zaterdag 13 september 2014

Het leek zo leuk, 5 verstekeling aapjes in containerschip, maar Rederij Maersk moet forse boete betalen ( video )
De apen werden door de bemanning gevangen in een kooi gezet. In Rotterdam gingen ze van boord en werden opgevangen door de Stichting Aap. © Maersk.

Het leek zo'n mooi verhaal: vijf apen waren in Maleisië stiekem aan boord geklauterd van een containerschip en de bemanning ontfermde zich over de ontheemde beestjes totdat ze 20 augustus in Rotterdam werden overgedragen aan de liefdevolle zorg van de stichting AAP. Het avontuur van de vijf makaken uit Maleisië is echter geëindigd in een dure grap.
 
© Maersk.
 
Er wordt nog onderzocht wie de kosten van het transport en de quarantaine gaat betalen
Na wat aansterken zouden de Java-apen over enkele maanden waarschijnlijk weer vrolijk aan de
Maleisische lianen slingeren. Nu blijkt het scheepvaartbedrijf Maersk Line een rekening van naar verluidt tienduizend euro te krijgen voor de dieren.

De stichting AAP, www.aap.nl nog scheutig met informatie toen de verstekelingen net van boord kwamen, verwijst resoluut naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de toezichthoudende instantie als het om import van dieren gaat.

Tienduizend euro
De overheidsdienst brengt inderdaad de kosten die AAP maakt in rekening bij Maersk, zegt Lex Benden. Of dat tienduizend euro is, wil hij niet zeggen. ,,De hoogte van de rekening moet nog worden bepaald.''

Het gaat om regelgeving, legt de NVWA-zegsman uit. Bij het importeren van exotische dieren draait degene die invoert op voor de kosten. De dieren moeten in geïsoleerde opvang zodat ze eventuele meegenomen besmettelijke ziekten niet kunnen verspreiden.

Opvang kost geld
,,Omdat het hier om wilde dieren gaat, moeten ze twaalf weken in quarantaine,'' legt Benden uit. ,,De NVWA heeft een overeenkomst met de stichting AAP die deze opvang verzorgt. Dat kost geld. AAP stuurt daarvoor een rekening naar de NVWA en wij sturen vervolgens een rekening naar de importeur.''

De rekening moet nog op de post, maar volgens de NVWA heeft Maersk al aangegeven dat ze gaat betalen. Het scheepvaartbedrijf houdt zich op de vlakte over de kwestie: ,,Er wordt nog onderzocht wie de kosten van het transport en de quarantaine gaat betalen,'' is het enige dat de in Rotterdam gevestigde rederij kwijt wil.  

NVWA-man Benden is op zijn beurt vol lof over de handelswijze van de rederij: ,,Maersk heeft op de enige juiste manier gehandeld.'' Het scheepvaartbedrijf zou goedkoper uit zijn geweest als ze de dieren overboord had gegooid, erkent hij. ,,Maar dan pleeg je een misdrijf. De gevolgen die dat kan hebben, overtreffen de kosten die verantwoordelijk handelen met zich meebrengt.''

WAT GING ERAAN VOORAF ?


Bijzondere foto's : De 5 verstekeling aapjes 'lifters' nu in quarantaine komen tot rust bij Stichting AAP

De apen klimmen over de containers van het schip

Deze 5 Java-apen reisden mee met een vrachtschip vanuit Maleisië. Onderweg werden ze ontdekt door de bemanning van het schip, die ze uiteindelijk wist te vangen en in een vrachtmand heeft geplaatst.

 
Een van de Java-apen op het schip

Gedurende de rest van de reis hebben de bemanningsleden zo goed mogelijk voor de dieren gezorgd. Eenmaal in Rotterdam zijn de Java-apen overgedragen aan AAP, en inmiddels zijn ze in onze quarantaine aan het bijkomen van hun wereldreis


De aapjes nog aan board van het schipHulp is aangekomen  (zie busje van Stichting AAP www.aap.nl  )

Geen opmerkingen:

Een reactie posten