dinsdag 21 april 2015

Ontmoet Gah: zwaargewond gesmeten in de achterbak van een drugsdealers auto ......

Bericht van www.weesaapjes.nl :

Ontmoet Gah-een bijzonder chimpansee


ghaa cover
gah neckbracesmuggler laga

www.limbewildlife.org


In februari 2006 arriveerde een éénjarige mannelijke chimpansee in het LWC opvangcentrum. Stropers schoten op zijn moeder. Nadat een door de stroper zelfgemaakte kogel explodeerde, hebben 2 stukken van de kogel beide kanten van het hoofdje van de babychimpansee geraakt. De moeder en baby vielen uit de boom op de grond, waarbij de moeder direct overleed. De volwassen moeder, een Nigeriaans-Kameroen Chimpansee, de meest bedreigde soort chimpansee, werd waarschijnlijk daarna illegaal verkocht als ‘bushmeat’ op een illegale markt. De zuigeling, bij wie alles wat hij ooit kende in een ogenblik werd afgenomen, moest vechten voor zijn leven en leed aan paniekaanvallen. Uiteindelijk werd hij in de achterbak van de auto van een drugsdealer gegooid, geperst tussen zakken marihuana. Gelukkig, met de hulp van de LAGA (the Last Great Ape organization), werd de drugsdealer gepakt en gearresteerd en de babychimpansee werd naar het LWC opvangcentrum gebracht.

De zuigeling, die de naam Gah kreeg nadat hij gevonden werd in het dorp Gah, kon zijn armen en benen niet bewegen. Hij kon wel pijn voelen in zijn vingertopjes en tenen, wat betekende dat hij een kans had op genezing. Maanden achtereenvolgend hebben de dierenartsen intensieve lichamelijke therapiesessies aan Gah gegeven. Langzaam aan begon hij rechtop te zitten en werd hij gestimuleerd om nieuwe objecten en fruit te pakken en uiteindelijk was hij in staat om in een kinderlooprek te bewegen.

Gah  2006 IPPL

Na vele jaren rehabiliteren, lukt het Gah nu om in zijn eentje rond te struinen, al loopt hij nog steeds mank. Op zowel mentaal als psychisch opzicht is hij veel langzamer dan andere chimpansees, en om deze reden verblijft hij nu in de babygroep van het opvangcentrum.
Gah’s kans op een normaal leven als chimpansee is ontnomen op de dag dat de stropers zijn moeder hebben vermoord. Gah kan nooit in het wild worden terug geplaatst. Dat zou hij niet overleven .Omdat hij sneller moe is en nog altijd mank loopt, zou hij ook niet met de groep mee kunnen. We doen er alles aan om Gah een fijn leven in het opvangcentrum te geven.

ghaa today

In de babygroep speelt Gah een hele belangrijke rol als dominant mannetje. Hij zorgt voor de kleintjes en beschermt de kleintjes. Als ze bang zijn, rennen ze direct naar Gah toe. Als mensen te dicht bij zijn “kinderen” komen, dan gaat hij met stenen gooien om de mensen weg te jagen. Met zijn hulp, we hebben hevig getraumatiseerde chimpansees als Yabien en Billy geobserveerd, is er veel sneller vertrouwen bereikt dan bij andere chimpansees die in het verleden niet die liefde en steun kregen die Gah nu biedt. En daar zijn wij Gah enorm dankbaar voor !

gah and mayos
gah

U kunt Gah  helpen, door hem te adopteren. U helpt hem met eten, onderdak en medicijnen en om hem een zo’n fijn mogelijk leven in het opvangcentrum te geven. Want dat heeft hij ook verdiend na alle ellende die hij heeft gehad!Geen opmerkingen:

Een reactie posten