donderdag 14 november 2013

6 tijgers uit een Duits circus krijgen een dierwaardig bestaan in Lionsrock Zuid-Afrika ( video )

Tijger in circus verdoofd

Duitse circustijgers zijn veilig in LIONSROCK aangekomen
 
VIER VOETERS brengt zes circustijgers naar opvangcentrum in Zuid-Afrika
 
Zuid-Afrika, 13 november 2013 - Vorige week bracht de internationale dierenwelzijnsorganisatie STICHTING VIER VOETERS  zes tijgers van het Duitse circus ‘Starlight Fischer’ naar LIONSROCK, het opvangcentrum voor grote katachtige in Zuid-Afrika. De dieren hebben de lange vlucht van Frankfurt naar Johannesburg goed doorstaan, en kunnen nu hun nieuwe thuis verkennen - waar ze een zo natuurlijk mogelijk leven kunnen leiden zonder kunstjes.
 
De zes tijgers werden geboren in Duitse circussen en kwamen als jonge welpjes bij circus Starlight terecht. Ze werden getransporteerd in circuswagons van 25m2 en wanneer het circus in een stad aankwam, hadden de dieren om de beurt toegang tot een buitenverblijf. “Deze omstandigheden zijn ongeschikt voor de behoeften van deze dieren,” legt wilde dierenexpert Thomas Pietsch van VIER VOETERS uit, die de overplaatsing van de tijgers begeleidde. Tijgers in gevangenschap hebben ruime verblijven nodig, met mogelijkheden om zich terug te trekken, te zwemmen en te klimmen. Circussen kunnen deze omstandigheden niet bieden doordat ze regelmatig op reis zijn.
 
 
Op transport
 
Na maandenlang overleg slaagde VIER VOETERS en de verantwoordelijke veterinaire autoriteit erin het circus te overtuigen om hun tijgers over te dragen. “We zijn verheugd over het besluit van circus Starlight en vragen andere circussen dit voorbeeld te volgen,” zegt Thomas Pietsch. Er blijft één zorg over, omdat Circus Starlight zijn zevende tijger houdt, de tweejarige Zaila. Pietsch: “Zij werd met de fles grootgebracht en treedt nog steeds op in het circus. Helaas konden we het circus niet overhalen van haar ook afstand te doen. We hopen dat het circus in de toekomst van gedachten verandert .”
 
In Nederland worden nog steeds wilde dieren in het circus gehouden, maar niet lang meer.  Vorige week kondigde staatssecretaris Dijksma aan het ontwerpbesluit voor het verbod op wilde dieren in circussen in het voorjaar van 2014 naar de Tweede Kamer te sturen. VIER VOETERS maakt deel uit van de dierenwelzijnsvereniging Wilde Dieren de Tent Uit en hoopt dat dit verbod zo spoedig mogelijk in werking treedt. Pietsch: “Het houden van niet gedomesticeerde dieren, zoals olifanten, giraffen en grote katachtigen, gaat gepaard met dierenleed omdat ze in het circus hun natuurlijke gedrag niet kunnen uiten. Opvangcentra zoals LIONSROCK bieden een oplossing voor dit probleem."
 
 
Aangekomen in Lionsrock
 
 
In een paar weken zullen de zes tijgers van circus Starlight van het gewenningsverblijf overgebracht worden naar hun definitieve verblijven. Met de komst van deze tijgers leven er nu 82 leeuwen en 14 tijgers samen met zebra’s, gnoes, paarden en antilopen in LIONSROCK, het 1,250 hectare tellende opvangcentrum voor wilde dieren nabij Bethlehem in Zuid-Afrika.
 
Ziet u al dat dierenleed even niet zitten kijk dan op www.lionsrock.org voor positief nieuws. Zo kan het ook. Dank je wel Stichting Vier Voeters
 
 http://youtu.be/mxiJIoKiFbc      Vrijwilligerswerk doen in Lionsrock? Bekijk de video
 

4 opmerkingen:

 1. Geweldig, heerlijk om te lezen.
  Wat zullen deze dieren eindelijk genieten.
  Hopelijk zullen uiteindelijk alle circussen met wilde dieren ophouden te bestaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry, maar ik vind, dat viervoeters hun doel voorbij schieten als ze DENKEN, dat het "wilde" circusdieren niet goed gaat, omdat ze onder andere omstandigheden moeten leven. Dat is NIET waar. Tijgers, die in andere omstandigheden als de vrije natuur geboren zijn, hebben het niet slecht in goede circussen. Waarbij ik mij afvraag, wie deze veterinaire dierenarts dan wel geweest kan zijn. Vooral de duitse circussen worden ca 50 x per jaar door 50 verschillende AMBTS-Dierenartsen bezocht. De uitslag van die rapporten, bij normale circussen, schommelen tussen GUT, SEHR GUT, VORBILDICHE Tierhaltung.

   Verwijderen
  2. Tja AAF, gelukkig mogen we in Nederland van mening verschillen. Bedankt voor je reactie Gr Erna

   Verwijderen