woensdag 11 september 2013

Jaarlijks 1,3 miljard ton levensmiddelen op de afvalhoop terwijl tegelijk 870 miljoen mensen honger lijden

Wij gooien zo goed als nooit eten weg. En u?

© Kos.

Elk jaar belandt wereldwijd 1,3 miljard ton levensmiddelen op de afvalhoop. Die verkwisting zorgt volgens een nieuw rapport van de Verenigde Naties niet alleen voor een reusachtig economisch verlies van 750 miljard dollar, maar richt ook enorm veel schade aan het milieu aan. Het rapport 'Food Wastage Footprint: Impacts on Natural Resources' werd vandaag door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO)  ( volledig Rapport ) en het VN-milieuprogramma (Unep) in Rome en Nairobi voorgesteld.
 
Voor de productie van levensmiddelen die niet worden verbruikt, is jaarlijks 250 kubieke kilometer water nodig. Dat komt volgens het rapport overeen met wat jaarlijks driemaal door de Russische Wolga stroomt, de langste waterloop van Europa.

Bovendien wordt daarbij jaarlijks een hoeveelheid broeikasgas de atmosfeer ingestuurd die ongeveer gelijk is aan het effect van 3,3 miljard ton koolstofdioxide.

"We kunnen ons niet veroorloven dat een derde van alle voedingsmiddelen die geproduceerd worden op de afvalhoop belandt, als 870 miljoen mensen tegelijkertijd honger lijden", zei algemeen FAO-directeur José Graziano da Silva.  Lees het rapport voor de voorstellen die er liggen bij de VN om deze verschrikkelijke getallen van overdaad en honger te reduceren.

Tekst met dank aan  HLN.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten