zondag 15 december 2013

Stichting Vier Voeters gestart met geboortebeperkingsprogramma van wilde paarden in de Donaudelta

Ik kan het niet laten om te zeggen waarom lukt het Stichting Vier Voeters wel om een geboortebeperkingsprogramma op te zetten en Staatsbosbeheer in de Oostvaardersplassen ( OVP )niet? Waar nu 5000 grote grazers weer een zware winter tegemoet gaan omdat dit er 4000 dieren TE veel zijn, en er weer meer dan 1500 dieren zullen worden afgeschoten of de hongerdood sterven, is geboortebeperking toch het ultieme plan? Trouwens een dikke welgemeende pluim voor Vier Voeters is hier wel op zijn plaats !!!!!


 

Na een onderhandelingsperiode met de Roemeense autoriteiten van ruim twee jaar, mag VIER VOETERS de proeffase lanceren van het geboortebeperkingsprogramma voor de wilde paarden in de Donaudelta. De eerste 15 merries zijn onlangs gevaccineerd.


Ongeveer duizend wilde paarden leven in en om de bossen van Letea in de Donaudelta. “De grote populatie veroorzaakte problemen”, aldus Robert Hengl, paardenexpert bij VIER VOETERS Internationaal. “Daarom zijn wij een geboortebeperkingsprogramma gestart. De anticonceptie wordt toegediend met een vaccin die via het afweersysteem inwerkt op de voortplantingsorganen van de paarden. Deze methode wordt immuno anticonceptie genoemd.”


De anticonceptiemethode is erop gericht om de balans tussen de lokale flora en fauna te behouden. Dierenarts Ovidiu Rosu is erg trots om deel uit te mogen maken van dit baanbrekende project, dat is ontwikkeld om de wilde paarden een kans te geven om in alle vrijheid te leven. “Dit is de eerste keer dat deze vorm van geboortebeperking wordt toegepast bij een populatie van wilde dieren in Europa. Ons doel is om in het voorjaar van 2014 honderd merries gevaccineerd te hebben.” De winterse weersomstandigheden zullen een uitdaging zijn voor het VIER VOETERS team. Desondanks is de start van het project goed gekozen, omdat in het voorjaar de merries alweer drachtig kunnen zijn.


 
Voor de eerste inentingen moeten de merries verdoofd worden. Eenmaal onder narcose, worden de paarden medisch onderzocht. De dierenartsen nemen bloed af en doen biopsies voor verder onderzoek. Elk paard krijgt een oormerk, zodat zij makkelijk geĆÆdentificeerd kunnen worden. Als laatste wordt het anticonceptievaccin toegediend. De vaccinatie stopt de bevruchting van het eitje, een cruciaal moment in de reproductie. Deze methode heeft geen effect op een al aanwezige foetus, maar zorg ervoor dat de merrie niet opnieuw drachtig wordt als zij weer hengstig is. Het vaccin blijft een jaar werkzaam en net zoals met veel andere vaccins moet het jaarlijks herhaald worden om effectief te blijven. Deze injecties kunnen op afstand gegeven worden met een speciaal geweer, zodat de merries niet voor een tweede keer gevangen hoeven te worden.

Het project is opgezet en wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met en onder begeleiding van de Faculteit van Diergeneeskunde in Boekarest en de Roemeense Veterinaire Gezondheidsinstantie (ANSVS) en met toestemming van de lokale gemeenteraad. Onlangs hebben andere instituten zoals de Faculteit voor Diergeneeskunde in Cluj zich aangesloten bij het project om de unieke paardenpopulatie beter te bestuderen.

Het programma heeft een looptijd van 3 jaar. Ondertussen lobbyt VIER VOETERS voor een wet die de status van deze unieke wilde paarden populatie duidelijk vastlegt en deze nobele dieren beschermt tegen mishandeling en andere wreedheden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten