vrijdag 28 februari 2020

Dolfinarium Harderwijk gaat inzetten op educatie: Hoe dan met dolfijnen die in een badkuip leven en gedwongen kunstjes maken?






Dolfinarium in Harderwijk vernieuwt nu ook de zeeleeuwenshow

Na de dolfijnenvoorstelling vernieuwt het Dolfinarium in Harderwijk ook de zeeleeuwenshow. De nadruk komt meer op educatie te liggen, bevestigt woordvoerder Taco Rietveld. ,,Bezoekers wordt een kijkje geboden in het leven van deze prachtige dieren.’’







Eind vorig jaar werd al bekend dat het Harderwijkse zeezoogdierenpark werkt aan een nieuwe dolfijnenshow.  Wie het Dolfinarium in de kerstvakantie bezocht, kreeg alvast een voorproefje. De sprongen en spectaculaire salto’s zijn nog altijd aanwezig, maar anders dan voorheen vormt educatie het zwaartepunt. ‘Oceanica’, zoals de nieuwe voorstelling heet, wat op zaterdag 4 april in première. 
Volgens Rietveld passen deze veranderingen bij de nieuwe weg die Aspro Parks, de Spaanse eigenaar van het Dolfinarium, in 2017 is ingeslagen. ,,Er wordt meer ingezet op educatie’’, verduidelijkt de woordvoerder. ,,Zo is het Dolfinarium in 2018 uitgebreid met twee educatieve ruimtes. Ons zusterpark in België - Boudewijn Seapark - is in diezelfde periode begonnen met de ontwikkeling van een nieuwe dolfijnenvoorstelling. Wij hebben daar veel van geleerd en komen dit voorjaar met onze eigen versie: Oceanica.’’ 

Tipje van de sluier

En daar blijft het dus niet bij. Momenteel werkt het Dolfinarium namelijk ook aan een nieuwe zeeleeuwenshow. Rietveld wil nog niet te veel verklappen over de inhoud, maar is bereid een tipje van de sluier op te lichten. ,,Bezoekers leren meer over de bijzondere sprongen die de dieren kunnen maken, hoe gemakkelijk zij zich door het water voortbewegen én hoe zij bijvoorbeeld vis vangen in het donker. Wist je trouwens dat zeeleeuwen in een groep leven die bestaat uit één mannetje met tot wel dertig vrouwtjes? De grote baas is dus een behoorlijke charmeur.’’
Dat betekent een flinke koerswijziging voor de voorstelling in het Zeeleeuwentheater. De afgelopen decennia lag de nadruk namelijk op humor. Tijdens de Zotte Zeeleeuwenshow, die een klein half uurtje duurde, belandden de verzorgers in allerlei knotsgekke probleemsituaties, waar samen met de dieren dan een oplossing voor werd gevonden. Na de dolfijnenshow is de zeeleeuwenvoorstelling al jaren de meest populaire attractie van het Dolfinarium. 

Première 

Wanneer de nieuwe zeeleeuwenshow in première gaat, is nog onbekend.  ,,We zitten nog in de try out-fase’’, aldus Rietveld. De voorstelling is komend seizoen sowieso te zien. 
Vorig jaar kreeg het Dolfinarium van minister Carola Schouten te horen dat de dolfijnenshow moest worden aangepast. De show moest ‘meer lering’ bieden aan het publiek en er diende meer rekening gehouden te worden met het natuurlijke gedrag van dolfijnen. Eerder deze maand maakte het Dolfinarium bekend dat verzorgers niet langer op de dolfijnen surfen



donderdag 27 februari 2020

Provincie Overijssel wil een mobiele slachterij ontwikkelen: "De tijd is rijp om varkens op het erf te slachten"



Zo gaat de mobiele slachterij voor varkens eruit zien

De Provincie Overijssel heeft € 100.000,- subsidie toegekend aan de Coöperatie Mobiel Slachten U.A. voor de ontwikkeling van de eerste mobiele slachterij voor varkens in Nederland. Een mobiele slachterij die naar de boerderij toe komt maakt een einde aan het levend vervoeren van varkens naar de slachterij. Bovendien kunnen de varkens zo op een kleinschalige, dierwaardige manier worden geslacht met respect voor het dier. Zo kan een wens van steeds meer consumenten in vervulling gaan. Om dit kracht bij te zetten kunnen ook zij geld doneren via een crowdfundingsactie.  

Mobiele slachterij varkens


De initiatiefnemer Ruud Pothoven en het bestuur van de Coöperatie Mobiel Slachten zijn enorm blij met deze steun in de rug van de Provincie Overijssel: “Het is voor individuele varkenshouders erg lastig om dit financieel zelf van de grond te krijgen. Burgers vragen steeds nadrukkelijker om het slachten van dieren beter te regelen en wij willen ontzettend graag in die behoefte voorzien, omdat dit ook past bij hoe wij met onze dieren omgaan. Deze subsidie en ook de subsidies van de Barth Misset Stichting en de Stuurgroep Landbouw Innovatie Brabant helpen ons om deze droom te realiseren”.

De adviescommissie van de provincie oordeelde: “De tijd is rijp om nu ook varkens op het erf te kunnen slachten. Dit is een positieve ontwikkeling voor het dierenwelzijn en de kwaliteit van het vlees. Ook sluit het aan bij de publieke opinie. En speelt het in op het feit dat steeds meer kleine slachterijen de deuren sluiten en dus steeds grotere afstanden voor de varkenshouder in de nichemarkt moeten worden afgelegd om de dieren geslacht te krijgen.”

Tot het Einde op het Erf


De totale financiering van het project is nog niet rond en daarom probeert de coöperatie met behulp van Bionext een deel van het benodigde geld via de crowdfundingsactie ‘Tot het Einde op het Erf’ in te zamelen (Klik hier voor meer informatie). Deze actie heeft als doel € 55.000,- op te halen. Inmiddels is 25% van dat doelbedrag binnen. “Consumenten vragen niet alleen naar verbetering, maar tonen hun inzet door mede te investeren in deze innovatie. Een mooi voorbeeld van een unieke samenwerking tussen verschillende partijen die een gezamenlijk doel voor ogen hebben”, aldus Bionext.

Op dit moment is de coöperatie nog op zoek naar een slachterij die als partner in het project wil deelnemen.

Bron: Bionext

dinsdag 25 februari 2020

China:culinaire horrormarkten voor de consumptie van wilde dieren verboden vanwege het coronavirus



China verbiedt handel wilde dieren na uitbraak coronavirus


Culinaire horrormarkt in China

China heeft per direct de handel in en consumptie van wilde dieren verboden. Het land heeft de ban ingesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus, dat vermoedelijk afkomstig is van een wild dier. Het verbod is fantastisch nieuws; hiermee wordt veel dierenleed voorkomen. Toch zijn we er nog niet met deze ban.


Schubdier bijna uitgestorven door  de handel van de schubben waarmee Chinezen medicijnen maken




maandag 24 februari 2020

China staat in de schijnwerpers door het coronavirus, maar het land wil een andere crisis verborgen houden voor de wereld


Bevrijd de Oeigoeren! 

China staat in de schijnwerpers door het coronavirus, maar het land wil een andere crisis verborgen houden voor de wereld: 1 miljoen Oeigoeren worden gevangen gehouden en gehersenspoeld door Chinese autoriteiten!

Vrouwen worden verkracht en gemarteld; kinderen worden van hun ouders gestolen.

Het is afschuwelijk dat dit gebeurt in 2020 en dat de meeste overheden te laf zijn om hun stem te laten horen. Maar wij zullen niet zwijgen! Over enkele dagen kan deze gruwel aan bod komen tijdens een VN-top. Volgens insiders kan een wereldwijde oproep cruciale landen eindelijk de moed geven om kritiek te uiten op China. Als iedereen die dit leest nu tekent, dan kunnen we 1 miljoen handtekeningen overhandigen aan de vergadering -- 1 voor elke opgesloten Oeigoer!

Vervolgens zullen we de verhalen van overlevenden delen met parlementen overal ter wereld en internationale bedrijven onder druk zetten om hun betrokkenheid bij deze culturele genocide stop te zetten -- en China en de wereld laten zien dat we niet ophouden tot de Oeigoeren vrij zijn.

Klik hier en teken de dringende oproep om de Oeigoeren te bevrijden!  Mensenrechtenraad van de VN en het bedrijfsleven van het buitenland die zaken doen met China 

Beijing voelt zich al decennia bedreigd door de Oeigoerse gemeenschap -- maar de regering is gestaag overgegaan van behoedzaamheid naar controle, vervolgens naar onderdrukking en nu naar massale opsluiting en indoctrinatie. De omvang van de repressie vergt enorm veel technologische infrastructuur -- gezichtsherkenning, toezicht op huizen en openbare ruimtes, en gigantische DNA-databanken.

Internationale merken bieden kapitaal en technologie, en in ruil voorziet China hen van dwangarbeid en ongelooflijke rendementen op investeringen in Chinese bewakingstechnologieën -- het is een monsterverbond! Maar als de VN, overheden, bedrijven en investeerders van zich laten horen, straffen opleggen aan de verantwoordelijken en financieringsstromen naar China droogleggen, dan zou Beijing van koers kunnen wijzigen … en daar kunnen wij voor zorgen!

Onlangs heeft een overlever van de Holocaust een elfde gebod voor de mensheid geopperd: “Wees niet onverschillig.” Dit is een gewetenszaak voor ons allen.

Laten we beginnen door van onze overheden af te dwingen dat ze Beijing oproepen om de mensenrechten van de Oeigoeren te beschermen. Vervolgens zullen we internationale investeerders en CEO’s oproepen om niet langer te zwijgen en hun zakenrelaties met China te bevriezen! Teken nu en deel dit met al je vrienden.

Klik hier en teken de dringende oproep om de Oeigoeren te bevrijden!

Telkens opnieuw heeft onze gemeenschap zich geschaard achter moedige minderheden die hun bestaansrecht verdedigen. Van de inheemse bevolking in het Amazonewoud tot de Masai in Kenia, we hebben hun stemmen versterkt zodat de hele wereld hen kon horen. Laten we nu de stemmen versterken van de Oeigoeren die gehersenspoeld worden in gigantische terreurkampen in China en laten we doen wat we kunnen om hen vrij te krijgen. Doe nu mee!

Met hoop en vastberadenheid,

Meetali, Diego, Luis, Huiting, Nataliya, Will, Wissam en de rest van het Avaaz-team

Meer informatie:

De Holocaust van Xinjiang (Trouw)

Gescreend, opgesloten, gefolterd: de realiteit van een miljoen Oeigoeren in China (MO)

Chinezen noemen kampen ‘niks bijzonders’, maar documenten zeggen wat anders (AD)

In het Engels:

Watched, Judged, Detained (CNN)

In China’s Crackdown on Muslims, Children Have Not Been Spared (New York Times)

US Universities And Retirees Are Funding The Technology Behind China’s Surveillance State (BuzzFeed News)

Exposed: China’s Operating Manuals For Mass Internment And Arrest By Algorithm (International Consortium of Investigative Journalists)

US Lawmakers Want An Examination Of The US Money Funding Surveillance Tech In China (BuzzFeed News)



Avaaz is een internationale burgerbeweging van 55 miljoen mensen. Wij streven ernaar de inzichten en waarden van burgers te laten weerklinken in internationale besluitvorming ("Avaaz" betekent "stem" of "lied" in verschillende talen). Avaaz heeft leden in alle landen van de wereld, ons team is verspreid over 18 landen in 6 werelddelen en werkt in 17 talen. Lees hier meer over de grootste campagnes van Avaaz, of volg ons op Facebook of Twitter.

Jij bent lid geworden van de Avaaz-beweging toen je deelnam aan "Hours to save the elephants" op 2014-07-08 met eevanderploeg@gmail.com, en je ontvangt dit soort berichten sindsdien.
Zorg dat avaaz@avaaz.org in jouw adresboek staat om er zeker van te zijn dat Avaaz jouw inbox bereikt. Om je e-mailadres, de taal of andere gegevens te wijzigen, kan je contact opnemen via dit formulier, of klik hier om je uit te schrijven.


Om contact met Avaaz op te nemen, beantwoord deze e-mail niet, maar stuur een bericht via https://www.avaaz.org/nl/contact/?footer of bel ons (in het Engels) op +1 888 922 8229 (VS).

zondag 23 februari 2020

2 jonge servals (katachtigen) zwaar vewaarloosd, gevonden in een huis in Frankrijk binnengebracht bij Stichting AAP ( video )



Twee jonge servals binnengebracht bij Stichting AAP





Eind januari 2020 zijn twee jonge servals binnengebracht bij Stichting AAP. Het gaat om twee jonge mannetjes van ongeveer zes maanden oud en werden bij iemand thuis aangetroffen in Frankrijk.

Aangezien de conditie van de dieren erg slecht was, is besloten hen bij Stichting AAP onder te brengen. Onze dierenarts Hester heeft ze onderzocht en helaas moeten concluderen dat er veel mis is. Door tekort aan calcium in hun voeding hebben ze bijvoorbeeld kromgegroeide beenderen en bovendien diverse oude botbreuken (zie filmpje ).

Het plan voor de servals nu is ze eerst te laten uitrusten en aansterken in quarantaine. In de tussentijd gaat Stichting AAP op zoek naar een geschikte, nieuwe verblijfplaats.


Welkom bij AAP!


Kom kijkenKom langs voor een rondleiding

Wil je een kijkje nemen achter de schermen van Stichting AAP? Wij laten graag meer van ons werk en onze dieren zien! Elke vrijdag, zaterdag en zondag verzorgt AAP rondleidingen.
  • De rondleiding begint om 13.30 uur en duurt 1,5 tot 2 uur.
  • De rondleiding is gratis.
  • De minimumleeftijd is 12 jaar en honden zijn niet toegestaan.
  • Je kunt voor maximaal 2 personen tegelijk reserveren.
  • De rondleidingen worden vanaf half februari tot en met medio november georganiseerd.
Stichting AAP is gevestigd in het buitengebied van Almere aan het Kemphaanpad 1. Parkeren kan op de grote parkeerplaats langs de Kemphaanweg. In deze uitgebreide routebeschrijving vind je meer informatie over hoe je Stichting AAP kunt bereiken met het ov of de auto.


Plattegrond Rondje AAPRondje AAP

Het is ook mogelijk op eigen gelegenheid een Rondje AAP te wandelen. Om het terrein van AAP heen is een wandelpad, het 'Rondje AAP', waarbij je de dieren in het Apenhuis, de Quarantaine en het Chimpanseecomplex van een afstand kunt zien. Op bijgaand kaartje staat het Rondje AAP aangegeven.

Tot voor kort kon u ook onze Apeneilanden bezoeken via de vlonders van Staatsbosbeheer,  tegenover restaurant Kip & Ei Dubbel-Op. In verband met de veiligheid van de bezoekers heeft Staatsbosbeheer de vlonders momenteel in onderhoud. Hierdoor zijn de vlonders niet toegankelijk. Maar gelukkig kunt u de dieren wel gewoon zien vanaf het overdekte plein naast het restaurant. En van vrijdag t/m zondag zijn de dieren nog beter zichtbaar vanaf het terras en vanuit de serre van het restaurant.

Benieuwd naar de binnenkant van ons Chimpanseecomplex?


Stadslandgoed de Kemphaan

Stichting AAP is onderdeel van Stadslandgoed de Kemphaan. Dit landgoed is een bijzondere plek, waar je midden in de natuur geniet van een avontuurlijk dagje uit. Je kunt natuurlijk een kijkje nemen bij onze apen, maar ook op de rest van het terrein valt van alles te beleven. Ga op pad met een boswachter, ontdek de jungletuin of struin over de biologische boerenmarkt. Kinderen kunnen lekker ravotten in het Zuiderzee-speelbos of klimmen in boomtoppen (ook leuk voor volwassenen!). De dag sluit je lekker af bij restaurant Kip & Ei Dubbel-op.

Een welverdiend weekendje weg

Overnachten op de Kemphaan kan ook. Lodgerie 'Het Groene Geheim' heeft luxe lodges en kent de persoonlijke benadering van een B&B. Liever back to basic? Op natuurkampeerterrein De Kemphaan slaap je midden in de natuur. Sta vroeg op en vang een glimp op van de reeën en vossen die over het kampeerterrein lopen! En het ontbijt, dat haal je uiteraard op de biologische boerenmarkt.




donderdag 20 februari 2020

2 weken na de geboorte gaan 1.5 miljoen kalfjes naar een Nederlandse kalvermester waarvan de helft uit het buitenland komt ( petitie )




De Tweede Kamer debatteert vandaag opnieuw over de aanpak van de stikstofcrisis. Vrijwel alle sectoren binnen de sterk vervuilende vee-industrie worden terecht aan banden gelegd door regelgeving uit Den Haag.

Verbazend genoeg mogen de kalverhouders ongestoord doorgaan met vervuilen. De sector mag zelfs ongestoord groeien van dit kabinet! Onbegrijpelijk, want naast veel dierenleed produceert deze sector ook flink wat mest en dus stikstof.

Mestvervuiling
Er bestaat in Nederland vrijwel geen vraag naar kalfsvlees: 95% van onze productie is bestemd voor de export. De huidige deal? Het kalfsvleesvlees is voor het buitenland en de winst gaat naar de familie Van Drie. Het dierenleed is voor de kalfjes. En de mestvervuiling? Die is voor Nederland.

De kalverhouderij voorziet in geen enkele Nederlandse behoefte.Het is dan ook absurd dat juist deze sector wordt gespaard bij de aanpak van de stikstofcrisis. Sterker nog; terwijl de hele Nederlandse veestapel moet krimpen mogen kalverhouders onbeperkt kalfjes importeren! Het is te bizar voor woorden dat hier geen grenzen aan zijn.

Restproduct
Per jaar ‘verwerkt’ de kalversector anderhalf miljoen kalfjes. De helft daarvan wordt geïmporteerd uit het buitenland. Kalfjes zijn een restproduct van de zuivelindustrie. Een koe moet nu eenmaal ieder jaar een kalf krijgen om melk te produceren.

70% van al deze kalfjes (alle stiertjes en een deel van de vrouwelijke kalveren) heeft geen economisch nut voor de melkveehouderij. Binnen twee weken na hun geboorte gaan ze op transport naar een kalvermester. Daar slijten ze hun korte en treurige leven in kale stallen op harde, gladde roostervloeren. Ze zullen nooit een dag grazen in de buitenlucht.

Het is al erg genoeg dat dit gebeurt met Nederlandse kalveren, waarom zouden we extra kalfjes importeren?

Teken de brandbrief
Vind jij ook dat het importeren van jonge kalfjes vanuit heel Europa moet stoppen? Onderteken de brandbrief voor de invoering van kalverrechten! Samen leggen we ook deze dieronvriendelijke en vervuilende sector aan banden. De kalfjes hebben jouw hulp hard nodig! 

Ja, ik help de kalveren >>