donderdag 2 april 2015

Stichting AAP: Katachtigen uit verboden circussen Nederland mogen lekker rondbanjeren in opvang Spanje ( video )
Verblijven voor opvang katachtigen in Spanje bijna klaar


AAP www.aap.nl gaat vanaf dit voorjaar bij Primadomus in Spanje tijgers en leeuwen opvangen. Over een paar weken zijn de eerste 8 van in totaal 24 verblijven, die we mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij en onze donateurs kunnen bouwen, klaar. Kijk maar hoeveel ruimte de leeuwen straks hebben om lekker rond te banjeren en hoe de tijgers kunnen poedelen in hun eigen zwembadjes.

Wat ging eraan vooraf?

Nederlands verbod treedt 15 september 2015 in werking!

zaterdag 13 december 2014 09:29
Circusolifanten in Nederland
Misselijk makende beelden van vastgeketende circusolifanten

Eindelijk, na ruim twee jaar wachten, gaat ook Nederland wilde dieren in circussen verbieden. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken vandaag laten weten. Olifanten, leeuwen, tijgers, en andere wilde zoogdieren zullen vanaf 15 september niet meer te zien zijn in het circus in Nederland.

Wilde Dieren de Tent Uit is uiteraard erg blij. Leonie Vestering: “Het heeft lang geduurd, maar we hebben altijd vertrouwen in de staatssecretaris gehad dat het verbod er zou komen.”
Staatssecretaris Dijksma geeft als reden dat het welzijn van de dieren teveel wordt aangetast wanneer zij in het circus leven. “Het is niet meer van deze tijd dat wilde dieren als olifanten en tijgers optreden in het circus. De aantasting van het dierenwelzijn weegt niet op tegen het gebruik van deze dieren voor vermaak en instandhouding van een traditie.”

Zeeleeuwen

Opvallend is dat ook zeeleeuwen worden verboden als circusact. Dit is voor de staatssecretaris niet altijd even duidelijk geweest. Zij liet onderzoek doen naar het welzijn van zeeleeuwen in het circus. Leonie Vestering: “Het is jammer dat dit extra onderzocht moest worden, want het verbod heeft hierdoor veel vertraging opgelopen. Het was van begin af aan al duidelijk dat zeeleeuwen lijden in het circus en we zijn dan ook opgelucht dat óók zeeleeuwen vanaf 15 september volgend jaar verboden zijn.”
 
 

6 opmerkingen:

 1. Heerlijk, geweldig nieuws. En hopelijk zal het uiteindelijk zo worden dat mensen met verbijstering spreken over tijden dat er wilde dieren misbruikt werden voor z.g.n entertainment van de mens. Elk dier wat vrij komt van een dergelijke dierenmishandeling, want dat is het, is een feest en maakt een dag tot een goeie dag! Prachtig ook om te zien met wat voor inzet St.Aap dit ook weer aanpakt.
  Mijn respect en natuurlijk een kleine donatie. Elk beetje helpt en vele beetje maken ook een hele hoop en dus een groot verschil ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu maar hopen dat er een plek komt voor de olifanten, giraffen en alle dieren die geen katachtigen zijn. Ik volg de ontwikkelingen op de voet. Als je jaren lang actie hebt gevoerd, jij en ik Cath, en vele anderen, willen we de uitslag van onze acties ook graag weten. Dan kunnen we met een gerust hart zeggen "het is voorbij' In Nederland geen gemartelde circusdieren meer . Lang geduurd toch gekomen.

   Verwijderen
 2. Ik zou ook meer willen weten over het beleid in Primadomus. Waar vind ik daar concrete info over?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Over hoeveel dieren gaat het? Is daar allemaal plaats voor?! Wie zegt dat circussen meewerken?

  Primadomus was bedoeld voor apen, wat gebeurt daar nu mee?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. https://www.aap.nl/en/what-we-do/rescue/primadomus Dit is hun website Ed. Meer weet ik niet. De apen blijven. Er zijn 8 hokken gebouwd voor de katachtigen. Volgens www.wildedierendetentuit.nl staan de circuseigenaren in de rij om hun dieren herplaatst te krijgen. Weten doe ik het niet. Ik zal eens wat opzoeken over dit onderwerp. Bedankt voor je reacties. Gr Erna

   Verwijderen
 4. Steeds meer landen gaan over op het terecht verbieden van wilde dieren in een Circus. Het zou eigenlijk wel elke land sieren daar dan ook een beetje geld voor beschikbaar te stellen zodat deze dieren ook ergens (?) op div. plekken kunnen worden gehuisvest tot hun dood. Of doe dat dan maar van het geld wat nu elk jaar door de EU gegeven wordt aan het subsidieren van bv stierenvechten of andere gruwelijke z.g.n. culturele dieren (hel) festijnen. Je zou denken dat elk weldenkend mens en dus hopelijk ook EU ambtenaren daar voor zullen zijn!!!! Misschien iets om eens naar het EU parlement(ariërs) te sturen.

  BeantwoordenVerwijderen