vrijdag 15 november 2013

1 miljoen dollar voor de gouden tip om de illegale handel in ivoor aan banden te leggen
 
De Verenigde Staten openen de aanval op de illegale handel in wilde dieren. Om de boodschap kracht bij te zetten vernietigen ze publiekelijk een enorme voorraad ivoor. En ze beloven een miljoen dollar voor de gouden tip die het handelsnetwerk helpt op te rollen.
 
In een pakhuis van de Amerikaanse overheid ligt zes ton aan bewerkte olifantstanden en kitscherige Confusius-beeldjes. Maar niet lang meer. De voorraad - ter waarde van 10.000 dollar - wordt voor het oog van tv-camera's vernietigd. President Obama hoopt dat de actie zoveel aandacht krijgt dat het zorgt voor een kantelpunt in de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren.

De actie is nog niet alles. Minister van buitenlandse zaken John Kerry loofde een beloning van een miljoen dollar uit voor informatie die helpt om één van de grootste Aziatische handelsnetwerken bloot te leggen. Het gaat om het Xaysavang-netwerk, dat opereert vanuit Laos en handelt in (bedreigde) dieren uit Zuid-Afrika, Mozambique, Thailand, Mailaisië, Vietnam en China.

De grote man achter de handelsorganisatie is de Laotiaanse zakenman Vixay Keosavang. Onderzoekers noemen hem de 'Pablo Escobar van de handel in wilde dieren'. Hij verdient zijn geld vooral met het 'witwassen' van dieren. Die worden Laos binnengesmokkeld en vervolgens legaal geëxporteerd - met enige hulp van de Laotiaanse manier van handelsdocumenten opstellen.

Steven Galster, directeur van Freeland, een organisatie die wilde beesten probeert te beschermen tegen handelaars, jaagt al acht jaar op de zogenoemde Mr. Vixay. Zonder veel resultaat, want hij geniet een grote bescherming van de Laotiaanse autoriteiten. Laos staat op plaats 160 van de 176 landen in de corruptie-index, gepubliceerd door Transparency International.

Miljardenindustrie

De vraag is of de maatregelen van de VS op tijd komen. De Afrikaanse olifant wordt met uitsterven bedreigd. Dit jaar werden meer dan 800 neushoorns illegaal gedood in Zuid-Afrika, een record. De wereldwijde handel in ivoor is een industrie van 10 miljard dollar per jaar geworden - nog net achter mensen- en drughandel.

Dit is wel heel wrang....ivoren olifantjes van olifantenivoor

"Dit is een andere vorm van stropen dan die we gewend zijn uit het verleden. Deze handel wordt geregeerd door geraffineerde criminele organisaties", zegt Dan Ashe, voorzitter van de Amerikaanse Fish and Wildlife Service, voorafgaand aan de publieke vernietiging van de enorme voorraad ivoor. "Daarom willen we een duidelijk signaal afgeven: we tolereren geen ivoorhandel meer."

2 opmerkingen:

 1. Ik vind dit een goede actie van de (inmiddels bijna vorige) regering van de VS. Echter tegelijk een erg kwalijke ontwikkeling dat er zoveel business omgaat in deze (bedreigde) dieren en het doden hiervan. Echt om treurig van te worden, dat mensen dit kunnen doen..
  We zullen ons altijd moeten blijven zetten voor dieren welvaart en ze beschermen tegen de slechte mensen onder ons. Spijtig is dit nodig, nu meer dan ooit..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk zo'n waardevolle reactie van een heel oud artikel.. Bedankt Peter Mes. Keep in touch. Gr Erna

   Verwijderen