Translate

donderdag 15 december 2016

Bakari is vrij! Van fotowelp naar volwassen luipaard in 5 beelschone foto's

Bron: www.vier-voeters.nl

Bakari wordt vrijgelaten in LIONSROCK www.lionsrock.org
© VIER VOETERS | Bogdan Baraghin

                                              

Van fotowelp naar volwassen luipaard

Bakari  zijn leven begon niet gemakkelijk. Hij werd in november 2009 geboren in een Duitse dierentuin, en tijdens het kerstdiner gebruikt als ‘fotowelp’. Mensen konden met hem op de foto voor geld. Vervolgens, toen Kerstmis voorbij was, bleek dat er eigenlijk geen plaats was voor Bakari. Hij kon toen naar Nijeberkoop komen. Pantera, destijds het opvangcentrum, nam de zorg voor Bakari over. Eind 2013 werd Pantera overgenomen door VIER VOETERS. VIER VOETERS verbeterde de verblijven, paste verrijking toe en zorgde voor meer structuur. Bakari was het stralende middelpunt in FELIDA Big Cat Centre, zoals het opvangcentrum werd genoemd.


Bakari als welpje                                                               Wat een schatje
                               © VIER VOETERS | Jeroen Rinkel                                                

Meer ruimte
Hoewel Bakari zijn verblijf vergroot was en vol boomstronken, verrijking en met de mogelijkheid om te klimmen en verstoppen, was duidelijk voor de verzorgers dat hij alsnog meer ruimte nodig had. En deze ruimte konden we hem in FELIDA Big Cat Centre niet geven, maar wel in LIONSROCK Big Cat Sanctuary, ons reservaat voor grote katachtige in Zuid-Afrika.

Voorbereiding en training
Al maanden lang bereidden de verzorgers van FELIDA Bakari voor op zijn reis. Bakari werd sinds maart getraind om zelf zijn transportkist in te lopen. Op deze manier hoefde hij niet voor de reis onder narcose gebracht te worden, wat de reis voor hem een stuk minder stressvol maakte.
Om de reis nog beter te laten verlopen, ging ook Erin, Bakari zijn favoriete verzorgster, met hem mee.

Vrij in LIONSROCK
De dag van de reis was erg spannend, maar verliep goed! Bakari liep zelf zijn transportkist in, zoals gepland. Vergezeld door VRIJ Magazine, Vriendin en Plus Magazine gingen Bakari en Erin op weg naar het vliegveld, met als eindbestemming: LIONSROCK in Zuid-Afrika.

De uiteindelijke vrijlating was een ontroerend moment. Bakari was eindelijk thuis! Het eerste half uur vond hij het allemaal erg spannend, maar al snel begon hij zijn nieuwe verblijf nieuwsgierig te ontdekken. Dezelfde dag nog was Bakari aan het klimmen, springen, spelen en rollen alsof hij nooit elders was geweest!

Bakari verblijft eerst in een speciaal gewenningsverblijf, dat een stuk kleiner is. Op deze manier kan hij rustig wennen aan de nieuwe omgeving, geuren en geluiden. Ook kunnen zijn verzorgers hem op deze manier beter observeren. Erin helpt hierbij – zij blijft nog een paar weken bij Bakari om zijn overgang zo goed mogelijk te laten verlopen, voordat zij terugkeert naar het Friese FELIDA.
Zodra Bakari helemaal gewend is, wordt hij vrijgelaten in zijn permanente verblijf dat ongeveer 100 keer groter is dan zijn oude verblijf!

Bakari in LIONSROCK
© VIER VOETERS | Bogdan Baraghin

Bakari in LIONSROCK
© VIER VOETERS | Bogdan Baraghin

Bakari in LIONSROCK    Om van te smullen!                                                              
                               © VIER VOETERS | Bogdan Baraghin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten