zondag 22 september 2013

Civetkatten leven in erbarmelijke omstandigheden voor 'poep koffie' de duurste koffie ter wereld ( petitie en video)


http://youtu.be/u7X0aIwSGFs         Video

KOPI  LUWAK

 
In verschillende Zuidoost-Aziatische landen, zoals Indonesië, worden steeds meer kleine zoogdieren uit het oerwoud gehaald en in kooien opgesloten. Deze dieren, civetkatten (luwak in het Maleis), eten koffiebessen waarvan ze de pit, de bonen, weer uitpoepen. Door de gedeeltelijke vertering zouden de bonen een extra zachte smaak krijgen. Liefhebbers betalen soms tientallen euro’s voor een kopje van deze bijzondere koffie, die kopi luwak wordt genoemd.

 
 
Dit blijkt uit een reportage die de Britse omroep BBC onlangs heeft gemaakt, de World Society for the Protection of Animals (WSPA), om commentaar gevraagd, reageert geschokt en wil dat er een eind komt aan deze dieronvriendelijke praktijken. Er is in beginsel niets tegen het verzamelen van uitwerpselen van civetkatten in het regenwoud of op koffieplantages, zoals dat al tientallen jaren gebeurt, maar wilde dieren opsluiten om winst te maken met een luxeproduct is uit den boze.

Tegennatuurlijk

Uit de beelden van de BBC blijkt dat de gevangen civetkatten zich tegennatuurlijk gedragen: ze ijsberen de hele dag en vaak verwonden ze zichzelf. De solitaire nachtdieren zijn gestrest, kunnen zich vaak niet verschuilen en krijgen een eenzijdig dieet van koffiebessen, terwijl ze in het wild alleseters zijn. Door de toenemende vraag naar kopi luwak worden inmiddels vele duizenden civetkatten in kooien gehouden, waardoor zelfs het voortbestaan van de ondersoort binturong in gevaar kan komen.

Zuivere koffie

Omdat nogal wat producenten bonen van civetkatten in het oerwoud mengen met die van gevangen soortgenoten, is voor de consument niet duidelijk of hij wel zuivere koffie in zijn kopje krijgt. WSPA dringt er daarom bij de handelaren die kopi luwak verkopen op aan, na te gaan of hun leveranciers alleen ‘wilde’ bonen leveren. Verder wil WSPA dat de bedrijfstak betrouwbare certificering eist van de luxe koffie, waarbij niet alleen milieu en arbeidsomstandigheden meetellen, maar ook dat de civetkatten in vrijheid leven.
 
 
een eerder geschreven artikel van me over het dierenleed achter de duurste koffie ter wereld
 
http://voordierenblogger.blogspot.nl/2013/08/civetkatten-gehouden-in-kleine-hokjes.html
 Tekst met dank aan www.wspa.nl

2 opmerkingen:

 1. Er is een kleine vooruitgang geboekt,
  "Simon Lévelt heeft WSPA laten weten dit jaar geen kopi luwak meer te verkopen. Dit gebeurde in antwoord op een brief, waarin WSPA koffieverkopers wijst op de ellendige omstandigheden waaronder civetkatten, die koffiebessen eten en de pitten (de bonen) uitpoepen, vaak verkeren"
  Een goed begin dus, nu de rest nog!

  groeten
  Cath

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook Harrods is met deze koffie gestopt. Ik zag het nog niet op de website van de WSPA maar misschien nu wel. xxxx

   Verwijderen