zaterdag 28 december 2013

Cowboyachtige beelden van de eerste gechipte neushoorns in Kenia...is er dan toch hoop?


Bericht van het Wereld Natuur Fonds ( WNF )

Eerste neushoorns in Kenia 'gechipt'


 december 2013
 
Zeist - In Masai Mara Game Reserve in het zuidwesten van Kenia hebben de eerste zwarte neushoorns een microchip in hun hoorn en een oormerk gekregen. In de loop van volgend jaar krijgen alle 1030 witte en zwarte neushoorns een chip en oormerk.
Cruciaal bewijsmateriaal

Masai Mara ligt pal naast Nationaal Park Serengeti, wereldwijd beroemd vanwege de jaarlijkse grote migratie tussen Kenia en Tanzania van ruim een miljoen gnoes, zebra’s en gazellen. Neushoorns behoren tot de ‘big five’ waar toeristen voor naar Kenia komen en die voor veel inkomsten zorgen. Helaas worden neushoorns ook in Kenia gestroopt vanwege hun kostbare hoorn. Sinds begin dit jaar zijn in het Oost-Afrikaanse land 21 neushoorns gedood. Dankzij de chip, in combinatie met het gebruik van DNA technologie, kunnen alle neushoorns van Kenia worden gevolgd. Daarnaast wordt het mogelijk om de herkomst van inbeslaggenomen gesmokkelde hoorns aan een specifiek gestroopt dier te koppelen. Dit is van groot belang in rechtszaken want dankzij de chip wordt cruciaal bewijsmateriaal verzameld dat nu nog vaak ontbreekt.

Nieuwe technologie in strijd tegen stroperij


Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft de chips en scanners geleverd in de strijd tegen stroperij. Volgens het WNF zijn dit soort nieuwe technologieën essentieel om de keten van illegale handel in hoorn van neushoorns te breken. “Stropers van bedreigde diersoorten worden steeds ingenieuzer om aan de massale vraag naar hoorn te voldoen. Het is dan van groot belang dat Kenia ook technische hoogstandjes inzet om de toekomst van de neushoorn zeker te stellen.”, zegt Mohammed Awer van WWF Kenia.

Georganiseerde criminele bendes spelen in op de grote vraag en de slechte handhaving van de wet in Azië en Afrika. De illegale handel in bedreigde dieren is een big business met high profit en low risk waar een bedrag van 6-8 miljard euro per jaar in omgaat. Wildlife crime staat in het rijtje van Interpol over internationale illegale handel op de vijfde plaats, na onder andere drugs- en mensensmokkel.

Bedreigde neushoorn

 Kenya Wildlife Service (KWS) werkt met WNF samen om ervoor te zorgen dat Kenia kan voldoen aan de afspraken die op de laatste CITES top in Thailand zijn gemaakt over betere bescherming van de bedreigde neushoorn. CITES staat voor Convention on the International Trade in Endangered Species. Landen die zijn aangesloten bij dit verdrag bepalen samen of handel in een bepaalde dier- of plantensoort is toegestaan.

Niet alleen alle levende neushoorns in Kenia worden voorzien van een microchip, ook de inbeslaggenomen hoorns krijgen er een, zodat ze traceerbaar zijn mochten ze in het illegale circuit terecht komen.

In 2012 zijn in heel Afrika ongeveer 745 neushoorns gestroopt, het hoogste aantal in de afgelopen twintig jaar. De meeste neushoorns, 668 dieren, werden in dat jaar gedood in Zuid-Afrika.

Lees hier meer over onze strijd tegen wildlife crime.

Beluister hier het interview met Christiaan van der Hoeven van WNF over het neushoornproject in Kenia.

Bekijk hier de video van het aanbrengen van de microchips.

2 opmerkingen:

 1. Maar gaan ze de groothandelaren ook vervolgen? Of zijn die untouchable, zoals gewoonlijk?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet het antwoord niet Marinus. Ik put mijn hoop uit de berichten van WildlifeSOS:
   http://voordierenblogger.blogspot.nl/search?q=wildlife+SOS
   Even scrollen en je ziet dat er 6 handelaren 3 jaar de bak in zijn gegaan. Ik heb deze groep mensen beloofd hun berichten vertaald te plaatsen. Via een internet vriendin komen ze dan ook op www.nieuws.be Verdere aandacht buiten India om krijgen ze amper. Jammer want hun werk is van onschatbare waarde. Het is een begin. Het is een unicum. 3 jaar cel. Ik zal het niet meer mee maken maar in de verre toekomst zullen ook de grote jongens er aan gaan.......hoop ik !!!

   Verwijderen