vrijdag 15 november 2013

WOW !! Einde illegaal privébezit van bruine beren in Polen


Chapeau Stichting Vier Voeters !!!
 
Einde illegaal privébezit van bruine beren in Polen
VIER VOETERS brengt drie beren naar nieuw buitenverblijf in Poznan
 
 
Dit was het verblijf van de beren voordat Stichting Vier Voeters de zorg van de beren overnam
 
 
Polen, 15 november 2013 - Wania, Misza en Borys hebben het gered: na jarenlange opsluiting in kooien op het privéterrein van een dierenasiel, werden de bruine beren vorige week eindelijk overgebracht naar een omgeving die geschikt is voor hun soort. De internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS maakte het mogelijk dat Wania, Misza en Borys konden verhuizen naar een nieuw buitenverblijf in de dierentuin van Poznan.
 
 
Voorbereidingen voor het transport van de beren
 
De drie beren leefden ongeveer 10 tot 15 jaar in het dierenasiel Korabiewice, in de buurt van Warschau. In 2012 nam VIER VOETERS de verantwoordelijkheid voor de beren op zich en werd een samenwerking gestart met de dierentuin Poznan om één van de grootste en meest moderne buitenverblijven voor beren in Polen te bouwen. In ruil voor de financiële hulp die VIER VOETERS bood voor de bouw van het buitenverblijf, verplichtte de dierentuin zich tot het doorvoeren van de hoge maatstaven die VIER VOETERS stelt voor de verzorging van beren.
 
“Wania, Misza en Borys kwamen zonder problemen aan in hun nieuwe thuis. Daar hebben ze nu 1,2 hectare aan open ruimte, met bos, plekken om zich terug te trekken en vijvers. Alles is speciaal ontworpen voor deze drie laatste Poolse beren in privébezit”, legt berenexpert Carsten Hertwig van VIER VOETERS uit. “Het was ontroerend om te zien hoe de oude beren hun poten op de bosgrond zetten en voor de eerste keer de frisse boslucht opsnoven.”
 
 
Wania en Misha in hun nieuwe verblijf
 
 
Toen de beren in het dierenasiel terecht kwamen, hadden ze al een ellendig leven in een circus achter de rug. Het dierenasiel had een verbetering moeten betekenen, maar dat pakte anders uit: de beren werden verwaarloosd, raakten ondervoed en vertoonden ernstige gedragsstoornissen. Voortdurend knagen aan de tralies van hun kooi en onjuiste voeding leidden tot grote schade aan hun gebitten. “Borys is tevens blind aan één oog en Wania heeft ernstige gewrichtsproblemen, een gevolg van het leven op een betonnen vloer. We zijn blij dat deze oude beren hun laatste levensjaren kunnen doorbrengen in een omgeving die op hun is afgestemd,” stelt Hertwig tevreden vast.
 
 
De dierentuin in Poznan ( wat prachtig!!)
 
 
“We zijn blij dat we dit project met VIER VOETERS zijn gestart. Eindelijk kunnen we deze beren, die al zo lang hebben geleden, met 120 ha aan grond en bosgebied een omgeving bieden die geschikt voor ze is,” aldus Lech Banacha, directeur van de dierentuin in Poznan. Voor 2014 staat een tweede bouwfase gepland voor de opvang van vier Poolse beren die momenteel in een gemeentelijke dierentuin worden gehouden zonder vergunning. Hiermee zal VIER VOETERS een definitief einde kunnen maken aan het illegaal houden van bruine beren in Polen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten