zondag 4 oktober 2015

National Geographic: Veel foto's van mishandelde olifanten verkocht aan China door Zimbabwe

Bron:
1 oktober 2015 Auteur: Christina Russo Fotograaf: Nature University

National Geographic heeft foto- en videomateriaal in handen dat volgens diverse analisten mishandeling suggereert van olifanten die door Zimbabwe zijn verkocht aan China.
                                                                                
Het gaat om zo’n 25 Afrikaanse olifanten, waarvan de meesten niet ouder zijn dan twee of drie jaar. Ze lijken in veel slechtere gezondheid te verkeren dan toen ze in juli van dit jaar in China aankwamen.

Oversteek

In het najaar van 2014 werden de olifanten gescheiden van hun families in Hwange National Park in Zimbabwe, waarna ze de oversteek naar Azië maakten. Nu verblijven ze in quarantaine in het Chinese Qingyuan, in afwachting van overplaatsing naar safaripark Chimelong.

Veel dierenwelzijnorganisaties veroordelen de beslissing van Zimbabwe om de dieren te vangen en aan China te verkopen. Zeker nu olifanten in heel Afrika in toenemende mate worden bedreigd door stropers. Ze doden de beesten om hun ivoor, dat vooral populair is in Azië. De beelden die twijfels zaaien over het welzijn van de dieren zijn gemaakt door Chunmei Hu, projectmanager bij de Nature University in Beijing. De afgelopen drie maanden trad ze twee keer toe tot de afgeschermde zone om de beesten op beeld vast te leggen. De eerste inval verliep zonder incidenten, maar de tweede keer ontdekten bewakers haar. Hu werd meegenomen naar het plaatselijke politiebureau en officieren eisten de geheugenkaart van haar camera. Zonder deze af te geven ging ze uiteindelijk vrijuit. Haar beelden stelde ze beschikbaar aan National Geographic.

“De beelden maken duidelijk dat de olifanten onvoldoende medische behandeling krijgen”, stelt Scott Blais, directeur van the Global Sanctuary for Elephants in Tennessee. “Hun gezondheid gaat dag na dag achteruit.”
Twee jonge olifanten groeten elkaar. Volgens Joyce Poole kan de zwelling op de buik van de rechterolifant worden veroorzaakt door een infectie: “In het wild ontstaan dergelijke knobbels soms wanneer olifanten door een speer of pijl worden getroffen, of soms na de bevalling.”

‘Moreel onaanvaardbaar’

Joyce Poole, medeoprichter van ElephantVoices, http://www.elephantvoices.org/ een in Kenia gevestigde organisatie die zich inzet voor de olifant, analyseerde de foto’s en video’s. “Wat er daar gebeurt, is tragisch en moreel onaanvaardbaar.” Poole, gespecialiseerd in communicatie tussen olifanten onderling, ziet de olifanten op de beelden zowel fysiek als mentaal worstelen. “Ze duwen, trekken en schuren tegen elkaar aan: waarschijnlijk de oorzaak van de grote abcessen en open wonden die zichtbaar zijn. Dit abnormale gedrag wordt veroorzaakt door een te klein leefgebied en een gebrek aan oudere olifanten om ze te beschermen.”

Scott Blais, directeur van the Global Sanctuary for Elephants in Tennessee, merkt op dat de wonden van de olifanten niet behandeld lijken te worden. Dit ziet hij door de urine- en ontlastingsvlekken op de dieren. Blais: “Door hun kleine leefgebied kunnen ze niet ontsnappen aan hun eigen uitwerpselen.”

Ambtenaren in China onthouden zich van commentaar, maar volgens persbureau Xinhua maken de vanuit Zimbabwe geïmporteerde olifanten deel uit van een internationaal beschermingsprogramma van de Afrikaans olifant. Ook gaf het persbureau fotos vrij waarop de olifanten er op het eerste gezicht beter uitzagen.

Ivoorhandel

De beelden verschijnen op een politiek gevoelig moment. Tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten vorige week sprak de Chinese president Xi Jinping met de Amerikaanse president Barack Obama over het wereldwijd terugdringen van de ivoorhandel. Xi maakte in mei al bekend dat China harder gaat optreden tegen de binnenlandse ivoorhandel.
Afrikaanse olifanten zijn beschermd onder Cites, een internationaal verdrag dat overheden in 1975 sloten om te verzekeren dat de handel in wilde dieren en planten hun voortbestaan niet bedreigt. Zimbabwe kan de export van de babyolifanten verantwoorden, omdat er in Hwange National Park te veel olifanten zouden zijn. Bovendien kunnen de opbrengsten worden gebruikt bij de verbetering van het park.

Poole erkent dat de export van beperkte aantallen de soort niet in gevaar brengt. “Maar voor sommige individuen betekent dit dat zij een leven lang moet lijden”, stelt ze. “We moeten het Cites-verdrag herzien of een nieuwe organisatie oprichten die hier harder tegen optreedt.”
Cijfers van de Cites-database wijzen uit dat Zimbabwe in 2012 acht olifanten naar China exporteerde. ”Volgens onze informatie zijn er echter maar vier aangekomen”, zegt Dave Neale, directeur dierenwelzijn voor de Animals Asia Foundation in Hong Kong. “ www.animalsasia.org   Drie van deze vier zijn dood.”
“Op dit deel van het terrein is het gras duidelijk te kort om de olifanten voldoende te voeden, en ik zie ook geen andere tekenen van voedsel.”
“De huid van de olifanten lijkt in slechte staat”, zegt Poole. “Enkele slagtanden lijken afgebroken en dit is zeer ongebruikelijk voor jonge olifanten. Ik ben benieuwd naar de oorzaak. Vechten ze met elkaar? Is het een gevolg van het transport?”
1 opmerking:

  1. Een waardevolle reactie van Aleid Stoel

    “Het is onbegrijpelijk dat deze misdaad jegens dieren maar voortduurt, enige honderden toeristenbureaus ter wereld zijn opgehouden met het onverantwoordelijke aanbieden van olifantenritjes, De WSPA is met deze wantoestand al jaren bezig, de WSPA is adviseur van de Verenigde Naties en kent natuurlijk de Universele Verklaring van de rechten voor dieren op zijn duimpje, Animals Asia voert actie tegen de import in China van olifantjes uit Zimbabwe, eigenlijk zou deze internationale, ronduit sadistische, geraffineerd-uitgedachte kwelling van dieren – voor het geld dat onwetende of keihard-onverschillige toeristen opbrengen – wereldwijd in dagbladen moeten komen, met alle details: de gruwelijke pijnigingen van jonge olifantjes, met olifantenhaken, vastketenen, slaan, uithongeren en uit de slaap houden, totdat ze ervan doordrongen zijn dat ze niets te willen hebben, en dat de olifanten, die maar gewillig met die toeristen op hun rug voortsjokken, naar lichaam en vooral naar geest totaal gebroken dieren zijn. En met vermelding van alle landen waar dit alles gebeurt. Als je je even voor de geest haalt wat deze dieren wordt aangedaan, en hoe ze als zombies jaar na jaar moeten leven en gehoorzamen – nadat de wil eruit gemarteld is – dan wil je daarin toch niet berusten. De dieren moeten dat wel, wij hoeven het niet. Laten we in ieder geval de WSPA steunen en aan alle acties en petities meedoen en die verspreiden. Erna, bedankt, ga zo door. Aleid

    BeantwoordenVerwijderen