maandag 2 september 2013

Veel stropers en smokkelaars van wilde dieren opgepakt ....is er dan toch hoop?

 
Een paar manden geleden kreeg ik een e-mail van de WNF of ik artikelen van hen wilde plaatsen op mijn blog. Wat een eer dacht ik nog, totdat ik hoorde dat de WNF vele bloggers had benaderd om ook voor hen te schrijven. Toen kreeg ik ook nog e-mails van de WSPA en de IFAW met het zelfde verzoek. Goeie zaak. Eindelijk organisaties die zich realiseren dat bloggers een belangrijke rol kunnen spelen in het onder de aandacht brengen van dierenwelzijn en dierenleed. Bij deze dan 3 keer positief nieuws van de WNF.

augustus 2013

 De Thaise politie heeft 16 in het wild gevangen olifanten bevrijd uit parken waar ze voor toeristen moesten optreden. De dieren bleken niet geregistreerd of hadden vervalste papieren die moesten aantonen dat ze in gevangenschap waren geboren. De politie-invallen maakten onderdeel uit van een groot onderzoek naar smokkel in en 'witwassen' van olifanten voor de toeristenindustrie.
 
Uit het wild
 
Verwacht wordt dat de komende maanden bij nog meer olifantenshows- en parken olifanten in beslag genomen worden. De bevrijde olifanten zijn vermoedelijk in Myanmar in het wild gevangen en vervolgens naar Thailand gesmokkeld. Een deel werd voorzien van vervalste certificaten die moesten aantonen dat ze in gevangenschap zijn geboren. Een aantal personen die verdacht worden van deze witwaspraktijken zijn gearresteerd. In Thailand werden de dikhuiden getraind en naar populaire toeristische parken gebracht waar ze kunstjes moesten doen en bezoekers een ritjes met ze konden maken.
 
Het vangen van wilde olifanten is in Thailand sinds de jaren 70 verboden en moeten olifanten die in gevangenschap zijn geboren na hun achtste jaar beschikken over een certificaat, waaruit blijkt dat ze niet uit het wild komen. Het Wereld Natuur Fonds en onderzoeksbureau Traffic luidden in 2009 al de noodklok over de smokkel van wilde olifanten vanuit Myanmar naar Thailand voor de toeristenindustrie. Toen bleek al dat ten minste 240 olifanten in parken uit het wild afkomstig waren uit Myanmar. Bovendien is naar schatting een kwart van olifanten die tussen 1980 en 2005 uit Thailand naar andere landen zijn vervoerd illegaal.
 
Aziatische olifanten
 
Christiaan van der Hoeven, deskundige bedreigde soorten: “De actie van de Thaise politie is goed nieuws. Voorheen werd vaak ontkend dat er sprake was van illegale praktijken bij olifantenshows. Het lijkt erop dat de overheid dit probleem nu inziet. Het WNF spoort Thailand aan de handhaving voort te zetten en wetgeving sterk te verbeteren, zodat de criminelen beter kunnen worden aangepakt.”

De jacht op wilde jonge Aziatische olifanten - met name in Birma - vormt een serieuze bedreiging voor de populatie. In Azië leven er nog slechts 39.000 tot 45.000 in versnipperde gebieden. In Myanmar leeft naar schatting zo'n 27 procent van die populatie.
 
 

 •  augustus 2013
   
   In Gabon is een beruchte ivoorstroper en -smokkelaar voor de derde keer in drie jaar gearresteerd. De man wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van honderden olifanten in Centraal-Afrika. Op het moment van zijn aanhouding was hij samen met drie anderen in bezit van tien slagtanden. Het ivoor had een gewicht van 93 kilo.
   
  Volgens de autoriteiten heeft de verdachte, Messimo Rodrigue, inmiddels bekend dat hij ivoor smokkelde. Hij zit in hechtenis. Rodrigue wordt beschouwd als één van de meest beruchte wildlife criminelen in Gabon. Hij werd in 2010 en januari van dit jaar al gearresteerd voor soortgelijke delicten. Het is op dit moment onduidelijk of de Gabonese justitie hem toen heeft vervolgd of welke straf hij heeft gekregen. Diverse bronnen spreken elkaar tegen.

  Stroperijrecidivist

   Het Wereld Natuur Fonds (WNF) roept de autoriteiten in Gabon op om de wereld dit keer te laten zien dat het wildlife crime daadwerkelijk bestraft. Stroperijrecidivist Rodrigue kan volgens de huidige wet een straf krijgen van maximaal een jaar gevangenis en zo’n 30.500 euro boete. Dat is laag vergeleken met omringende landen. In buurland Congo zijn deze week bijvoorbeeld twee smokkelaars voor hetzelfde delict veroordeeld tot vijf jaar cel. Recidivisten kunnen in Congo bovendien een verdubbeling van hun straf tegemoet zien.

  Hoewel Gabon wildlife criminaliteit serieus probeert aan te pakken zijn de wetten nog niet streng genoeg. Dat kan binnenkort veranderen. Het land heeft al een tijd een wetswijziging in voorbereiding die rechters in staat stelt stropers en smokkelaars veel hogere straffen op te leggen. Strenge straffen kunnen stopers afschrikken. Het WNF spoort het land aan die wetswijziging zo snel mogelijk door te voeren.

  Bosolifanten

   Jaarlijks worden in heel Afrika bijna 30.000 olifanten gestroopt voor hun slagtanden. Het ivoor wordt verscheept naar landen als China en Thailand waar door de welvaartsgroei de vraag naar ivoren voorwerpen de laatste jaren explosief is gestegen. Door de ongekende stroperijcrisis is in Centraal-Afrika, waar ook Gabon deel van uitmaakt, tussen 2002 en 2012 al bijna tweederde van de bosolifanten gedood door stropers.
   
   
   
   
  augustus 2013
   
  In het West-Afrikaanse land Guinée is een beruchte chimpanseestroper en -handelaar veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en een boete. De man heeft bekend meer dan vijfhonderd levende chimpansees uit het land te hebben gesmokkeld. De bedreigde dieren zijn gewild door dierentuinen in onder meer Azië en het Midden-Oosten en rijken die een chimpansee willen als exotisch huisdier.
   
  De dader, Ousmane Diallo, heeft de maximumstraf gekregen die in Guinée staat op stroperij en handel in bedreigde diersoorten. Twee medeplichtigen hebben ook celstraffen gekregen. De mannen zijn de afgelopen tien jaar al vaker in verband gebracht met stroperij van chimpansees, leeuwen, luipaarden, hyena’s en tropische vogels.
  Historisch
   
  De ontmanteling van de stopers- en smokkelbende is grotendeels te danken aan detective-organisatie GALF, die criminaliteit in bedreigde diersoorten opspoort. Het Wereld Natuur Fonds steunt het werk GALF financieel. ,,De veroordeling is historisch’’, zegt Charlotte Houpline, oprichter en coördinator van GALF. ,,Criminele netwerken maken gebruik van het gebrek aan politieke wil om wildlife crime te bestrijden en de lichte straffen in Guinée. Hopelijk markeert dit een ommekeer. Een van de grootste chimpanseehandelaren zit eindelijk achter de tralies.’’


  Stroperij en smokkel van levende chimpansees heeft geleid tot een ernstige daling van de populaties in Guinée. In het land leven er nog zo’n achtduizend. Het vangen van de jonge apen gaat gepaard met grof geweld. Hun families vechten zich vaak dood om hun jongen te beschermen. Voor iedere baby die wordt gevangen en verhandeld, vinden gemiddeld tien soortgenoten de dood. Jonge chimpansees overlijden geregeld in gevangenschap met als gevolg dat stropers weer het bos in trekken om een ander te vangen. 

  Dierentuinen

  Wereldwijd geldt een verbod op de internationale handel in alle grote mensapen, zoals chimpansees, gorilla’s en orang-oetans. Toch neemt de vraag van dierentuinen, wildparken en rijke particulieren uit met name Azië en het Midden-Oosten toe. Guinée werd eerder dit jaar nog bestraft, omdat het land de internationale regels omzeilde. Om te voorkomen dat de bedreigde apen in West en Centraal Afrika uitsterven moeten overheden serieuzer werk maken van het opsporen en bestraffen van stroperij en lokale corruptie bestrijden. De opsporing van de bende die nu is veroordeeld werd ondernomen door GALF en de Interpol in Guinée.
   
  Tekst en foto's met dank aan de WNF www.wnf.nl

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten