vrijdag 3 juli 2015

Belangrijke tips voor alle huisdieren in de tropische temperaturen 
Ja, iedere dierenbezitter zou moeten weten wat te doen en vooral ook te laten bij tropische temperaturen, maar helaas is dat niet zo en komen elk jaar weer dieren om door oververhitting. Voorkom hitte-slachtoffers en neem maatregelen. 
Hijgende hond - Bescherm dieren tegen oververhitting
Foto: Pixabay.com
Honden

Rennen naast de fiets is voor de hond op warme dagen levensgevaarlijk. Een hond kan de warmte alleen kwijt via de tong en zweet via de voetzolen. Over heet asfalt lopen is een heel slecht idee.

Heet asfalt

Een hond in de auto laten is helemaal uit den boze. Door de warmte in de auto kan uw hond in coma raken en overlijden. Ziet u een hond in een afgesloten auto, bel direct de politie of sla zelf een ruitje in.
Temperaturen in auto - snikhete auto

Download en print de poster en hang op of deel uit om hondenbaasjes te waarschuwen over de gevaren van het in de auto laten van hun trouwe viervoeter!
Hond mee naar het strand? Zorg voor een handdoek om op te liggen, neem parasol of paraplu mee of ga ‘s morgens vroeg of in de namiddag of avond. Op deze tijden is het ook rustiger voor uw hond en fijner voor de rit ernaartoe in de auto. Neem voldoende zoet water mee.
Katten

Zorg dat een kat altijd een koel plekje heeft, zowel binnenshuis als buiten. Ook voor katten bestaat het gevaar voor oververhitting in de auto!

Knagers

Konijnen wonen in de natuur in een lekker koel hol onder de grond. Zorg er thuis dus altijd voor dat het konijnenhok niet in de zon staat. (Overigens zijn konijnen niet geschikt om alleen te houden, zorg dus altijd voor een knabbelmaatje). Een ijskruik is fijn, vul een stevige plastic fles voor twee derde met water en leg hem in de diepvries. Als het water bevroren is, de ijskruik omwikkelt met een doek in de konijnenkooi leggen. Een in water gedrenkt wit laken over de kooi hangen. Liever nog los in de tuin laten lopen, zodat de konijnen zelf een koel plekje kunnen zoeken. Ook cavia’s, ratten of hamsters moeten altijd verkoeling kunnen vinden. Zorg voor voldoende koel water en zorg dat de kooi nooit in de zon staat.

Vogels

Vogelkooien uit de zon halen en bij grote warmte het liefst de kooi op de grond zetten in de schaduw zetten (let wel op roofdieren). De warmte stijgt op en dus is het koeler voor de vogel als de kooi op de grond staat. Geef vogels die graag in bad gaan een lekker badje.

Terrarium & aquarium

Meestal is het in de bakken warmer dan buiten, maar controleer ook hier of er geen directe zon op of in de bak schijnt.
Hobbydieren

Geiten, paarden, schapen en andere buiten lopende dieren: zorg voor schaduw. Laat de schapen scheren en ga niet met een paard trainen op het heetst van de dag.

(Bron: LICG/ Primero 26, 2014) ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema

3 opmerkingen:

 1. Goed zo Erna, er kan niet genoeg aandacht aan worden geschonken.
  Wat ook een goede tip is, zet een bakje met fris drinkwater buiten als je kunt. Er zijn zwerfdieren, er zijn egeltjes en vogeltjes die dorst hebben. Zelfs eigenaren van poezen denken vaak niet aan water en lang niet alle poezen kunnen gebruik maken van een kattenluik. Ik zelf heb het hele jaar door een bak met water buiten met een touwtje aan een lantaarn vastgebonden en daar wordt grif gebruik van gemaakt.
  en ach, hoeveel werk is dat nou? Gewoon elke dag even verschonen en met deze hitte een paar keer per dag verkoelen. Zo fijn om te zien dat die diertjes even bij kunnen komen.

  Dieren in de auto! Het is erg dat daar nog zo op gehamerd moet worden. Men laat zelfs kleine kinderen/baby's in de auto achter, niet te geloven!
  Eigenlijk dank ik dat het misschien een goed idee is om dit eens in de politiek aan te kaarten om ervoor te zorgen dat bv elk parkeerterrein met meer dan bv 10 parkeerplekken te verplichten om een bord op te hangen dat het verboden is om een dier achter te laten in de auto bij een temp. van boven de 21 graden.
  Vorige week zaterdag was het bij Ikea weer raak, een mooie jonge hond vreselijk aan zijn einde gekomen inwendig gekookt door de hitte. De eiwitten in het bloed gaan stollen net als bij een gekookt ei en dat is een vreselijke langzame dood met dus ook een vreselijke doodstrijd. Zelf een keer bij het strand een raam ingeslagen van een auto en de hond net op tijd gered. De politie en de ambulance gebeld en de eigenaar kreeg een forse bekeuring (mij altijd te weinig) en de hond werd meegenomen en daar is het gelukkig goed mee afgelopen. Ik zou niet aarzelen dat nogmaals te doen. Bij Ikea was het te laat, de politie kwam aan maar het dier was niet meer te redden. En neemt Ikea nu maatregelen? Nee dus!
  Fijn weekend en let op de dieren ook op die van een ander en ook op de dieren in de weilanden enz. Met dit weer nemen dieren ook meer risico om te drnken of te verkoelen en kunnen daardoor in een gevaarlijke situatie zijn beland, te water bv.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh ja, nog iets wijs mensen erop als ze het in hun botte koppen halen om met hun hond te gaan fietsen. De dieren zelf kunnen niet klagen dat behoren wij voor hen te doen. Wij horen het voor de hulpelozen in de samenleving op te nemen en dat zijn de dieren voor 100% afhankelijk vd mens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb al dagen lang het buurkonijn in de tuin, en in het hok tegen een flesje bevroren water en natte doeken op het hok. De jonge lui zien er niet naar om

   Verwijderen