dinsdag 4 november 2014

350 zeldzame vogeltjes 'onze kindjes ' gestolen bij bejaard echtpaar

Jan en Truus treuren om diefstal 350 ’kindjes’

Jan Weijgerse staat verslagen bij zijn lege volièrekooien. Dieven namen alles mee. © Koen Verheijden.
55 jaar lang werkten ze met liefde aan hun collectie tropische vogels, maar opeens zijn Jan (83) en Truus Weijgerse (80) alles kwijt. Dieven gingen met hun 350 zeldzame vogels aan de haal. 'Ze mogen het hele huis leeghalen, maar niet de vogels,' snikt Truus.
 
We zijn er kapot van. Ze hadden mijn hele huis leeg mogen halen. Van de tv tot de wasmachine, maar niet onze diertjes.
Jan Weijgerse
Rusteloos drentelt Jan door de tuin bij zijn huis in het Gelderse Rossum. Waar hij eigenlijk in de weer zou moeten zijn met vogelzaad en water, staart hij nu in de leegte van de volière.

Inbrekers namen maandagavond 'hun levenswerk' mee. 350 tropische vogels, waarvan ze de meeste zelf kweekten. Het resultaat van 55 jaar hobbyisme, in één klap weg. 'Och, kijk dan,' sipt zijn vrouw Truus vanachter het raam, 'Jan is helemaal overstuur.'

Toen ze trouwden, begonnen de twee met de vogels. Kanaries toen nog. Later kwamen er 'exoten', want ze konden er zo van genieten. Japanse meeuwtjes zaten er inmiddels tussen. Spitsstaarten, gouldamadines, somt ze op. Alles weg. Alles verloren. 'We zijn er kapot van. Ze hadden mijn hele huis leeg mogen halen. Van de tv tot de wasmachine, maar niet onze diertjes.'

Kindertjes
Mensen zeggen het vaker, weet Truus, maar het waren echt hun kindertjes geworden. En net als altijd hadden ze de diertjes zondagavond om 21.15 uur nog een goede nacht gewenst. Het licht in de volièreschuur was de volgende ochtend als altijd om 5.15 uur aangesprongen. Maar toen Truus was gaan kijken, zag ze opeens dat de deur openstond. Daarna 'stortte hun wereld in'. Jan was erheen gerend, maar meer dan een paar 'achterblijvertjes' fladderden er niet meer rond in de schuur. Om het geld malen ze niet. Nee, zeg. Ze zijn vooral beroofd van de vogelfamilie die ze zelf stichtten en uitbouwden. Waar ze prijzen mee wonnen. In de kast komt er geen trofee meer bij vanaf nu. Echt niet.

Jan was laatst nog ziek geweest. Had kantje boord gelegen. En dan hielden die beestjes hem toch ook wel op de been. Hoe moet het nu verder, vraagt hij zich hardop af.

De politie doet onderzoek, dat wel. Het is net Baantjer in de tuin. Vingerafdrukken. Een lint. Maar dan nog. De vogels komen vast niet meer terug. Ze zijn te veel waard. Tot wel honderden euro's.

Want ja, vogels zijn gewild onder criminelen. Het is mooie handelswaar. Hadden dieven een maand of 2 geleden niet ook wat meegenomen bij dierenpark Avifauna? Die hebben de dieven later gedumpt, misschien omdat ze door hun zeldzaamheid niet te verhandelen waren. Maar die van Jan en Truus zijn ook weer niet zo zeldzaam. Die kun je zo aan liefhebbers slijten. Nee, ze zijn grif verkocht. Reken maar.

Niemand
Ook de politie weet hoe gewild de gestolen vogels zijn. De agenten hopen dat iemand nog wat heeft gezien. Maar voorlopig is er niemand, vertelt Jan.

Hij doet nog een laatste poging. Via de krant dan maar. 'Weet u, als ze dit lezen dan heb ik wel een boodschap aan ze. Breng ze gewoon terug. Alstublieft. Echt, als ze berouw hebben, dan vind ik het ook best. Ik wil er desnoods nog voor betalen, want ze hebben gewoon een stukje van ons leven meegenomen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten