zaterdag 8 februari 2014

Neem even de tijd voor dit positief verhaal!! Een mooier bericht zult u vandaag niet tegenkomen ( veel foto;s)http://voordierenblogger.blogspot.nl/search?q=weesaapjes   eerdere artikelen over Stichting Weesaapjes
                                           
Ik ben een grote fan van www.weesaapjes.nl  Liesbeth van der Burgt is de oprichtster en een lieve internetvriendin van me geworden. Trots ben ik op haar vooral voor het schitterende werk dat ze doet met haar stichting voor verwaarloosde en mishandelde apen in de Congo en Kameroen. Niet alleen de Stichting, maar Liesbeth gaat ook op eigen kosten naar deze apenopvangen toe en doet daar heel veel vrijwilligerswerk. Respect voor je Liesbeth !!

Bericht van Weesaapjes:
 

In 2013 zijn er 160 dieren binnen gebracht

Het is in 2013 enorm druk geweest in het opvangcentrum. In totaal zijn er 160 dieren in het opvangcentrum binnen gebracht. Het dubbele aantal van wat er vorig jaar is binnen gebracht. Dit komt met name door de toenemende vraag naar palmolie, waarvoor er meer bossen zijn gekapt. Hierdoor kunnen stropers makkelijker de bossen binnen dringen en de dieren kunnen zich nergens meer verschuilen. De vraag naar palmolie moet echt gaan verminderen ( zie www.palmolie.info ). Het Limbe Wildlife Centre vangt niet alleen apen op, maar ook andere wilde dieren. De apen kunnen helaas niet direct worden terug gezet (zover zijn we nog niet, maar dat gaat wel in de toekomst gebeuren) , maar de niet-primaten wel. In 2013 zijn er 73 dieren, waaronder papegaaien en schildpadden opgevangen, verzorgd en daarna weer terug uitgezet in de natuur. Onderstaande  apen zijn er in 2013 binnen gebracht: 
 

Door onze donateurs hebben we vele resultaten kunnen behalen:
 
Door donaties kunnen Uitbreker Mec en zijn maten weer veilig  naar buiten

 

Ziet er ook uit al een topuitbreker. Bokito is er niets bij !!!

Zoals vermeld in de vorige nieuwsbrief, kan door de hulp van Stichting Weesaapjes  topuitbreker chimpansee Mec en zijn 3 maten weer samen met de groep naar buiten. Door de speciale omheining is het onmogelijk om uit te breken voor Mec en zijn collega’s topuitbrekers. Het is heerlijk om te zien hoe Mec na lange tijd binnen te hebben gezeten, weer buiten is. Toen ik hem van de week lekkere pinda’s ging brengen, was Mec het slot in het binnenverblijf aan het slopen. Dan moet ik toch wel lachen. Lukt het mijnheer niet aan de buitenkant, dan maar proberen om vanuit het binnenverblijf uit te breken. Mec moet en zal vrij zijn. Achter de schermen zijn we aan het voorbereiden om de apen terug te gaan brengen naar de natuur. Maar zover zijn we nog niet. Dus Mec zal voorlopig nog niet terug kunnen naar de natuur. Nog even geduld Mec en dan kun jij eindelijk naar de natuur terug !

Stichting Weesaapjes heeft  €300,- aan  de overkapping betaald.Door onze donateurs hebben we  gorilla Atimbi van haar oorpijn af kunnen helpen
 

Atimbi had enorm veel oorpijn. De dierenartsen hadden al diverse pijnstillers en medicijnen gegeven, maar deze werkte niet. Wat was er toch aan de hand met Atimbi …

Om erachter te komen wat er nu echt aan de hand was, moest er een scan van haar worden gemaakt. Dit was erg duur, maar wel noodzakelijk. De manager van het opvangcentrum, Ainaire vroeg of Stichting Weesaapjes dit alstublieft wilde betalen voor Atimbi.

Atimbi in de scan 
 
Door donaties hebben we de hele scan, inclusief het vervoer voor Atimbi kunnen betalen. De scan is naar vele dierenartsen en oorspecialisten gestuurd. De diagnose was dat ze ontstoken zenuwen had. Zo sneu voor haar. Inmiddels is ze aan het herstellen , heeft ze geen oorpijn meer en gaat het al stukken beter met haar !!!!!!

 


Stichting Weesaapjes heeft voor de scan en de vervoerskosten van Atimbi  € 500,- betaald


 Door donaties is het dorp Batoke stroopvrij

 


Mede door de hulp van Stichting Weesaapjes, is het dorpje Batoke stroopvrij geworden. Hiervoor worden Afromom bladeren en aardappelbladeren van de ex-stropers en hun vrouwen ingekocht , voor de gorilla’s en de andere apen.     36 gezinnen in het dorpje Batoke, wat eerder bekend stond om de grote apenvleesmarkt, worden met een alternatief inkomen geholpen. Van dit hele project heb ik een film gemaakt. Lieve vrijwilliger Leon is daar nu een film van aan het maken. Zodra deze klaar is, zal ik die ook naar jou toe gaan sturen. Dan zie je ook de mensen die geholpen worden. En legt projectleider Daniel uit dat het ook daadwerkelijk de stropers ervan weerhoudt om te gaan stropen. Immers hebben ze nu een ander inkomen.

Stichting Weesaapjes heeft  € 1200,- aan het Afromom project betaald in 2013.
 

Laatste binnenkomer Chinoise

 
Wat een snoesje !!

Op vrijdag 17 januari 2014 hebben we een nieuwe babychimpansee binnen gekregen. Twee weken daarvoor, werden we door een kennis gebeld met de mededeling dat er een babychimpansee in een Chinees restaurant in Douala zat.  Klanten van het chinees restaurant konden met de babychimpansee op de foto.

We hebben direct de MINFOF en LAGA ingeschakeld. Vrijdag 17 januari 2014 was het zover. De babychimpansee werd  in het chinees restaurant in beslag genomen. Ainaire , de manager en dierenarts van het Limbe WIldlife Centre en Jonathan (hoofd dierenverzorger) hebben haar bij de Ministerie van Bos en Wilde dieren in Douala opgehaald.
 

Chinoise is 13 maanden oud en had een griep en een gezwollen lever. We verwachten dat ze haar veel alcohol in het restaurant gegeven hebben.  Ze werd in het restaurant met een touw vast gebonden en ze is waarschijnlijk veel aan haar lot overgelaten. Ze huilt bijna nooit, maar is erg bang. Zodra ze bang is of ergens van schrikt, gaat ze direct op de grond zitten. Zodra de quarantaine periode voorbij is, zal ze bij de andere babychimpansees en Gah komen te zitten. Chinoise krijgt nu 24 uur per dag verzorging en gaat s’avonds met de dierenarts Ainaire mee naar huis. Gah en de babychimpansees vinden haar geweldig . Alleen Lola  niet. Zij jaagt Chinoise weg. Lola is nu immers de kleine verwende baby en Lola wil dat graag zo houden. Na de quarantaine periode zal Mayos en de andere babychimpansees goed voor haar gaan zorgen. Links op de foto zie je Javier, assistent-manager en de man van Manager Ainaire samen met Chinoise en zie je Billy (helemaal rechts) en Gah naar Chinoise kijken. Natuurlijk is het ook mogelijk om Chinoise te gaan adopteren, zodat we haar en alle apen kunnen blijven opvangen.


 Weesaapjes helpt chimpansees in de Congo !!   http://jack.wildlifedirect.org/

Om de chimpansees in Congo te helpen, heeft Stichting Weesaapjes € 1000.- geschonken aan het J.A.C.K. opvangcentrum in Congo.  Gelegen ten Zuiden van de Democratische Republiek Congo, Jeunes Animaux Confisqués au Katanga (J.A.C.K.) is een opvangcentrum voor babychimpansees. Het doel van het centrum is niet alleen het illegale dier- en bushmeat handel in Lubumbashi te stoppen maar ook een uitstervend diersoort te redden. Daarom werkt J.A.C.K. samen met de Congolese regering die de apen in beslag neemt en hen aan het opvangcentrum toevertrouwt. Het doeleinde is de apen weer in het oerwoud te zetten.

J.A.C.K. werd in 2006 gesticht door twee gepassioneerde Europeanen, Franck en de Belgische Roxane CHANTEREAU, die sindsdien het centrum vrijwillig besturen naast hun eigen beroep.

Jeunes Animaux Confisqués au Katanga bestaat uit acht Congolese werknemers en één Zwitserse vrijwilligster. Eén Congolees dierenarts werkt als vrijwilliger en geeft kosteloze prestaties.

Roxane heeft de donatie  van Stichting Weesaapjes besteedt aan medicijnen, bloedtesten en hormoonimplantaten. Roxane heeft een geweldig verslag geschreven over de besteding van de 1000 euro. Echt een aanrader om te lezen. Zie extra bijlage: “Opvangcentrum Jack besteding donatie Stichting Weesaapjes Nederland”.
 
 
Het weesaapje Mabetta Philip is gelukkig opgevangen in www.limbewildlife.nl en krijgt prima verzorging. Dit breekt mijn hart, zo'n klein onschuldig diertje, de moeder gedood en als bushmeat verkocht.
 Beste lezers, dit is maar een klein onderdeel van het geweldige werk van Liesbeth.
Lees veel meer op www.weesaapjes.nl  en heeft u naar het lezen van dit artikel nog een paar euro's over voor een donatie of het virtueel adopteren van een van de aapjes, dan graag op:
 
NL92INGB0004674637 t.n.v. Weesaapjes Uden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten