vrijdag 30 juni 2017

Dieren steeds meer uitgebuit ook voor Kopi Luwak of te wel 'kak koffie'


U heeft er vast wel eens van gehoord: Kopi Luwak, de koffie die gemaakt wordt van door civetkatten uitgekakte koffiebonen en uitsluitend door de beau monde wordt genuttigd. Nu blijkt dat de exclusiviteit van het bakkie pleur deels op gebakken lucht is gebaseerd en dat een enorm aantal civetkatten wordt uitgebuit.

 Veel meer informatie over de kak koffie van de zwaar mishandelde civetkatten:
https://www.worldanimalprotection.nl/search?query=civetkatten

Kopi Luwak staat bekend als de duurste koffie ter wereld vanwege haar merkwaardige productieproces. Hierbij eet de katachtige luwak rode koffiebessen die vervolgens als uitwerpselen worden gesleten aan de rijkeren der aarde. Vanwege de fermentatie in het maag-darm kanaal van het beestje zouden de koffiebonen namelijk een exquisiete smaak verkrijgen.
Ooit ontdekte plantagewerkers in het door Nederland gekoloniseerde Indonesië de speciale koffie. Hen werd verboden de normale koffiebonen te plukken, waardoor ze genoodzaakt waren op hun knieën in de stront van de luwaks te harken voor hun dagelijkse dosis cafeïne.

Normaal gesproken kosten de bonen tussen de $200 en $600 per kilo, maar voor een Vietnamese variant van in het wild levende luwaks  legt u al zo’n $6.600 neer. De kers op de  taart is verkrijgbaar in het Britse warenhuis Harrods, waar een in 24-karaats goudfolie gehuld zakje meer dan $10.000 kost. De exorbitante prijzen zouden noodzakelijk zijn omdat er jaarlijks slechts 500 kilo aan bonen zou worden opgeleverd. Onzin, zo toont onderzoek van journalisten en dierenrechtenactivisten aan. Zo zou naar schatting jaarlijks zo’n 50 ton van het goedje op de markt komen, afkomstig uit Indonesië, Vietnam, de Filippijnen en China.

 Uitgepoepte bessen
Hoewel er ook ethisch verantwoorde producenten van Kopi Luwak zijn, blijkt dat veel takken van de industrie de civetkatten onder erbarmelijke omstandigheden uitbuiten. Om aan de vraag naar de koffie te voldoen worden ze in minuscule kooien gesmeten en krijgen ze uitsluitend koffiebessen te eten. Hierdoor zouden de beestjes stressgevoelig zijn en vatbaar voor ziektes. In 1991 introduceerde de Britse koffiehandelaar Tony Wild de merkwaardige koffie in Europa. Tegenwoordig wil hij de koffieconsumptie dan ook stoppen omdat civetkatten zo worden uitgebuit.

Overigens heeft de Universiteit van Florida een manier ontwikkeld om het fermentatieproces chemisch na te bootsen, zodat de koffie fabrieksmatig – en dus veel goedkoper - kan worden geproduceerd. Deze variant, Coffee Primero, is in prijs vergelijkbaar met reguliere koffie. Voor fervente Kopi Luwak-drinkers wellicht een waardig alternatief.

Met dank aan:http://www.quotenet.nl/Redactie/Auteurs/Stijn-van-Wonderen

woensdag 28 juni 2017

Meer dan 15.000 handtekeningen steunen scharrelvarkensboerin in haar strijd tegen treiterij van de Gemeente Doetinchem






Wij komen op voor de miljoenen varkens in nood!


Varkens in Nood




Meer dan 15.000 handtekeningen!


Varkensboerin Diana


Meer dan 15.000 mensen steunen scharrelvarkensboerin Diana in de strijd tegen de treiterij. Dat zijn er veel meer dan waar we vooraf op hadden gerekend voor deze relatief kleine campagne. Het laat zien dat veel mensen het zat zijn dat overheden het kleine boeren moeilijk maken, terwijl de controle en handhaving op de Nederlandse varkensfabrieken ernstig te kort schiet. Iedereen die mee heeft gedaan, hartelijk bedankt! Afgelopen donderdag hebben we de petitie overhandigd aan de burgemeester van Doetinchem, Mark Bouwmans (VVD).

Lees verder op onze website >>





Vlog over varkens en het leven als boerin



Diana runt haar kleinschalig varkensbedrijfje genaamd 'Frank en Frij' in de Achterhoek. Haar uitgangspunt: ‘het varken, zoals het werkelijk is, is welkom bij mij’. Voor de varkens betekent dit: lekker wroeten in de aarde, volop ruimte en heerlijk spelen met modder en stro. Maar ook betekent het dat de varkens uiteindelijk naar de slacht gaan, want ook dat is de realiteit van een natuurlijk varkensbedrijf. Diana maakt regelmatig een vlog over haar varkens en het leven als boerin.

Benieuwd wat Diana te vertellen heeft? Bekijk dan haar vlog's op YouTube!








dinsdag 27 juni 2017

Hondenfokkers voor de rechter: Ze doen te weinig om oog en huidaandoening en heupdysplasie te voorkomen





Dier&Recht: advocaat van de dieren


Dier&Recht




Vonnis in rechtszaak tegen fokkers van Golden Retrievers


Golden Retriever


Er is vonnis gewezen in onze rechtszaak tegen twee fokkers van Golden Retrievers. 

Ons verwijt was dat de fokkers onvoldoende maatregelen hebben genomen om Ichthyosis (een huidaandoening), PRA (een ernstige oogaandoening) en HD (heupdysplasie) te voorkomen. Het probleem in dit soort rechtszaken is dat rechters logischerwijs een achterstand in kennis hebben op het gebied van genetica en diergeneeskunde. Aan ons de taak die achterstand in te halen, maar dat bleek in deze zaak helaas lastig.

Lees verder op de website >>




Voorstel tot inteelbeperking Drentsche Patrijs weggestemd


Drentsche Patrijshond


Op de Algemene Ledenvergadering (ALV) van Vereniging De Drentsche Patrijshond van 15 juni jongstleden is een voorstel voor een kleine verbetering van de hoge inteelt bij dit ras weggestemd. De vereniging heeft als doelstelling ‘het gezond houden van het ras’ en ‘het bestrijden van inteelt’. Het is pijnlijk duidelijk geworden dat dit loze kreten zijn.

Vorig jaar vroeg Dier&Recht aandacht voor de torenhoge inteelt bij de Drentsche Patrijshond en voor de 12% van de Drenten die lijdt aan erfelijke epilepsie. Uit die tijd stamt het voorstel waar nu over gestemd is.

Lees verder op de website >>




Stop het mismaken van Franse Bullen



Laat ze niet stikken


Onze campagnes voor Golden Retrievers en Drentsche Patrijshonden hebben vooralsnog niet tot concrete successen geleid. Maar vaak zetten zulke campagnes wel iets beweging en zorgen ze op lange(re) termijn toch voor verbeteringen binnen het ras.

Op dit moment voeren we actie   PETITIE tegen het opzettelijk mismaken van Franse Bulldogs. Het is namelijk algemeen bekend dat het mismaakte uiterlijk van de Franse Bulldog voor veel leed zorgt bij deze honden. Zo hebben ze ernstige ademhalingsproblemen door de korte snuit en moeten de dieren bevallen met behulp van een keizerssnede, doordat de brede kop niet door het smalle bekken past. De korte staart en compacte bouw leiden vaak tot een hernia en aandoeningen aan de wervels. De Franse Bulldog heeft vergeleken met andere rashonden verreweg de meeste gezondheidsproblemen, die grotendeels voortkomen uit het kenmerkende uiterlijk.








maandag 26 juni 2017

Je zult maar olifant zijn:.......dagboek van een werkolifant ( 6 foto's )



Rani, wat ‘koningin’ betekent in Hindi, is een 27-jarige Aziatische olifant. Ze woont in een betonnen stal in het olifantendorp (Hathi Gaon) buiten Jaipur, India. Het is een vervallen dorpje dat door de overheid in 2010 is opgezet om 120 werkende olifanten een plek te geven om te wonen.

Rani werkt al negen jaar bij kasteel Ajmer in Jaipur. Dit is even lang als dat ze bij haar mahout (olifantenverzorger) is. Hij weet niet wat ze deed voordat hij haar kocht, maar het is zeer waarschijnlijk dat ze al heel haar leven hetzelfde werk doet: toeristen de steile helling opdragen naar het kasteel, 365 dagen per jaar.

Rani werd waarschijnlijk op jonge leeftijd bij haar familie in het wild weggehaald

Zoals de meeste olifanten hier, is Rani waarschijnlijk op jonge leeftijd uit het wild gehaald. Ze is op een uiterst wrede manier getraind om haar eigenaren te gehoorzamen en zich als een marionet te gedragen naar hun commando’s.
5:00 Het is donker. Iedereen slaapt, behalve Rani. Hoe zou ze ook kunnen? Ze staat in haar eigen urine en ontlasting en door de kettingen om haar poten kan ze zich nauwelijks bewegen. Ze tilt haar voorpoten op, één voor één. Ze voelt zich ongemakkelijk en staat niet graag in haar eigen uitwerpselen. Ook zijn de zolen van haar poten niet gemaakt voor de harde, betonnen vloer. Ze doen pijn en zijn gebarsten. Ondanks wat haar eigenaar zegt, is Rani elke nacht vastgeketend waardoor ze niet kan liggen en niet volledig kan rusten. In het wild zou ze staand korte dutjes doen, maar zou ze ook op de grond liggen om een paar uur te slapen.

De zolen van de poten van Rani doen pijn en zijn gebarsten 

Zonsopkomst Rani wordt meegenomen door haar mahout voor een schrobbeurt. In plaats van haar mee te nemen naar het meer in de buurt, waar ze zou kunnen rondspetteren en spelen in het water, iets wat olifanten graag doen in het wild, spuit hij haar af met een slang. Nadat ze is schoongeboend met een ijzeren borstel, is de oranje verf op haar voorhoofd nog steeds niet verdwenen. Dit laat zien hoe sterk de chemicaliën zijn die worden gebruikt om haar te beschilderen.

Rani mag niet in spelen in het meer in de buurt, ze wordt schoon gespoten door haar mahout

Na haar douche, krijgt ze ontbijt: suikerriet. Ze zoekt naar de groenere en sappige stukken, maar dat zijn er maar weinig. Ze eet wat ze krijgt, want ze heeft een lange dag voor zich. Haar eigenaar zegt dat ze vooral van brood en bananen houdt, maar die kreeg ze niet deze ochtend. Haar dieet is erg eenzijdig, in vergelijking met wat ze zou eten in het wild. Dit maakt haar zwak.
7:00 Het is bijna tijd om te gaan. Rani is getraind om 35 commando’s te gehoorzamen, waaronder opstaan, liggen, zitten, foto, voet optillen en omdraaien. Ze gehoorzaamt haar mahout, want ze weet wat er gebeurt wanneer ze dit niet doet. Ze knielt en wacht stilletjes terwijl haar howdah (olifantenzadel) op haar rug wordt gehesen. Het zware zadel weegt wel 50 kilo.


Rani wacht tot haar zadel goed op haar rug zit

Dan verlaat ze haar stal met haar mahout op haar rug om de vier kilometer lange weg naar het kasteel te lopen. Het is vroeg, maar de zon is al sterk. De weg is gevaarlijk: de wegen zijn chaotisch, druk en het asfalt is heet. De zolen van haar poten zijn niet gemaakt om op asfalt te lopen en als gevolg daarvan zijn ze gebarsten en pijnlijk. Eerder zijn er olifanten op deze weg gedood door roekeloze autobestuurders. Maar Rani heeft geen keuze, dit is wat ze elke dag moet doen. Rani is er nu aangewend, maar dat zou ze eigenlijk niet horen te zijn. Olifanten wonen niet in deze streek; het is er te heet, te droog en te stoffig. Olifanten wonen in het bos, in de groenere gedeeltes van India.


Rani loopt elke dag vier kilometer heen én terug om te kunnen werken

8:00 Na een stressvolle reis, komt Rani aan bij het kasteel waar tientallen andere olifanten in een rij staan om toeristen de berg op te tillen. Rani krijgt geen tijd om te rusten of water te drinken. Ze heeft direct klanten. De half uur durende rit, waarbij ze toeristen de berg op tilt naar het kasteel, is zwaar en pijnlijk. Nadat ze boven is aangekomen en de toeristen van haar rug zijn, moet ze direct weer naar beneden. Ze zal zo’n vier keer op en neer gaan, zonder rust en zonder eten en water.
12:30 Wanneer ze klaar is bij het kasteel moet ze de vier kilometer lange reis terug maken naar het dorp. Met het zadel op haar rug wacht ze op toeristen die een rit willen maken door het dorp. Deze ritten worden niet gereguleerd. De mahout kan er dus zoveel doen als hij wil.


In de middag moet Rani olifantenritten maken in het dorp waar ze wordt gehouden
Hoewel ze de hele dag omringd is door mensen, is Rani eenzaam. Ze heeft weinig tot geen interactie met andere olifanten, iets wat ontzettend belangrijk is voor haar welzijn en gezondheid. Dit eenzame leven is erg onnatuurlijk voor een vrouwtjes olifant, die in het wild onderdeel is van een hechte groep van familie.
17:00 Wanneer de zon ondergaat is Rani eindelijk klaar met werken. Moe, hongerig en uitgeput krijgt ze nog enkele stukken suikerriet, voordat ze weer aan kettingen wordt gelegd voor een rusteloze nacht.
Alle dagen hierna zullen hetzelfde zijn voor Rani. Ze leidt een leven dat ze niet zou horen leiden. En Rani is slechts een van de vele olifanten die dagelijks lijden voor toeristisch vermaak. Maar jij kunt wat doen om olifanten zoals Rani te helpen. Verspreid de boodschap geen toeristische attracties met wilde dieren te bezoeken en bekijk onze acht tips voor een diervriendelijke vakantie. 

zondag 25 juni 2017

Noodoproep: Schildpaddenopvang Nederland heeft 700 gedumpte schildpadden soms 7 per dag



https://www.geef.nl/donatiemodule.php?gd=6151&taal=nl_NL&reference=&projectcode=&bedrag=5.00&vastbedrag=N  Zo kunt u ook doneren
          
                                            
                                                                                           Noodoproep!
Dagelijks worden zo'n 5 tot 7 schildpadden gebracht bij de schildpaddenopvang in Harkema. Er is dringend een nieuw bassin nodig. Helpt u mee met een extra bijdrage?
Doe hier een extra donatie: https://www.dier.nu/doneren/geef/

Of lees eerst het bericht op onze website:

https://www.dier.nu/…/schildpadden-opvang-overspoeld-met-ge…
Zonder uw hulp kunnen wij niet. Heel hartelijk dank!
Kijk verder op:
https://www.dier.nu/nieuwsbericht/schildpadden-opvang-overspoeld-met-gedumpte-dieren

Wachtrij voor permanente opvang.

Dinsdag 20 Juni 2017 
                                                          
Aangezien wij op dit moment worden overstelpt met gevonden schildpadden hebben wij besloten een wachtrij voor permanente opvang vanuit particulieren te gaan invoeren. De opvang van gevonden schildpadden via particulieren en dierenambulances gaat echter onverminderd door.

Dit heeft ermee te maken dat alle nieuw ingebrachte schildpadden altijd eerst in quarantaine moeten. Echter door de grote invoer van gevonden schildpadden is onze quarantaine capaciteit op dit moment niet voldoende. Uit oogpunt van dierenwelzijn en mogelijke risico voor onze huidige groep van circa 700 schildpadden gaan wij dan ook niet uitwijken naar kortere quarantaineperiodes.

Wij hopen dat u dit begrijpt, want gevonden schildpadden hebben op dit moment de grootst mogelijke prioriteit. Plaatsing vanuit particulieren hebben een minder hoge prioriteit aangezien deze schildpadden nog een thuis hebben. Wij vragen dan ook wanneer u uw schildpad toch bij ons wilt plaatsen, dat u nog even geduld kunt opbrengen en dit nog even kunt uitstellen. U kunt uw schildpad(den) gewoon blijven aanmelden via onze website onder het kopje “permanente opvang” maar houdt er dus rekening mee dat plaatsing nog even op zich laat wachten.
Daarnaast zijn we tijdens deze extra drukke periode nog bezig met de aanbouw van verblijven in onze tweede locatie. Wij verwachten deze locatie binnen 2 a 3 maanden volledig in gebruik te kunnen nemen. Dankzij een donatie van Stichting Dierenlot en Stichting Bouwstenen voor Dierenbescherming is dit proces enorm versnelt en zou het zomaar kunnen zijn dat dit alles eerder gerealiseerd kan worden.


*** Gevonden te Drachten ***

Zondag 18 Juni 2017 *** Gevonden te Drachten *** Aan de John F. Kennedylaan 2 Hiëroglief schildpadden. Recent gedumpt? Gebracht door Dierenambulance De Wouden registratienummers: 1497795835 en 1497795885


*** Gevonden te Groningen ***

Zondag 18 Juni 2017 t.h.v. Terborglaan in Groningen. Zaagrug schildpadje, rond de 2 jaar slechts 156 gram. Nog niet lang buiten geweest, misschien ontsnapt? Gebracht door Dierenambulance Groningen Intern reg.nummer: 1497787184


*** gevonden te Muntendam ***

Zaterdag 17 Juni 2017 *** gevonden te Muntendam *** Gebracht door Dierenambulance Oost-Groningen


*** Gevonden te Noordbroek ***

Zaterdag 17 Juni 2017 *** Gevonden te Noordbroek *** Landschildpad. Gebracht door Dierenambulance Oost-Groningen


*** Gevonden te Fochteloo ***

Zaterdag 17 Juni 2017


*** Gevonden te Hardegarijp ***

Zaterdag 17 Juni 2017 Deze vrouwelijke geelwang schildpad wilde nabij Treinstation te Hardegarijp de openbare weg oversteken. De vindster zag dit en heeft de schildpad hiermee gered! De Schildpad is vervolgens naar ons gebracht.


Extra quarantaine buiten gemaakt!

Woensdag 14 Juni 2017 I.v.m. grote toename van gevonden schildpadden. Nu buiten maar een tijdelijke quarantaine ingericht met 10 zitbaden.


*** Gevonden-Nijeberkoop ***

Dinsdag 13 Juni 2017


NIEUW! Schenken via digitale valuta

                                                                                           NIEUW! U kunt nu óók schenken aan ons via e-currencies, digitale valuta dus.
Uw hulp is hard nodig! Wij krijgen geen subsidies en toch verzorgen we inmiddels al meer dan 600 schildpadden. Elk bedrag is zeer welkom! Naast schenkingen via normale Euro's op onze IBAN NL30INGB0006107958 tnv Stichting Schildpaddenopvang Nederland, accepteren wij nu ook e-currencies, dus digitale valuta zoals Bitcoin en Ethereum bijvoorbeeld.
Dit zijn onze wallet adressen, alvast bedankt!
  • BITCOIN - 1E63hkzopCFW7Fmtcq2f7FmfaUnex5Xv4C
  • ETHEREUM - 0x60E99A9C8e4d92f15554f3C4B1f724DDB7f6D211
  • ZCASH - t1K7aKR7JKw1TU92erZ6FrXAiJC4MfFcgnQ
  • GULDEN NLG - Gd2NkfcpNqGfSSqk1B8PUeKfrSRqRRas7Z
  • DASH - Xcg2xZS9kruDrRMbADRbN95ujDQP3JAJnT
  • LITECOIN - LV4uXgUuj8TXoUKkGJ5mpP7ZsZEsmaEq5u

Gezocht administratief vrijwilliger voor Afd. legalisatie

Zaterdag 10 Juni 2017 
                                                          
Wij zijn op zoek naar een administratief vrijwilliger voor de Afd legalisatie bij de Stichting Schildpaddenopvang Nederland in Harkema. Je verzorgt hiermee de gedeeltelijke verwerking van aangiften bij Gemeenten, CITES aanvragen, Amivedi invoer en publicaties op onze media zoals Website, Twitter en Facebook. Conreet betekend dit op aanwijzing van de beheerder en daarbij onze juridisch adviseur, het scannen en opmaken van (standaard) documenten en de archivering hiervan. En vervolgens na goedkeuring verzorg je hiervan de verzending per e-mail of reguliere post.

Ben je handig met Google Docs, Excel, Word en Outlook. Goede beheersing formeel Nederlands in woord en geschrift. Graag in de buurt van Harkema. Slechts paar uurtjes per week. Ondersteuning gevraagd alleen in drukke tijden (zoals nu!). Reactie via info@schildpaddenopvang.nl  (PS; Onkostenvergoeding voor vrijwilligers is natuurlijk altijd mogelijk

vrijdag 23 juni 2017

NRC onthult misstanden in Nederlandse slachterijen



Varken


Al vele jaren klaagt Varkens in Nood over de controle van de NVWA bij slachterijen. Niet vreemd, want uitgelekte interne rapporten van de eigen accountants en van Ernst&Young lieten al vele jaren geleden zien dat het goed mis is. We publiceerden onder andere het artikel 'Het toezicht op ons voedsel faalt' bij Follow the Money.

Naar aanleiding van de misstanden in Tielt was de reactie van de NVWA dat dit soort misstanden in Nederland ondenkbaar zijn. Daar reageerden wij op met het artikel 'Nederlandse slachterijen overtreden structureel de wet'.

Dankzij gedegen onderzoek is NRC er inderdaad achter gekomen dat overtredingen aan de orde van de dag zijn en dat van hogerhand het structureel mishandelen van dieren in tal van Nederlandse slachterijen gedoogd wordt. Dierenartsen en keurmeesters die wel iets voor de dieren willen betekenen, worden tegengewerkt, als watjes weggezet en hun carrière loopt gevaar als ze een einde willen maken aan structurele dierenmishandeling.

Lees hier de artikelen van het NRC:
Hoe zieke biggen en vieze kippen op je bord belanden >>
30 jaar dierenleed, voedselfraude en slecht toezicht >>​