woensdag 5 augustus 2015

Bij dolfijnen uit het wild gevangen zijn alle tanden verwijderd voor het vermaak van toeristen
In juli 2014 werden vier dolfijnen op een vrachtwagen geplaatst in Semarang, ze kwamen dertig uur later aan in Keramas, Bali. Deze dolfijnen werden in de Javazee gevangen, bij hun families weggehaald en vervolgens getraind voor ‘amusement’, in een centrum in Java dat nota bene ook nog een rondreizende circusshow met dolfijnen runt. De dolfijnen leven vlakbij de zee, in gevangenschap. Het kleine zwembad is gevuld met chloor en andere chemische middelen in het water om het schoon te houden. Dit omdat dolfijnen immers grote zoogdieren zijn die hun ook grote ontlasting in het water kwijt moeten raken, onopgemerkt voor de mensen die een hoge prijs betalen om in hetzelfde zwembad te zwemmen met de dolfijnen zelf.

Dolfijnen in gevangenschap - tandloze dolfijnen

De dolfijnen leven in dit kleine zwembad om met mensen te zwemmen. Het zijn toeristen die veel geld neerleggen om een kwartiertje bij de dolfijnen te zijn! De dolfijnen moeten kusjes geven, ze worden vastgegrepen om rondjes te zwemmen, ze moeten allerlei onnatuurlijke en stupide dingen doen om de toerist maar te vermaken. Doen zij dit niet, dan krijgen zij simpelweg niks te eten.

Bali - tandloze dolfijnen
Het zwembadje waar de dolfijnen in leven | Foto: Change.org
 
Een visje voor een kusje; eigenlijk niet eens een visje, nee een vispap die op dezelfde manier gedwangvoederd wordt zoals bij de foie gras ganzen en eenden. De dolfijnen hebben honger, ze zijn gefrustreerd en boos. Wat zou dan een natuurlijke reactie zijn als de zoveelste toerist weer aan hun vin komt hangen? Juist, bijten. Maar ook daar heeft de eigenaar een oplossing voor. De tanden van de dolfijnen zijn namelijk verwijderd. We hebben dus tandloze, hongerige dolfijnen in een chemisch badje. De zee kunnen ze zien, althans, mits hun vertroebelende ogen nog iets kunnen zien door de sterke hoeveelheden chloor in het bad. Het is vergelijkbaar met een openbaar zwembad waar je continu met je open ogen onder water blijft.

Tandloze dolfijn - tandloze dolfijnen
Bij de dolfijnen zijn de tanden verwijderd
 
JAAN heeft al bezwaar gemaakt tegen het transport van de dolfijnen, het openen van deze toeristische trekpleister door middel van een demonstratie en rapporten over het grote leed wat hier plaatsvindt, ingediend bij het ministerie van Bosbouw. Vreemd genoeg is het ministerie van Bosbouw in Indonesiƫ verantwoordelijk voor dolfijnenbescherming.
Tijdens het protest werden de JAAN-activisten hard aangepakt door de eigenaren van dit nieuwe centrum. Er vielen klappen en een activist moest ook naar het ziekenhuis. Er werden zelfs doodsbedreigingen gemaakt maar desondanks zijn de dolfijnen, nu een jaar later, nog steeds in het zwembadje.
Er is een handtekeningenactie gestart door een Australische surfer die de dolfijnen toevallig zag op weg naar de zee met zijn surfboard. Inmiddels staat de handtekeningenactie op Change.org al op meer dan 300.000 handtekeningen. Het wachten is nog op een reactie van de overheid.


JAAN heeft de faciliteiten om deze intelligente, bijzonder en bedreigde dieren te rehabiliteren. Het rehabilitatie-project voor dolfijnen was gebouwd begin 2011 om de dolfijnen van het laatst rondreizende circus met dolfijnen te kunnen rehabiliteren en vrijlaten. Maar tot vandaag de dag staat dit prachtige centrum nog leeg en kunnen de ‘boeven’ hun gang gaan.

Met dank aan : Femke van  JAAN  en www.piepvandaag.nl

4 opmerkingen:

 1. Wat een schande en dierenmishandeling !! Veel mensen weten dat niet ( ik ook niet ) dank voor het delen !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leny, ik wist het ook niet. op www.nujij.nl Was de info vandaag het meest bekeken artikel. Net als wij zijn lezers geschokt en hebben dusdanig gereageerd

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weer een nieuwe vorm van wreedheid. Verschrikkelijk, wat "mensen" allemaal al niet verzinnen voor het "vermaak". Kotsmisselijk word je ervan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja Wizza de mensheid deugt niet. Ik zie het steeds voor me. Het trekken van de tandjes. Wat moeten die dieren een pijn hebben gehad. En nu kunnen ze alleen maar pap eten. VRESELIJK !!

  BeantwoordenVerwijderen