donderdag 10 november 2016

Lees hoe het managen van hondenpopulaties met educatieprogramma's beter werkt dan honden afmaken

Nieuwsbericht van www.worldanimalprotection.nl


Managen van hondenpopulaties

Ruim een miljoen honden zijn al gevaccineerd!

Rabiës, beter bekend als hondsdolheid, vormt nog steeds een grote bedreiging voor mens én dier. Jaarlijks sterven naar schatting 55.000 mensen aan rabiës. Minder bekend is dat er ook miljoenen honden slachtoffer worden van deze gruwelijke ziekte.
Rabiës is een virusinfectie van de hersenen die altijd dodelijk afloopt. In 99% van de gevallen wordt de ziekte op mensen overgedragen door honden. Geen wonder dat overheden in landen waar de ziekte rondwaart – zoals in Afrikaanse en Aziatische landen – zich tegen de zwerfhonden keren.

Afmaken geen oplossing

Om verspreiding van de hondenziekte tegen te gaan, worden zwerfhonden in meerdere landen massaal afgemaakt – onder meer door ze neer te schieten, te vergiftigen of te elektrocuteren. Dit lijkt goedkoop, makkelijk en snel. Maar een oplossing voor het probleem is het niet. Door pogingen honden in het ene gebied uit te roeien, worden ze verjaagd naar elders. Of worden honden uit een naastliggend gebied, door de beschikbaarheid van voedsel, juist aangetrokken. Het massaal doden kan zo zelfs verdere verspreiding in de hand werken.
De enige diervriendelijke oplossing is het massaal vaccineren van honden – liefst in combinatie met andere maatregelen om hondenpopulaties te controleren. Dat is precies wat World Animal Protection doet. We beschermen de zwerfhonden door een diervriendelijke oplossing te bieden tegen verspreiding van rabiës. Door ons hondenpopulatiemanagement zijn inmiddels één miljoen zwerfhonden gevaccineerd tegen hondsdolheid en daarmee is de kans op verspreiding van het dodelijke virus verkleind. We zetten dit werk graag voort en streven ernaar om nog eens één miljoen zwerfhonden te vaccineren!

Een voorbeeld: Freetown, Sierra Leone

In 2016 richt World Animal Protection zich onder meer op de zwerfhonden in Sierra Leone. De Ebola-epidemie in 2014 verzwakte daar de ontwikkeling van het land en creëerde de grootste zwerfhondenpopulatie in Afrika. De hoofdstad Freetown telt naar schatting zeker 100.000 zwerfhonden.
Het management van hondenpopulaties door World Animal Protection bestaat uit:  identificatie, registratie, sterilisatie, huisvesting, vaccinatie, behandeling en soms euthanasie van de dieren. Ook leren we mensen hoe met de honden om te gaan. In samenspraak met overheden wordt gekeken naar welke combinatie van deze elementen het beste past bij de plaatselijke situatie om zo veel mogelijk honden en mensen te beschermen.

Ons educatieprogramma voor verantwoordelijk hondenbezit is goedgekeurd!

      

Na anderhalf jaar van ontwikkelen, testen en evalueren van onze opleiding voor verantwoorde omgang met huisdieren in Roemenië, hebben we de officiële goedkeuring van het Roemeense ministerie van Onderwijs gekregen!

De staatssecretaris van Onderwijs feliciteerde ons met het succes van het proefprogramma, erkende de uitkomsten en de aanbevelingen van ons evaluatieverslag en gaf goedkeuring om door te gaan met de uitvoering. Naar aanleiding daarvan heeft het ministerie een nota gestuurd naar alle scholen in het land en hebben we al een paar provincies geïnteresseerd in het programma. Het programma ‘Laten we leren over dieren’, onderwijst kinderen tussen zes en elf jaar oud de basisprincipes van dierenwelzijn en respect voor dieren, met een speciale focus op verantwoord hondenbezit en het voorkomen van hondenbeten.


Onlangs organiseerden we opleidingen voor niet-gouvernementele organisaties (NGOs), gemeentelijke vertegenwoordigers en leraren in Roemenië, onze laatste activiteit binnen het onderwijsproject. Op de laatste trainingsdag ontwikkelden de deelnemers actieplannen over hoe ze anderen zullen trainen en hoe te beginnen met de uitvoering van het onderwijsprogramma in hun steden.


Dit resultaat volgt op onze succesvolle ontmoeting met de locoburgemeester van Constanta, die instemde met de uitvoering van het onderwijsprogramma. Constanta stuurde twee vertegenwoordigers naar de training. De training is de eerste stap op weg naar de uitvoering van het programma en we hopen op goed nieuws en mooie resultaten in de komende maanden. Wij wensen hen het allerbeste en veel succes!


>> Lees hier wat we nog meer doen om honden wereldwijd te beschermenGeen opmerkingen:

Een reactie posten