zaterdag 4 april 2015

Iedereen boven de 18 jaar kan een luchtbuks kopen met alle gevolgen van dien ( lees het verhaal van Mickey )

  Kat Mickey in Gouda doodgeschoten met luchtbuks, dierenarts zoekt getuigen
GOUDA- In Gouda is een kat   met een luchtbuks doodgeschoten. Het beestje, genaamd Mickey, is rond 17.30 uur beschoten in de buurt van het Elsgeestpolderpad.
Dierenkliniek de Paltrok uit Gouda Goverwelle, die het dier heeft geprobeerd te redden, roept getuigen op zich bij de kliniek te melden Vijf keer eerder heeft de arts een kat met een kogel in het lijfje behandeld.LEES OOK: Noordwijks paard overleden na ernstige verwaarlozing


 Vieze duivenhok en vervuilde duivenpootjes in Den Haag. Foto: Twitter (erik_LID)         
DEN HAAG - De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft twintig zeer vervuilde duivenhokken aangetroffen in Den Haag. De eigenaar van hokken heeft donderdag een dwangsom van 1000 euro opgelegd gekregen.
  
In de hokken is plek voor tientallen duiven. Volgens Dik Nagtegaal van de LID gaat het met de beestjes goed. 'De duiven zijn oké, ze krijgen voldoende vocht en eten. Maar de pootjes van de dieren zijn wel vuil en dat kan leiden tot ontstekingen', legt Nagtegaal uit.

 
De eigenaar is een bekende van de inspectiedienst. 'Wij zijn al eerder bij deze 'hobbyist' geweest en we houden hem de komende tijd goed in de gaten', zegt Nagtegaal. 'Maar als hij niet beter voor de hokken gaat zorgen, zullen er nieuwe maatregelen moeten komen, zoals dat hij de dieren moet afstaan.' Voorlopig mogen de duiven nog bij de Hagenaar blijven.     
 

Wet en regelgeving Luchtbuks

Veel mensen denken dat er veel regels zijn voor luchtbuksen, maar dat valt erg mee. Voor vuurwapens ligt dat duidelijk anders. Daarvoor is er een speciale Wet Wapens en Munitie (WWM). Hierin zijn ook de regels voor luchtbuksen opgenomen.
De Nederlandse WWM levert voor het binnen handbereik hebben en gebruiken van luchtbuksen naar Europese maatstaven nauwelijks beperkingen op. Zonder de artikelen te citeren kan voor het gebruik van een luchtbuks met al dan niet een demper en/of een laserpointer de wet als volgt worden samengevat:
 • 18 jaarIedereen vanaf 18 jaar mag een luchtbuks aanschaffen en bezitten. Er zijn geen regels die de kracht van het wapen beperken.
  Opmerking: In ons omringende landen worden verschillende categorieën onderscheiden. In Engeland zijn luchtbuksen met een mondingsenergie van meer dan 16,3 joules vergunning plichtig. In Duitsland is dat 7,5 joules. Het is denkbaar dat de regels in Europa worden geharmoniseerd en dat dit in de toekomst gaat veranderen.
 • Eigen terreinEen luchtbuks mag worden gebruikt op terrein dat niet toegankelijk is voor publiek. Het mag dus in de eigen tuin en op erven en land van boeren. Er wordt niets gezegd over het zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Gebruik in een bos of park mag niet als deze voor het publiek toegankelijk is.
 • Op de openbare weg moet de luchtbuks zodanig verpakt zijn dat het niet voor onmiddellijk gebruik voorhanden is. In de praktijk betekent dit dat de buks ongeladen in een koffer of foedraal uit het zicht verpakt is. Over het gescheiden bewaren van munitie wordt niet gesproken. Een luchtbuks los in de kofferbak van een auto is verboden.
 • Luchtbuksen mogen geen gelijkenis vertonen met vuurwapens. Luchtbuksen die gebruikt (kunnen) worden om mensen bang te maken vallen onder de categorie vuurwapens en zijn voor iedereen (ook vuurwapen vergunninghouders) verboden.
 • Er zijn voor luchtbuksen (in tegelstelling tot vuurwapens) geen regels voor het gebruik van geluidsdempers, nachtzicht apparatuur, laserpointers en dergelijke. Voor geluidsdempers is vreemd genoeg wel bepaald dat als de demper ook geschikt is voor een vuurwapen dat deze niet voor luchtwapens mag worden gebruikt.
Vanuit de WWM zijn er geen beperkingen om een luchtbuks te gebruiken voor het schieten op doelen op eigen terrein of terrein van anderen (met toestemming). Zelfs niet met een geluidsdemper en/of een laserpointer. Ook de kracht van het wapen en de soort pellets kunnen de achtertuinschutter niet in de problemen brengen. Duidelijk is dat een luchtbuks niet mag worden gebruikt (of zelfs gedragen) op voor publiek toegankelijk terrein. Daar moet het deugdelijk vervoerd worden in een koffer of foedraal.
Verder lezen…

http://ikzoekbaas.dierenbescherming.nl/

 


3 opmerkingen:

 1. Ik heb de politie ook al eens ingeschakeld voor jongetjes met een luchtbuks. Er dient zeker actie tegen te worden ondernomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die gevoelens heb ik overigens ook met al die z.g.n. speeltjes die voor een prikkie her en der verkocht worden. Zoals die wapens die van die bolletjes afschieten met grote kracht je hebt ze in allerlei maten en zo'n balletje doet hartstikke pijn en kan vooral bij dieren grote schade aanrichten. Overigens moet je zelf ook zo'n balletje niet in je oog krijgen. Geldt trouwens ook voor een katapult maar helaas kan elke eikel dat zelf thuis maken, of zelfs een goede zelfgemaakte boog. Persoonlijk vind ik dat alle speeltjes waarmee je op dieren kunt schieten niet verkocht mogen worden maar ja... commercie komt altijd voor lijkt wel en ouders heb je nu eenmaal ook in alle soorten en maten. K.ters die op dieren schieten sporen niet, maakt niet uit waarmee ze schieten het idee alleen al en het pijn willen doen van een onschuldig hulpeloos diertje is iets wat niet normaal is. Er zou op school ook veel meer gescreend moeten worden op dit zieke gedrag wat hand over tand toeneemt in dit land. Scholen moeten allerlei taken van ouders overnemen waarvan ik denk, komop zeg laten die ouders zelf voor de opvoeding zorgen. Maar empathie testen vanaf
  groep 1 en dat regelmatig onder de loep nemen zou weleens veel leed kunnen voorkomen. Zowel voor dier maar ook voor de mens. Hoe vroeger daarin een afwijking wordt geconstateerd hoe meer er misschien aan gedaan kan worden.

  t.a.v. het bericht vd duiven wat op dezelfde pagina staat. Ik vind het werkelijk onvoorstelbaar, belachelijk en schandalig dat deze kerel zijn dieren gewoon mag houden en dan is het nog bekend ook en heeft hij dus al vaker zijn dieren verwaaloosd, wat voor mij hetzelfde is als dierenmishandeling want dat is het gewoon. Ongelooflijk dat die minkukel niet gewoon aangepakt wordt en zijn dieren worden afgenomen en daarna nooit geen dieren meer.
  Hoelang gaat het nog duren voor er een zwarte lijst komt? va. de jaren '70 wordt hier al om gevraagd, gesmeekt bijna! Bah, alles in dit land duurt maar en het duurt maar en het duurt maar voor er eens een keertje 'iets' verbeterd, jaren en jaren gaan erover heen. Behalve als het gaat om geld vd burger af te pakken, dat kan in een oogwenk. Daaraan kun je wel zien waar de belangen liggen en dat is niet bij dieren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/venj Verschillende mensen hebben het ministerie van justitie aangeschreven waaronder ikzelf. Anderen hebben hun politieke partij gemaild. Ben benieuwd naar de reacties. Ik laat het je weten Cath.xxxx

   Verwijderen