vrijdag 12 mei 2017

Hulp is hard nodig: In Bosnië verdwijnen duizenden honden door gevreesde hondenvangers ( 10 foto's )
SAPA (Saving And Protecting Animals)
redt dieren uit handen van de gevreesde hondenvangers.
Zij hebben nu heel snel hulp nodig!

Lang was de stad Zenica en omstreken in Bosnië een ‘no dog-kill area’. Dat was aan de ene kant natuurlijk mooi maar het betekende ook dat er meer zwerfhonden rondliepen dan in andere steden. Waar veel dierenvrienden al bang voor waren, gebeurde onlangs inderdaad: ook hier zijn de gevreesde hondenvangers ingezet.
Maar ook vergiftigingen vinden dagelijks plaats en honderden dieren ‘verdwijnen’ zomaar. Een van de geweldige stichtingen die deze weerloze honden wil redden is SAPA. Zij moeten steeds meer honden in veiligheid brengen.

Honden die anders gewoon op straat gevoerd konden worden. Inmiddels zijn het al ruim 300 honden, die zij veelal in betaalde pensions hebben moeten onderbrengen. Slechts 15% daarvan heeft een adoptant-op-afstand die zijn maandelijkse voer betaalt.

Jelena Despot, hart van de organisatie, is ten einde raad. Ze zegt:

‘Waar moet ik beginnen? Nooit was ik zo in paniek. Nooit zo bang dat ik de dieren weer de straat op moet sturen. Nooit zoveel onkosten gehad en zo weinig geld voor voer. Nooit zoveel schulden en zo weinig adopties. Toch willen we geen enkele gewonde hond op straat laten liggen, geen enkele pup weigeren.’


Ze wil de honden niet in handen drijven van meedogenloze hondenvangers. Maar dat wordt moeilijk want:

Het water staat ons aan de lippen. Ik heb alweer privé een lening bij de bank afgesloten om voer te kunnen kopen. Geen enkele bank in Bosnië geeft onze organisatie SAPA nog krediet.  Hoe moet het verder?


En ze besluit: ‘Dit is de eerste keer dat ik je op deze manier schrijf, huilend… Ik sta aan de afgrond. SAPA staat aan de afgrond…’

Daarom voor hen nu een hopelijk zeer succesvol project!
hulpactie 89 stichting dierennood
Er zijn veel hondenvangers actief.
hulpactie 89 stichting dierennood
Natuurlijk moet hij geholpen worden, maar nu is er helaas geen geld meer...
hulpactie 89 stichting dierennood
Bij opgevangen dieren moeten zo honderden teken worden weggehaald. Er is geen geld voor vlooien- en tekenmiddelen.
Het is voor SAPA niet meer bij te houden. Moeten ze dan zo'n stel zwervende jonge pups niet meer opvangen en laten vangen door meedogenloze hondenvangers?

SAPA (Saving And Protecting Animals) werd opgericht in 2009 in het Bosnische Zenica, zo'n 70 kilometer van Sarajevo vandaan. Het is een kleine organisatie die bestaat uit een zeer hechte groep dappere en enorm gemotiveerde dierenactivisten.
Zij zetten zich iedere dag opnieuw met heel hun hart en ziel in om zoveel mogelijk dieren van de straat te redden. In de steek gelaten honden worden opgevangen, gesteriliseerd en indien mogelijk herplaatst in met name buitenlandse gezinnen.
In Bosnië is namelijk nauwelijks liefde of respect voor dieren te bespeuren, het is  juist een extreem dieronvriendelijk land waar bruut geweld tegen met name honden als heel normaal wordt beschouwd. 

Daarom heeft SAPA Zenica ook nog een andere moeilijke missie: zij proberen om met educatieve voorlichting een mentaliteits-verandering te bewerkstelligen bij de Bosnische bevolking.
Want alleen dán zullen de dieren ooit in veiligheid in dit land kunnen leven, zonder iedere dag het risico te lopen om wreed en barbaars te worden gedood.

SAPA Zenica heeft helaas nog een hele lange weg te gaan, maar ze geven niet op, en daar hebben wij heel veel bewondering voor! Veel honden worden gered uit erbarmelijke omstandigheden en ze zijn vaak ernstig ziek of gewond. 
Het aantal zwerfdieren neemt vooral de laatste jaren alleen maar toe en het lijkt er zelfs op dat de omgeving van Zenica de grootste dumpplaats voor ongewenste huisdieren in Bosnië is geworden.
Op dit moment worden er honderden honden verzorgd en iedere dag komen er meer dieren bij. Veel zwerfdieren worden met opzet aangereden of zonder pardon vergiftigd en de nood is dan ook extreem hoog!

De medische kosten rijzen inmiddels structureel de pan uit en ook de kosten voor het voer en de opvangcentra zijn bijna niet meer op te brengen.
Er moet continue geld worden ingezameld om de dieren zo goed mogelijk  te kunnen blijven verzorgen.
Door alle financiële problemen wordt het zware werk alleen maar nóg moeilijker en de mensen van SAPA Zenica verdienen het zo om geholpen te worden!

hulpactie 89 stichting dierennood
De autoriteiten willen al deze honden oppakken en doden.
hulpactie 89 stichting dierennood
Deze honden zijn gelukkig gered door de geweldige vrijwilligers van SAPA.
hulpactie 89 stichting dierennood
Alsof de honden kunnen klokkijken, zo staan ze bij de verlaten fabriek te wachten tot er voer gebracht wordt.
hulpactie 89 stichting dierennood
Deze zijn gered van de dodelijke straat, maar nu is er geen geld meer voor eten....
hulpactie 89 stichting dierennood
Ongeluk? Sadisme? Het is niet altijd duidelijk maar deze hond moet gewoon geholpen worden.
hulpactie 89 stichting dierennood gewonde hond
Ook deze zwerfhond wordt door de geweldige mensen van SAPA geholpen. Maar nu hebben ze heel hard donaties nodig. Help hen alsjeblieft!


Zij voeren al jaren een bittere strijd tegen het enorme onrecht dat zoveel onschuldige dieren wordt aangedaan en zij worden zelf ook regelmatig bedreigd en aangevallen.  En toch geven ze nooit op! De vrijwilligers van SAPA Zenica hebben meermalen bewezen dat ze mentaal ongelooflijk sterk zijn en zij zijn allemaal vastbesloten om dieren in nood te blijven helpen. Hun inzet voor dieren kent absoluut geen grenzen en deze mensen zijn de enige hoop voor al die arme dieren die moeten zien te overleven in een land waar ze worden gehaat.

SAPA Zenica ontvangt geen enkele steun van de Bosnische overheid of van de Bosnische bevolking en alle medische hulp wordt door deze kleine groep hardwerkende vrijwilligers zelf bekostigd. Ze worden enkel gesteund door een paar zeer trouwe buitenlandse donateurs, die weten hoe moeilijk het is om dit land een dierenredder te zijn.
Laten wij alsjeblieft gaan proberen om deze dappere mensen te helpen, zodat zij hun absoluut levensreddende werk voor de zwerfdieren in Bosnië kunnen blijven voortzetten! Als er ergens ter wereld dieren zijn die moeten lijden onder wreed geweld van dierenhaters dan is dat wel in Bosnië!

Doneer alsjeblieft deze maand zo ruim mogelijk. Dit keer is het letterlijk een zaak van leven of van dood…
Ons bankrekening nummer is:
NL16 INGB 0004 7841 60 t.n.v. Stichting Dierennood www.dierennood.nl o.v.v. 'Hulpactie 89'
Of doneer via onderstaande knoppen:
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten