vrijdag 25 april 2014

Zeer besmettelijke schurft bij wilde paarden behandelt door Stichting Vier VoetersSchurftbesmetting bij wilde paarden 

VIER VOETERS behandelt paarden in Donau Delta

Eind maart is het Roemeense VIER VOETERS team doorgegaan met de werkzaamheden in het kader van het geboortebeperkingsprogramma voor de wilde paarden in de Donaudelta. Daarbij ontdekten zij dat veel paarden kale plekken in hun vacht hadden. Nader onderzoek wees uit dat het om schurft ging, waarbij de mijten in de huid kale plekken veroorzaken. Schurft is geen dodelijke ziekte, maar het is zeer besmettelijk en erg onaangenaam voor de dieren.
                                                                              

Hulp voor de paarden

Omdat het team de merries die de anticonceptievaccinatie krijgen toch moet verdoven, werden de paarden meteen behandeld met een desinfecterende spray tegen de mijten. Daarnaast kregen de dieren vitaminen om de weerstand te verhogen. Omdat de ziekte niet gevaarlijk is, wordt ervoor gekozen alleen de 20-30 zwaarst getroffen paarden te behandelen. Ze krijgen medicatie van een afstand toegediend met behulp van een verdovingsgeweer. Dit zorgt ervoor dat de impact op de dieren zo klein mogelijk is. 

Continu monitoren

                                                                         
VIER VOETERS blijft de ontwikkeling van deze unieke paardenbevolking in de gaten houden. In het begin van het project in 2013, werd geschat dat in Letea ongeveer 1.000 wilde paarden leefden in de Donaudelta. VIER VOETERS heeft geprobeerd om met behulp van diervriendelijke anticonceptiemethoden de groep dieren niet verder te laten groeien, zodat de dieren de flora van het unieke gebied niet teveel aantasten. We volgen ontwikkelingen door de paarden vanuit de lucht te tellen. Meer informatie over ons project vindt je hier.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten