooiste aan mijn werk, zien dat de beren vrij zijn en genieten van het bos.”

Succes voor beren

Zarnesti http://bearsanctuary.com/libearty-bear-sanctuary is nu een prachtig thuis voor meer dan zeventig beren die vroeger gehouden werden in verwaarloosde dierentuinen of werden ingezet als attractie voor toeristen. Deze beren hebben een beter leven gekregen dankzij de bijdragen van de donateurs.

7 opmerkingen:

 1. Deze beren zullen nooit meer in het wild leven. Ze uitzetten in zo'n reservaat doet niks voor de berenpopulatie 'at large'. I.e. dit is niks anders dan proberen je eigen geweten te sussen.

  We hadden ze net zo goed af kunnen knallen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een onnozele opmerking! Wie ben jij om te bepalen hoe de natuur zijn problemen moet oplossen? Wie weet doet dit juist wel wat voor de beren-populatie , het zijn er tenslotte wel 70 stuks die ze in die vrije reservaat hebben gezet.Ze zullen vast niet allemaal zo ernstig getraumatiseerd zijn om hun natuurlijke gewoontes/behoeftes na te volgen.

   Verwijderen
 2. wat een ongelofelijke kortzichtige opmerking!
  Omdat wij mensen ze hebben mishandeld kunnen ze
  niet meer terug in het wild. Verliezen ze dan het recht
  van leven. Mensen zoals jij hebben toch ook recht om te
  leven ondanks dat je niets toevoegen aan de samenleving
  "ar large".

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor jullie reacties. Gelukkig mogen we in Nederland van mening verschillen. Ik ben net als Martine.nl meer van het idee dat de dieren een tweede kans verdienen voor een leven met zorg, ruimte, spelen, ook al kunnen ze nooit in vrijheid leven. Ook zo'n mooi project is www.lionsrock.org. Ook daar gaat het om wilde dieren de een kans krijgen op een beter leven. Groetjes, Erna

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze beren krijgen een tweede kans, nu nog de witte tijgers,zwarte panters,olifanten,witte leeuwen,panda`s,apen en al het andere bedreigde diersoort voor hun lichaamsdelen. Het zal een wereld van verschil opleveren als mensen weer leren om het ook maar een beetje te kunnen schelen wat er gebeurd in de natuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fantastisch, geweldig dat deze arme dieren nu eindelijk zichzelf mogen worden, nl. beer mogen zijn! Deze dieren zijn hun natuurlijke gedrag kwijt door toedoen van de mens. Niet meer dan gerechtigd dat ook de mens weer zijn uiterste best doet om dit zoveel mogelijk te herstellen.
  Dat heet beschaving! Voorwaarts in empathie en verantwoordelijkheid nemen voor mens, dier en milieu!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 1749 lezers op www.nujij.nl zijn het helemaal met je eens Cath. Men is zo blij met een positief bericht. Gr Erna

   Verwijderen