woensdag 4 december 2013

Poliebericht: 91 vogels uit het wild gestolen op Marktplaats te koop gezet....daders gepakt !!!Tilburgers kunnen fluiten naar hun vogels: 91 beschermde dieren in beslag genomen

               | Auteur: Dennis Nuiten 
               
             
TILBURG - Twee Tilburgers van 22 en 31 zijn dinsdag opgepakt omdat zij handelden in beschermde vogels. De politie nam 91 dieren in beslag en gaat het geld dat zij illegaal hebben verdiend, terugvorderen. Ook kunnen de verdachten een vordering van de Belastingdienst verwachten.
   
Volgens een politiewoordvoerder werden de vogels onder meer verkocht via Marktplaats. Zo kwam de politie het duo op het spoor. Goed gedaan politie !!


Putters, zanglijsters, vinken, roodborstjes

De vogels werden op drie adressen in Tilburg gevonden. Het ging om onder meer sijzen, putters, een goudvink, pimpelmezen, vinken, zanglijsters en roodborstjes. De dieren hadden geen poot ring om of een gemanipuleerde ring.

Ook vond de politie gereedschap om valse ringen te maken en een potje met verschillende pootringen. Ook werden er vier dode vogels gevonden.

Overtreding Flora- en Faunawet

De Tilburgers krijgen een proces-verbaal omdat zij de Flora- en Faunawet hebben overtreden. De in beslag genomen dieren zijn bij een opvangadres ondergebracht.

Europese vogels die in het wild zijn geboren, moeten ook in het wild blijven volgens de wet. Ze mogen alleen gehouden worden als ze in gevangenschap zijn gekweekt. Er bestaat een systeem met pootringen waarmee te controleren valt of een dier legaal in gevangenschap leeft.


 

Volledig Politiebericht

Illegale handel in beschermde vogels

  • Laatste update: 04-12-2013 | 15:57
  • Woordvoering: Zeeland-West-Brabant - mediadesk Oost
Tilburg - Bij een gerichte actie werden 91 inheemse beschermde vogels in beslag genomen. Twee Tilburgers (31 en 22) worden verdacht het vangen, het houden van en handel in beschermde vogels. Daarnaast is er gesjoemeld met de zogenaamde pootringen.
De Flora- en Faunawet beschermt in het wild levende dieren en planten. Alle Europese wilde vogels worden door de wet als beschermde diersoort aangewezen. Vogels die in het wild zijn geboren, moeten ook in het wild blijven. Europese vogels mogen alleen gehouden worden als ze in gevangenschap zijn geboren, gekweekt dus. Dit wordt gecontroleerd via een systeem van pootringen. Hiermee kan een eigenaar aantonen dat de dieren legaal zijn gekweekt en niet zijn gevangen.

Opvangadres

De drie adressen in Tilburg werden dinsdag 3 december 2013 bezocht door de politie en medewerkers van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. Uit onderzoek was duidelijk geworden dat er gehandeld werd in beschermde vogels. Het ging om onder andere sijzen, barmsijzen, putters, geelgors, goudvink, staartmezen, pimpelmezen, koolmezen, vinken, merels, zanglijsters en roodborstjes. Alle in beslag genomen vogels zijn bij een opvangadres ondergebracht.

Volière

Beschermde vogels TilburgBij de 22-jarige verdachte werden een groot aantal kooitjes en een volière aangetroffen. Uit onderzoek bleek dat 40 inheemse vogels geen pootring droegen of valse (gemanipuleerde) pootring omhadden. Deze vogels werden in beslag genomen. Ook werd gereedschappen om vals te ringen en een potje met verschillende pootringen aangetroffen en in beslag genomen.

Vangklare vangkooien

Beschermde vogels TilburgIn de tuin van de 31-jarige Tilburger stonden zeven vangklare vangkooien opgesteld. In één daarvan zat een merel en in een andere een koolmees. Verder stonden ook hier een groot aantal kooitjes en een volière. Na onderzoek bleek dat er 47 vogels geen pootring omhadden of valse (gemanipuleerde) ringen droegen. In een kooi lagen drie dode (ongeringde) pimpelmezen en op een kooi een dode (ongeringde) staartmees. Op een ander adres werden nog eens vier beschermde inheemse vogels aangetroffen zonder pootring of met valse (gemanipuleerde) ringen. Hiervoor was de 31-jarige Tilburger verantwoordelijk.

Proces-verbaal

De twee verdachten werden gearresteerd. Ze zijn in het politiebureau verhoord en kregen proces-verbaal wegens overtreding van de Flora- en Faunawet.
       
 
 
   
        
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten