Translate

zondag 15 september 2013

Kalveren van 9 weken oud mogen van het ministerie van Economische Zaken NIET op een veetransport van 30 uur naar Turkije


Antwoord Kamervragen PvdD: geen kalfjes op 30 uur durend transport naar Turkije

 http://www.youtube.com/watch?v=fe3TcFUes-Y&feature=share&list=UUhBcB2ogxBjSx3sWJ8jg4rA  Video
                  
 
Zo jong nog, weggerukt bij de moederkoe en op transport gezet.
 
 
 
30 uur in een vrachtwagen heel vaak zonder water en voer!!
 
Het ministerie van Economische Zaken zal zich niet inzetten om de export van jonge kalveren naar Turkije mogelijk te maken. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma in antwoord op Kamervragen van Marianne Thieme. De voorbereidingen van de diertransportsector om transport van kalfjes vanaf negen weken oud naar Turkije mogelijk te maken, moeten worden gestaakt.

Lange afstandstransporten brengen ernstig dierenleed met zich mee. Vrachtwagens worden veelal voller geladen dan is toegestaan en veel dieren hebben tijdens de urenlange tocht geen water en voer tot hun beschikking. De dieren krijgen onvoldoende rust en worden ook bij extreme weersomstandigheden vervoerd. Bij het in- en uitladen en tijdens het transport lopen dieren vaak verwondingen op, zoals botbreuken en verwonde ledematen door beklemming bij het sluiten van laaddeuren.

De Partij voor de Dieren vindt dat er zo snel mogelijk een einde moet komen aan lange afstandstransporten. Transport naar Turkije zou betekenen dat dieren minstens dertig uur op transport zijn. Kalfjes van negen weken oud zijn fysiek niet in staat om zo’n  lange tocht te doorstaan. Daarbij blijkt uit onderzoek van Eyes on Animals (EoA) dat er bij de grens van Turkije/Bulgarije ernstige misstanden bij diertransporten voorkomen. Zo is een geval bekend waarbij een vrachtwagen met runderen zes dagen lang aan de grens heeft moeten wachten in de hitte en zonder voedsel of water.( zie video).
De omgang met dieren in Turkije laat nog veel te wensen over. Runderen in Turkse slachterijen worden routinematig geslagen, krijgen steken in de ogen, elektrische schokken toegediend of worden aan een poot in de lucht getakeld.

De staatssecretaris heeft aangegeven dat zij voorstander is van de Europese regelgeving die de transportduur beperkt tot acht uur en zich om die reden niet wil inzetten voor kalvertransporten naar Turkije. De PvdD wil de transportduur beperken tot twee uur.
Marianne Thieme: “Gelukkig is een halt toegeroepen aan dit onzalige plan van de veehandelaren. Het moet afgelopen zijn met het gesleep met dieren. Het is onethisch om jonge kalveren 30 uur te vervoeren terwijl ze daartoe zichtbaar niet in staat zijn.”

5 opmerkingen:

  1. Doe dan ook wat aan het gesleep met illegale vluchtelingen door mensen handelaren. Kop op zou ik zeggen, want die mensen worden ook vaak als beesten behandeld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Floris,
      De regering moet zeker meer aandacht besteden aan de mensenhandel. De handel in vrouwen voor de seksindustrie is beschamend. Inderdaad worden deze mensen vaak als beesten behandeld. Het is aan de politiek om hier verandering in te brengen en het is aan ons om de partij te kiezen die de verwerpelijke mensenhandel aan wil pakken. Gr Erna

      Verwijderen
  2. Beste Mark,
    Turkije is een belangrijk land voor vluchtelingen. De kalveren worden halal geslacht en zijn een belangrijke bron van voedsel. Kalfjes van 9 weken oud zijn nog nooit ter wereld op een langeafstandstransport gezet van 30 uur. De kalfjes zijn daar veel te jong voor en zullen zonder voedsel en water massaal sterven. Dood aangekomen heeft het dier geen enkele waarde meer als voedsel. Voor boeren zijn dieren handel. Het is aan de regering om te zorgen dat het transport van deze dierenhandel op de juiste manier wordt uitgevoerd met respect voor het dierenwelzijn dat dan weer ten goede komt aan de mensen. Als de vluchtelingen al dan niet vlees krijgen te eten, het geld dat wordt verdient met de dierenhandel, zal er mede aan meewerken dat de vluchtelingen verzorging krijgen. Bedankt voor je reactie Gr Erna

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Triest dat men altijd de dooddoener uit de mouw moet schudden door weer een vergelijking te maken met mensen.
    Dierenleed doet er niet toe want er is ook altijd en eeuwig wel ergens mensenleed.
    Het is een zielig excuus om maar vooral niets en ook het liefst nooit iets te moeten doen of te veranderen. Dieren die gehouden worden door de mens zijn afhankelijk van de mens en de manier waarop die mens met hen omgaat.
    WIJ zijn verantwoordelijk voor die dieren en hun welzijn.
    Dat mensen elkaar verschrikkelijke dingen aandoen en dat waarschijnlijk zo te zien ook altijd aan zullen blijven doen (beschaving laat ver op zich wachten) betekent niet dat we daarom dieren maar moeten laten lijden.
    Die transporten moeten eens beëindigd worden, hoogste tijd voor gewoon het vlees gekoeld transporteren i.p.v dat gemartel en gewroet en de lijdensweg van dieren alsof het gevoelloze levende klompen vlees zijn.
    De mensheid, het mens zijn begint met empathie, zonder dat is een mens eigenlijk geen mens, want empathie maakt ons mens!!!

    BeantwoordenVerwijderen