maandag 16 november 2015

Paarden geschopt en geslagen voor hormoonmiddelen gebruikt in de Nederlandse vee-industrie ( heftige video )Bron: Eyes on Animals  www.eyesonanimals.com

Drachtige paarden worden systematisch mishandeld voor de productie van PMSG, een hormoon waarmee moederdieren in de Nederlandse vee-industrie sneller vruchtbaar worden gemaakt. Farmaceutische bedrijven verdienen grof geld aan dit vruchtbaarheidshormoon dat “gewonnen” wordt uit het bloed van drachtige merries. Tot eind 2014 gebeurde het aftappen van bloed in Nederland onder het mom van “een dierproef”. Nu halen de Nederlandse hormoon-distributeurs deze middelen uit onder meer Uruguay en Argentinië, zodat ze de Europese dierenwelzijnswetgeving kunnen omzeilen. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals met haar partners Animal Welfare Foundation en Tierschützbund Zürich.


“Tienduizenden merries worden systematisch mishandeld voor deze bloederige hormonen-business. Om meer winst te kunnen maken in de varkensindustrie en melkveehouderij, worden merries zwanger gemaakt, wordt er continu bloed bij ze afgetapt en worden veulens geaborteerd”, vertelt Ingrid Ramaan, inspecteur paardenwelzijn van Eyes on Animals. Het hormoon PMSG (Pregnant Mare Serum Gonadotropin) zit circa van dag 40 tot 130 in het bloed van drachtige merries. Een medewerker van een ‘bloedboerderij’ beschrijft op camera aan de onderzoekers hoe de vruchtjes kapotgeknepen worden. Ramaan: “Want het is winstgevender om de dracht af te breken om de merries sneller opnieuw te kunnen misbruiken.” Samen met Animal Welfare Foundation en TSB Zürich roept Eyes on Animals de Europese Commissie en het Europese voedsel- en veterinair bureau FVO op om de invoer van PMSG uit Zuid-Amerika te verbieden. Ramaan: “Ook vragen wij de Nederlandse veeartsen, varkens- en melkveehouders om hun verantwoordelijkheid te nemen en af te zien van het gebruik van deze ethisch onacceptabele middelen.”

Systematische mishandelingen drachtige merries

September 2014_Dead mareDierenwelzijn-inspecteurs zijn op onderzoek gegaan in Uruguay en Argentinië, waar zij ‘bloed-boerderijen’ hebben bezocht en met (ex-)medewerkers, veeartsen, vertegenwoordigers van het Landbouwministerie hebben gepraat. De onderzoekers hebben met verborgen camera mishandelingen van merries gefilmd bij het bedrijf Syntex Argentinië, grondstofleverancier van onder meer de door Ceva Santé Animale in Nederland verkochte hormoonpreparaten Syncrostim 500 en Fertipig. Deze worden in Nederland gebruikt voor respectievelijk runderen en schapen en voor varkens.
Ramaan: “De merries zijn niet gewend aan contact met mensen. Met zwepen en elektrische prikstokken worden ze door hekken gedreven naar de plek waar bloed wordt afgetapt: tien liter in ongeveer tien minuten. Er is gefilmd hoe ze met stokken op hun hoofden worden geslagen als ze tegenstribbelen. Op de beelden is te zien hoe een merrie net zo lang wordt geschopt totdat ze neervalt en niet meer opstaat. In de velden waar de paarden de rest van de tijd doorbrengen, zagen onderzoekers lusteloze, extreem magere drachtige merries.”

Geen overheidstoezicht of wetgeving op ‘bloed-boerderijen’

Al dertig jaar produceren Uruguay en Argentinië bloedplasma voor hormoonmiddelen voor de Europese vee-industrie. Het bedrijf Syntex is een grote speler met vestigingen in Argentinië en Uruguay. De vestiging in Uruguay blijkt echter geen EU-goedkeuring te hebben voor de export van dierlijke producten, terwijl de onderzoekers douanedocumenten in handen hebben dat Syntex Uruguay maandelijks PMSG naar Europa exporteert met een waarde van gemiddeld 2,5 miljoen US dollars. In Uruguay alleen al worden er duizenden, volgens een geïnterviewde ‘bloed-boer’ zelfs tienduizenden, merries gebruikt voor het bloed-aftappen.

Het Uruguayaanse Landbouwministerie bevestigde dat de bloed-boerderijen zonder overheidstoezicht opereren; de EU inspecteert alleen inrichtingen voor de vleesproductie en in Uruguay geldt geen wetgeving die van toepassing is op de PMSG-productie. Dit terwijl bijvoorbeeld Intervet/MSD Animal Health (verkoper van PMSG-middelen PG600 en Folligon) in een Volkskrant-artikel van 2013(1) nog stelde dat het stoppen van de productie in Nederland en hun import van PMSG uit Uruguay (en Chili) ten goede zou komen aan het paardenwelzijn.

Moederdieren sneller en gelijktijdig drachtig maken

September 2014_Dead mare (2)PMSG-houdende middelen worden in de varkensindustrie en melkveehouderij gebruikt om moederdieren sneller opnieuw drachtig te kunnen laten worden en de productie te verhogen. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) schatte in 2013 dat tussen de 15 en 40% van de melkkoeien een of meerdere malen met een vruchtbaarheidshormoon wordt behandeld en zo’n 5% van de zeugen. Farmaceutische bedrijven prijzen voor zowel varkenshouders als melkveehouders hun PMSG-producten ook aan voor het ‘synchroniseren’ van de oestrus van hele groepen dieren. Ramaan: “Dat noemen ze ‘reproductiemanagement’. Dan kunnen de dieren gelijktijdig en op een van te voren vastgesteld tijdstip worden geïnsemineerd. Dat is misschien handig voor de veehouder, maar voor dieren onaanvaardbaar.
Om melk te blijven geven, moeten koeien steeds opnieuw drachtig gemaakt worden, maar de koe van tegenwoordig is zo gefokt dat al haar energie naar de productie van melk gaat, in plaats van naar het onderhoud van haar eigen lijf. Ze teert letterlijk in op haar reserves. Niet vruchtbaar worden is meestal een teken van een verstoorde gezondheidstoestand van het dier.

Ethisch standpunt veeartsen, boeren en politiek

Eyes on Animals wil graag dat er de KNMvD, veeboeren, hun vertegenwoordigende organisaties en de politiek zich beraden over de steeds verdergaande industrialisatie op boerenbedrijven en de rol van vruchtbaarheidshormonen daarbij. In haar in 2013 gepubliceerde ‘Standpunt over de inzet van vruchtbaarheidshormonen in de rundveehouderij’’(2) benadrukte ook de KNMvD dat meer moet worden gekeken naar de oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen in plaats van het steeds verder “aanpassen” van de dieren aan de (niet-optimale) omstandigheden.

Zwitserland geeft het goede voorbeeld: stoppen met PMSG

In Zwitserland, waar Eyes on Animals’ collega’s van Tierschützbund Zürich dit onderzoek ook naar buiten heeft gebracht op TV, heeft de vereniging van varkensfokkers Suisseporcs hun leden opgeroepen direct te stoppen met het gebruik van PMSG. De maatschappij voor dierenartsen GST, de Zwitserse tegenhanger van de Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, heeft haar leden opgeroepen te stoppen met het voorschrijven van PMSG. Eyes on Animals hoopt dat de Nederlandse boeren en de KNMvD dit goede voorbeeld gaan volgen.
Eyes on Animals hoopt dat dit onderzoek bijdraagt aan de discussie over de schaalvergroting en steeds verdergaande industrialisatie in de vee-industrie. Ook de KNMvD schreef al in 2013 over hormoongebruik dat de oplossing kan liggen in ander bedrijfsmanagement: ‘Binnen het huidige management zijn de baten van het instellen van een vruchtbaarheidsbehandeling groter dan de kosten. Schaalvergroting, stalsystemen waarbij dieren onvoldoende hun natuurlijke voortplantingsgedrag kunnen vertonen en de toegenomen arbeidsdruk op het bedrijf kunnen een toename van het hormoongebruik in de hand werken.’

Lees in dit artikel meer: Hoe wordt PMSG gebruikt en waarvoor?
Aanvullende informatie:

2 opmerkingen:

  1. Het lijkt alsof er geen einde komt aan alle kwellingen die de dieren moeten doorstaan. En vaak alleen voor de heilige Euro. Zeer triest!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het artikel doorgestuurd naar www.peta.nl en www.ciwf.nl Beiden hebben gereageerd en zullen het hoofkantoor inlichten over deze verschrikkingen. Ik hou je op de hoogte. Gr Erna

      Verwijderen