maandag 19 februari 2018

Boete van 15.000 euro voor voormalig schapen dierenarts uit WinterswijkWINTERSWIJK - Een voormalige schapenarts uit Winterswijk moet een forse geldboete betalen, omdat hij over een periode van bijna 21 maanden de wet voor diergeneesmiddelen heeft overtreden. Zo heeft hij medicijnen gestuurd naar schapenhouders, terwijl dit verboden is. Ook heeft hij medicatie aan schapenboeren gegeven, terwijl hij die volgens de wet zelf had moeten toedienen aan de dieren.
De rechtbank in Arnhem heeft hem daarom een geldboete opgelegd van 30.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Als de oud-schapenarts in die tijd iets strafbaars doet, moet hij die 15.000 euro alsnog betalen.Eis was hoger
De eis van de officier van justitie was een onvoorwaardelijke boete van 35.000 euro, maar de rechtbank verlaagde dat bedrag omdat de arts geen financiële winst haalde uit het onrechtmatig verstrekken van diermedicijnen. Ook het feit dat hij de rechters uitgebreid heeft verteld waarom hij de medicijnen op deze manier verstrekte en de beschuldigingen deels heeft bekend, hebben gezorgd voor een lager boetebedrag.
Wel wordt hem verweten dat hij de geneesmiddelen zomaar achterliet bij schapenhouders, zonder dat hij daarbij toezicht kon houden hoeveel medicatie aan de dieren werd gegeven. Als er te veel medicijnresten zouden achterblijven in vlees dat door mensen wordt gegeten, kan dat gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. 'Verdachte wist dat hij fout zat en had als dierenarts het goede voorbeeld moeten geven',  schrijft de rechtbank in de uitspraak.

Beroepsverbod

Tegen de Winterswijker was ook een beroepsverbod geëist, maar dat vindt de rechtbank niet nodig. Na de periode waarin hij de strafbare feiten zou hebben begaan (tussen januari 2014 en eind augustus 2015), heeft hij volgens de rechtbank niet opnieuw de wet overtreden. Bovendien is een beroepsverbod niet meer relevant, aangezien de Winterswijker geen dierenarts meer is. Hij woont inmiddels in Frankrijk, waar hij met zijn vrouw een biologische schapenhouderij is begonnen. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten