woensdag 25 september 2013

Het Middeleeuwse zwanendriften in 2013 nog steeds een feit!! ( Petitie)


http://petities.nl/petitie/stop-het-zwanendriften
                                     
In samenwerking met de Partij voor de Dieren  De Faunabescherming en Stichting Een DIER Een VRIEND (EDEV) zet Stichting Vier Voeters zich al jaren in om het zwanendriften te verbieden. Ondanks een verbod, zijn er in Nederland nog twee zwanendrifters actief waardoor er jaarlijks meer dan 600 in het wild levende zwanenkoppels verstoord mogen worden zodat hun jongen geleewiekt en meegenomen kunnen worden. Hoe de dieren eindigen, blijft onduidelijk.

Hoewel het houden van zwanen voor productie van vlees en dons volgens de wet verboden is, kreeg één zwanendrifter hier in juni 2008 een ontheffing voor. Deze ontheffing is op 1 april 2013 verlopen, waarna dit verboden is. Helaas is het nog wél toegestaan om de levende zwanen te verkopen als siervogel. Hierdoor kunnen beide zwanendrifters doorgaan met hun praktijken.

De zwanen leven in het wild, maar kunnen nergens naartoe doordat ze geleewiekt zijn. Dit is het afknippen van een stuk vleugelbot waardoor de zwaan nooit meer kan vliegen. Als de zwanen jongen krijgen, worden ook de kuikens geleewiekt en weer losgelaten. De jongvolwassen zwanen worden later opnieuw gevangen en mogen verkocht worden als siervogel. Bewijs dat de zwanen daadwerkelijk als siervogel verkocht worden is er niet, en er is geen garantie dat de dieren na de verkoop als siervogel niet alsnog in een slachthuis terecht komen.

Andere welzijnsproblemen ontstaan doordat de vogels in het wild leven, maar niet kunnen vliegen. De dieren kunnen daardoor niet ontsnappen aan voedselgebrek, heftige weersomstandigheden en roofdieren. De zwanendrifters beschermen de dieren daar ook niet tegen. Bovendien worden de zwanen niet in gevangenschap geboren en leven ze niet onder gecontroleerde omstandigheden. Hierdoor mengen ze zich met niet geleewiekte zwanen, die op hun beurt ook weer verstoord kunnen worden door de zwanendrifters. Hetzelfde geldt voor de jongen van deze dieren.
Stichting Vier Voeters heeft samen met De Faunabescherming en Een DIER Een VRIEND alle gemeentes in het Groene Hart – de omgeving waarin de zwanendrifters actief zijn – aangeschreven. De gemeentes hebben allen laten weten deze praktijken niet toe te laten op hun grondgebied. De organisaties hebben staatssecretaris Dijksma verzocht om het zwanendriften te stoppen. Een einde lijkt echter pas in zicht in 2018, wanneer er een verbod op leewieken komt. De organisaties vinden nog eens vijf jaar wachten te veel, en roepen op tot actie.

De Partij voor de Dieren Gouda is onlangs een petitie tegen de zwanendrift gestart. Deze kun u hier tekenen.

http://petities.nl/petitie/stop-het-zwanendriften  Petitie

2 opmerkingen:

 1. Tandenknarsend lees ik dit weer , wat een zinloze waanzin.
  Hebben ze zich ooit wel eens in zwanen verdiept?
  Ik ken een dier dat 18 jaar lang uren door bracht op de plek waar zijn vrouwtje was doodgereden . Onvoorwaardelijke trouw , kunnen mensen nog veel van leren !!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik meende, dus fout, dat het verboden was. Maar zie daar men heeft toch weer een weg gevonden om met deze achterlijk praktijken door te gaan. Een dierenvriendin stuurde mij de petitie en toen schrok ik zo dat ik er meteen een artikel van heb gemaakt. Ontroeren verhaal van je Leny. 18 jaar lang op de plek van het doodgereden vrouwtje.!!! Om te janken zo mooi. De mens kan inderdaad veel leren van dieren, xx

   Verwijderen