woensdag 23 oktober 2013

Om te janken!! 300 olifanten dood door cyanide vergiftiging

Ik kan hier niet meer tegen. 300 van die prachtige bijna prehistorisch achtige dieren dood. Ik las in de Britse Telegraaf dat de bewakers van het park omgekocht zijn en dat daardoor het gif in de waterpoel terecht kon komen. Wat een vreselijke dood. Wat zullen die arme dieren hebben geleden.

De grootste slachting in 25 jaar in zuidelijk Afrika", zo noemen natuurbeschermers de cyanide vergiftiging van zeker 300 olifanten en andere dieren in Hwange, Zimbabwe. Eerdere berichten over 80 of 90 dode olifanten bleken een schromelijke onderschatting, zo schrijft de Britse krant The Telegraph.
  •  
  •  
  •  
Volgens lokale jagers zijn er nu al zeker 300 olifantenkarkassen geteld, ook in minder toeristische delen van het park. Het gebruik van cyanide door stropers werd voor het eerst ontdekt in juli. Ze vergiftigen waterpoelen en likstenen, die in het droogseizoen uiteraard talloze dieren aantrekken. Olifanten die van het water drinken of aan de stenen likken, sterven op amper enkele meters van de bewuste plek. De karkassen trekken leeuwen, hyena's en gieren aan die die maaltijd op hun beurt niet overleven. Ook heel wat buffels en koedoes, die dezelfde waterpoelen gebruiken, worden dood teruggevonden.

  Foto: koedoes

Volgens de Zimbabwaanse autoriteiten verkopen lokale dorpelingen de slagtanden van de olifanten voor zowat 350 euro aan internationale handelaars. Die verdienen daar een kleine 12.000 euro per paar aan.

Zimbabwe telt, althans volgens de overheid, ongeveer 100.000 olifanten, maar de 'Zimbabwe Conservation Task Force' meldt dat het eerder om 35.000 gaat. Ongeveer de helft van 's lands olifantenpopulatie leeft in Hwange. In 2011 werden minstens 17.000 Afrikaanse olifanten gedood voor ivoor. Natuurbeschermers schatten dat de soort in het wild aan dit tempo binnen 50 jaar volledig uitgestorven zal zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten