dinsdag 3 mei 2016

Apen in opvangcentrum Nigeria krijgen nieuw onderkomen of worden uitgezet.

   
CERCOPAN zorgde voor de opvang en rehabilitatie van apen.CERCOPAN zorgde voor de opvang en rehabilitatie van apen.

"Pioew! "Pioew! Hak, hak, hak!"
Het is de roep van de grote witneusmeerkat, een West-Afrikaanse apensoort.
Vrij vertaald betekent het "wegwezen!"
 
En een vertrek uit hun huidige omgeving is precies waar een groep primaten in de bossen van Nigeria, langs de grens met Kameroen, op zit te wachten. 
Deze apen leven op dit moment in een opvangcentrum dat zorgdraagt voor de opvang en rehabilitatie van verweesde of in beslag genomen apen, CERCOPAN genaamd (Center for Education, Research and Conservation of Primates and Nature).
 
Helaas trok een grote donateur van het opvangcentrum zich in 2014 terug. Door het wegvallen van de financiële steun had het centrum steeds minder mogelijkheden om apen op te vangen en uit te zetten.
Robotta en meer dan 300 andere apen zijn door CERCOPAN liefdevol opgevangen en verzorgd.Robotta en meer dan 300 andere apen zijn door CERCOPAN liefdevol opgevangen en verzorgd.
Verscheidene NGO's kwamen te hulp en vormden een internationale taskforce.  Deze taskforce bestaat uit experts van het IFAW, Wild Futures, het Lilongwe Wildlife Center en anderen.
 
De taskforce stuurde een specialist naar Nigeria om de situatie te beoordelen, en samen stelden we een plan op om zo veel mogelijk dieren op verantwoorde wijze uit te zetten in het wild.
 
CERCOPAN werkt met andere organisaties in de regio samen om permanente opvangadressen te vinden voor de apen die niet kunnen worden vrijgelaten omdat ze niet in de regio thuishoren, de vaardigheden missen om in het wild te overleven, of ziekten bij zich dragen die wilde populaties in gevaar zouden brengen.
 
Ondertussen blijft het IFAW samenwerken met de taskforce en het opvangcentrum om erop toe te zien dat alle apen een goede verzorging krijgen in afwachting van hun vertrek naar en nieuw thuis of hun vrijlating in het wild.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten