dinsdag 29 april 2014

Hoe eerlijk is uw bank als het gaat om veetransporten en wapens? Kijk op de eerlijke bankwijzer


Bericht van de World Society for the Protection of Animals  ( WSPA )

Banken blijven investeren in slechte diertransporten


8hours-campagne tegen veetransporten over lange afstand
 Varkens op transport!

De Eerlijke Bankwijzer heeft vandaag haar jaarupdaterapport 2013 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat grote Nederlandse banken blijven investeren in veetransport waarvan onbekend is of de bedrijven aandacht besteden aan het welzijn van dieren. Een teleurstellende uitkomst. Ook vorig jaar scoorden de banken dramatisch op dit punt. Vrachtwagen vol met dieren op transport

Nederlandse banken scoren slecht

De ABN Amro, ING-Groep en de Rabobank scoren nog steeds zeer slecht op het gebied van veetransport omdat ze geen eisen aan dierenwelzijn stellen boven de wettelijke vereisten. Ook vermogensbeheerder Aegon scoort slecht, dierenwelzijn is bij Aegon niet in het beleid opgenomen en varkenshouderijbedrijven en veetransporteurs worden niet aangesproken op misstanden.
'Uit ons praktijkonderzoek in 2013 blijkt dat de realiteit weerbarstig is. Het investeringsbeleid van banken voor veetransport schiet vaak tekort of wordt niet goed uitgevoerd’ stelt Peter Ras, projectleider van de Eerlijke Bankwijzer.

Samen met andere organisaties maakt WSPA zich sterk om de transporttijden binnen Europa in te korten tot maximaal acht uur. De Tweede Kamer heeft zich in januari in 2013 uitgesproken dat het een einde wil maken aan lange afstandstransporten van slachtvee die langer duren dan 8 uur. Helaas blijft het tot nu toe bij woorden.

Uitputting, uitdroging, stressHet transport van dieren brengt verschillende risico’s met zich mee.  Er is vaak sprake van slechte ventilatie, te weinig ruimte en gebrek aan voer en water. Dieren worden incorrect behandeld bij in-en uitladen, hebben een slechte conditie voorafgaand aan het transport, of komen in contact met ziekteverwekkende bacteri├źn. Het transport van dieren kan zo leiden tot uitputting, uitdroging, stress, verwonding, ziekte en zelfs sterfte onder de betrokken dieren.
Banken kunnen invloed uitoefenen op het welzijn van dieren, onder andere tijdens transport, door eisen te stellen aan investeringen in sectoren waar dieren worden gebruikt.


Gezamenlijk initiatief

De Eerlijke Bankwijzer & De Eerlijke Verzekeringswijzer heeft tot doel het verduurzamen van banken met behulp van de consument. Het betreft een initiatief van Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX. De Eerlijke Bankwijzer is in januari 2009 gelanceerd. Het onderzoek wordt uitgevoerd door economisch onderzoeksbureau Profundo.

Kies zelf een eerlijke bank!

Kijk wat jouw bank doet aan dierenwelzijn en onderneem actie. Stuur een klacht, een compliment of stap over via www.eerlijkebankwijzer.nl/wat-kan-ik-doen.


 
 
 

:

2 opmerkingen:

 1. Hartverscheurend deze beelden van weerloze en hulpeloze dieren op weg naar hun HOLOCAUST !!
  STOP met het eten van vlees, het is ongezond, a sociaal, slecht voor het milieu en een ontoelaatbaar en gruwelijk misbruik van dieren !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De foto's zijn vreselijk Leny. Ik geef toe ik zoek ze expres uit om de wereld wakker te schudden. Ik zag dat onze bank er heel slecht voor staat dus dat wordt mailen !!

   Verwijderen