maandag 11 november 2013

Goed bedoeld maar niet wenselijk....27 katachtigen in Friesland gered door Stichting Vier Voeters

Foto's : met dank aan Pantera

Dank je wel Vier Voeters International!! Als oud inwoonster van Friesland ben ik heel blij met dit bericht. Alle goede bedoeling om de dieren op te vangen uit benarde situaties is lief maar daar blijft het dan ook bij. Weer zijn deze prachtige grote dieren in hokken terecht gekomen. De inwoners van Nijeberkoop hebben altijd in angst gezeten dat er ooit zo'n gevaarlijk dier zou uitbreken.

Ik heb nooit begrepen waarom deze opvang 20 jaar lang daar in Nijebekoop heeft mogen bestaan. Constant was de stichting in geld nood door de hoge kosten van veterinaire zorg en van het vlees die de dieren verorberen . Stagiaires die daar kwamen werken voor een opleiding, trokken aan de bel. En daar bleef het bij. Petje af Stichting Vier Voeters . Eindelijk een vooruitzicht voor de dieren naar een dierwaardig bestaan.
 
VIER VOETERS in actie voor Nederlandse leeuwen en tijgers
Hulp voor noodlijdend opvangcentrum voor katachtige roofdieren in Friesland
 
 
Amsterdam/Nijeberkoop, 8 november 2013 – De internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS schiet een noodlijdend opvangcentrum voor katachtige roofdieren in Friesland te hulp. Bij Stichting Pantera verblijven acht leeuwen, zestien tijgers, een zwarte jaguar, een luipaard en een Bengaalse kat. VIER VOETERS zal zich inzetten voor het welzijn van de dieren door de bestaande verblijven van de dieren winterklaar te maken, heldere toekomstplannen op te stellen en op termijn een deel van de dieren naar Zuid-Afrika te brengen. Daar kunnen de dieren leven naar hun natuurlijke behoeftes in het opvangcentrum LIONSROCK.
 
 
Stichting Pantera is al zo’n 20 jaar gevestigd in het dorp Nijeberkoop in Friesland. Hoewel het opvangcentrum waardering verdient omdat het een groot aantal dieren redde die anders ten dode waren opgeschreven, heeft Pantera in de loop der jaren een slechte naam gekregen onder dierenliefhebbers. Problemen stapelden zich op, en het dieptepunt werd bereikt in 2011 toen een geplande verhuizing werd afgeblazen, die het tij moest keren voor het opvangcentrum
 
Een nieuw management werd geïnstalleerd en de stichting slaagde erin de dieren onder benarde omstandigheden goed te blijven verzorgen. De verblijven waren echter in slechte staat en geld om de nodige voorzieningen aan te schaffen, was er niet. Ook de problemen uit het verleden bleven het opvangcentrum plagen. Het water stond de stichting aan de lippen toen zij aanklopte bij VIER VOETERS Internationaal.
 
VIER VOETERS Internationaal heeft jarenlange ervaring met de opvang van grote roofdieren, zoals beren, leeuwen en tijgers. Voor katachtige roofdieren heeft de organisatie een opvangcentrum in Zuid-Afrika, genaamd LIONSROCK. “Onze kennis en expertise op dit gebied, en de wens om de dieren van Pantera te helpen, gaven de doorslag voor ons om in actie te komen. Betere tijden breken aan voor acht leeuwen, zestien tijgers, een zwarte jaguar, een luipaard en een Bengaalse kat in Friesland,” aldus Barbara van Genne, projectleider bij VIER VOETERS .
 
 
De komende maanden zal VIER VOETERS zich ervoor inzetten het noodlijdende Pantera uit de problemen te halendoor schulden af te betalen en de verblijven van de dieren klaar te maken voor de winter en heldere toekomstplannen te maken. Voor enkele van de dieren is het overleven van de koude Friese winter een uitdaging vanwege hun hoge leeftijd en gezondheidsproblemen. Tevens worden er lange-termijnplannen gemaakt om goede zorg voor de dieren te garanderen. Zo zal een deel van de Friese katachtige roofdieren zich kunnen verheugen op een toekomst in Zuid-Afrika.
 
Zit u in een dipje? Al dat dierenleed beau ? Kijk dan eens op www.lionsrock.org  en geniet !!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten