maandag 30 november 2020

Grote teleurstelling na G20-top: geen woord over handel in wilde dieren ondanks 1 miljoen handtekeningen ( onze inzet voor niets geweest )



Afgelopen weekend kwamen de wereldleiders van de G20 virtueel bijeen in Saudi-Arabië, onder meer om te praten over de coronacrisis. We hoopten dat de handel in wilde dieren besproken zou worden als een groot risico voor toekomstige pandemieën, maar ondanks onze miljoen handtekeningen voor een verbod op de handel in wilde dieren, werd daar met geen woord over gerept.


Vorige week overhandigden we een miljoen handtekeningen die we afgelopen tijd verzamelden met de petitie 'Stop de handel in wilde dieren'. Europarlementariër en voorvechter van dierenrechten Anja Hazekamp nam deze in ontvangst namens de EU. Hazekamp stelde vervolgens kritische vragen hierover aan de Europese Raad en Europese Commissie. Een mooi resultaat, want zij vertegenwoordigen Nederland tijdens de G20-top!  

Niet alleen is deze handel in wilde dieren een risico voor het welzijn van vele dieren, maar ook brengt het risico's met zich mee voor onze economie, gezondheid en planeet, zoals we dat zien met de coronacrisis.

We drongen er bij de G20 op aan om tijdens de virtuele top afgelopen weekend in Saudi-Arabië standpunt in te nemen tegen deze handel. De G20, die bestaat uit 19 landen en de EU, beloofde na de top in een verklaring om pandemieën zoals Covid-19 te voorkomen. Ook erkenden ze de noodzaak van lange termijn oplossingen om snel te kunnen ingrijpen bij een toekomstige pandemie.

Het is teleurstellend dat de wereldleiders de handel in wilde dieren in hun verklaring niet hebben genoemd. Dat terwijl de Landbouwministers van de G20 in september nog de link benoemden tussen wilde dieren en het ontstaan van pandemieën. Het erkennen van deze link is de eerste en cruciale stap om ervoor te zorgen dat we de risico’s op virusuitbraken verkleinen en dierenleed voorkomen.
 

Duurzame en inclusieve toekomst

In de verklaring van de G20-leiders is ook te lezen dat zij het belang inzien om onze planeet te beschermen en te werken aan een meer duurzame en inclusieve toekomst voor alle mensen. Ook moedigen ze duurzamer toerisme aan, dat helpt de planeet te beschermen. Dat is bemoedigend, maar niet voldoende. Het is noodzakelijk dat een verbod op de handel in wilde dieren, waaronder een verbod op het gebruik van wilde dieren voor vermaak, wordt opgenomen in de maatregelen. 

Het ontbreekt voorlopig nog aan actie om de handel in wilde dieren te stoppen. De handel die het mogelijk maakt voor virussen om van dieren op mensen over te springen, en waarin dieren onnodig lijden wordt toegebracht. De wereldleiders hebben laten zien dat ze luisteren, maar ze moeten verder gaan in hun maatregelen om te laten zien dat ze het risico van toekomstige pandemieën serieus nemen. 

We blijven achter de schermen bezig om de G20 haar belofte te laten nakomen om toekomstige pandemieën te voorkomen, met de noodzaak voor een verbod op de handel in wilde dieren. De volgende G20-top is in 2021 in Italië, waarbij Nederland ook is uitgenodigd. We werken in Italië hard om het onderwerp op de agenda te krijgen. Ook brengen we wereldwijd misstanden aan de kaak, om de risico's en het leed achter de handel in wilde dieren bloot te leggen, en de urgentie aan te tonen voor een verbod op de handel in wilde dieren.

Wil je weten hoe je ons kunt helpen? Lees dan hier verder.

 

 De G20 bestaat uit de twintig grootste economieën in de wereld. Samen maken ze grofweg 90% van het bruto nationaal product uit in de hele wereld. Stel je voor: slechts 20 landen maken dus in feite economisch samen de dienst uit in onze wereld. De afspraken, die deze landen geregeld op een top maken, hebben grote impact op de wereldeconomie. Nederland zit soms op uitnodiging bij de G20. Dan mag onze minister president aanschuiven, wat Nederland als een hele eer ziet. Belangrijker is dat we zo ook onze eigen inbreng kunnen leveren.



zondag 29 november 2020

Brief aan minister Schouten ( LNV ) 1500 apen opgesloten voor dierproeven en de fokkerij opzettelijk geïnfecteerd met slopende ziekten wist u dat ?

 


Verzoek de Nederlandse regering om het gebruik van niet-menselijke primaten in dierproeven te beëindigen



In het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in de buurt van Rijswijk – het grootste laboratorium en fokcentrum voor primaten in Europa – worden op elk willekeurig moment ongeveer 1500 apen gebruikt voor de fokkerij en velen gebruikt voor experimenten. Ze worden vaak geschoren en op grove wijze getatoeëerd, lopen verwondingen op als gevolg van drogeren, worden in kooien opgesloten waarin ze niet kunnen bewegen en besmet met slopende ziektes en kunnen worden gedood in het volle zicht van hun metgezellen. In 2017 werden bij het BPRC 315 wetenschappelijke procedures op apen uitgevoerd, een duidelijke stijging ten opzichte van het voorgaande jaar en het hoogste aantal dat in meer dan tien jaar tijd bij het centrum werd geregistreerd.

Maar het bewijs voor het overweldigende falen van dierproeven blijft zich opstapelen. Wetenschappers van over de hele wereld zijn het erover eens dat gegevens die zijn verzameld door opzettelijk apen te vergiftigen, hersenbeschadiging bij hen te veroorzaken of hen infectieziekten te geven, niet zomaar op mensen kunnen worden toegepast.

Het is dus geen verrassing dat de markt voor in-vitro-technologie, die voor de mens relevant is en wordt gebruikt in biomedisch onderzoek en proeven, snel groeit. Als het BPRC en de Nederlandse overheid, die het centrum geld verschaft, het voortouw willen nemen als het gaat om biomedische doorbraken, moeten ze afstand nemen van onbetrouwbare dierproeven en overstappen op superieure, dierproefvrije methoden.

PETA looft de Nederlandse regering omdat ze ernaar streeft om een wereldleider in dierproefvrije wetenschap te worden, maar zolang apen een levende nachtmerrie blijven doormaken op het BPRC, zal dit doel nooit worden bereikt.



Kom in actie

Spreek je alsjeblieft uit voor apen door onze open brief te ondertekenen waarin de Nederlandse regering wordt opgeroepen het gebruik van niet-menselijke primaten in experimenten te beëindigen en de overstap naar dierproefvrije wetenschap te maken. De regering kan dit bereiken door het BPRC te ondersteunen bij het ontwikkelen van een plan om de dieren in de faciliteit zo snel mogelijk over te dragen aan gerenommeerde opvangcentra.

Beëindig alstublieft het gebruik van niet-menselijke primaten in de wetenschap

Aan: Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Hooggeachte mevrouw Schouten,

Ongeveer 1.500 niet-menselijke primaten zitten opgesloten in het Biomedical Primate Research Center (BPRC) in de buurt van Rijswijk. Vaak worden ze geïmmobiliseerd in kooien en geïnfecteerd met slopende ziekten en wordt hun opzettelijk hersenbeschadiging aangedaan. Ze kunnen zelfs worden gedood in het volle zicht van hun metgezellen. Toch stapelt het bewijs zich op dat gegevens uit studies met niet-menselijke primaten niet zomaar op mensen kunnen worden toegepast.

Terwijl de overheid werkt aan de overgang naar dierproefvrije wetenschap moet er een meer doelgerichte inspanning worden geleverd om het gebruik van primaten in zijn geheel te beëindigen. We raden u aan de volgende maatregelen te treffen:

• Help het BPRC bij het ontwikkelen van een plan om het fokken en het gebruik van niet-menselijke primaten in experimenten te beëindigen en de dieren zo snel mogelijk over te plaatsen naar gerenommeerde opvangcentra.

• Verplicht het BPRC om regelmatig en transparant verslag uit te brengen over de voortgang bij het beëindigen van dierproeven en het fokprogramma.

• Ontwikkel een plan om het gebruik van alle niet-menselijke primaten in experimenten in heel Nederland te beëindigen.

• Stel meer middelen ter beschikking voor de ontwikkeling van dierproefvrije onderzoeksmethoden.

Door snel en daadkrachtig op te treden bespaart de overheid niet alleen gevoelige, intelligente niet-menselijke primaten immens veel leed maar vergroot ze ook de kans op medische doorbraken voor mensen.

PETITIE

https://secure.peta.nl/page/35572/petition/1?utm_source=PETA%20NL::E-Mail&utm_medium=Alert&utm_campaign=1120::viv::PETA%20NL::E-Mail::Monkeys%20in%20Rijswijk%20Laboratory%20Need%20Your%20Help::::aa%20em



Rapport Animals Choked, Strangled, Drowned : onder president Trump werd plasticsoep gestimuleerd alle hoop voor een serieus milieubeleid nu op Biden

 


https://www.plasticsoupfoundation.org/plastic-probleem/regelgeving/

Zeekoeien, walvissen, dolfijnen, zeeleeuwen, schildpadden en veel andere dieren lopen in zee permanent het risico te sterven door plastic. Oceana, een organisatie die zich inzet om de oceaan te beschermen, heeft gegevens hierover voor het eerst op een rij gezet.

Het gaat om bijna 1800 gedocumenteerde dieren behorend tot veertig soorten in de Amerikaanse kunstwateren. Deze dieren raakten verstrikt in plastic of overleden aan ingeslikt plastic. In 88 procent van de gevallen betreft het een bedreigde diersoort. Vaak sterven de dieren een gruwelijke en langzame dood, en bijna altijd onopgemerkt.

Het rapport Choked, Strangled, Drowned: The Plastics Crisis Unfolding In Our Oceans spreekt van een ‘unfolding disaster’, een ecologische ramp die zich steeds duidelijker manifesteert. De organisatie roept de Amerikaanse overheid op om het gebruik van plastic snel en drastisch te verminderen.



TOPJE VAN DE IJSBERG

We zien slechts het topje van de ijsberg. Lang niet alle gestorven dieren worden gevonden en lang niet alle gevonden dieren worden onderzocht. Van de gemelde dieren is het bovendien vaak onmogelijk om de doodsoorzaak precies vast te stellen. Duidelijk is wel dat in 90 procent van de geregistreerde dieren ingeslikt plastic de doodsoorzaak moet zijn.

Er werden tassen, ballonnen met linten, vistuig, plasticfolie, voedselverpakkingen en dergelijke in de magen aangetroffen, naast veel ondefinieerbare stukjes plastic. Het sterke vermoeden bestaat dat die stukken plastic het maagdarmkanaal afsloten.

ONMOGELIJK TE TELLEN

Het is onmogelijk om aan te geven hoeveel zeedieren elk jaar wereldwijd doodgaan aan door plastic. Tegenover één gedocumenteerde dolfijn staan naar schatting vijftig andere dolfijnen die door plastic sterven zonder dat iemand dat merkt. Wel wordt het aantal soorten bijgehouden. In 1997 werd voor 267 diersoorten vastgesteld dat ze of plastic binnenkrijgen of erin verstrikt kunnen raken.

In 2015 was dat aantal gestegen tot 557 en in 2020 jaar kwamen Nederlandse onderzoekers uit op 914 mariene soorten. Je kunt je langzamerhand beter afvragen welke soorten geen hinder ondervinden van plastic.  

SCHILDPADJES EXTRA KWETSBAAR

Uit het rapport van Oceana blijkt onder andere dat schildpadden extra kwetsbaar zijn. Die kwetsbaarheid begint al als ze uit het ei kruipen. Onder de 861 onderzochte schildpadden zijn 178 pasgeboren schildpadjes (20 procent). Die banen zich een weg over het strand naar zee en kunnen dan al plastic binnen te krijgen.

DE GROOTSTE BOOSDOENER

De samenstellers van het rapport noemen wegwerpplastic de belangrijkste oorzaak. De toestroom van plastic naar de oceaan moet stoppen. Bedrijven moeten hun productie van plastic verminderen, vooral van onnodig eenmalig verpakkingsplastic.

Van groot belang vinden de onderzoekers ook dat bedrijven consumenten plasticvrije alternatieven gaan aanbieden. Overheden moeten wetten aannemen die de hoeveelheid eenmalig plastic indammen en de toepassing van herbruikbare en hervulbare verpakkingen stimuleren.

https://www.plasticsoupfoundation.org/

DE PLASTICFABRIEK VAN SHELL

In de VS wijst echter niets op verminderd gebruik van plastic. Integendeel, er wordt door de chemische industrie volop geïnvesteerd in de productie van nieuw plastic. Onder president Trump werd dit extra gestimuleerd. Toen hij vorig jaar de nieuwe plasticfabriek van Shell bezocht in Pennsylvanië, die schaliegas omzet in nurdles (de grondstof voor plastic), was hij enthousiast: ‘That raw material will then be shipped all over the country and all over the world to be fashioned into more products stamped with that very beautiful phrase: “made in the USA”.’

Het rapport van Oceana komt op het moment dat Biden het roer overneemt en er naar verwachting weer een serieus milieubeleid gevoerd zal worden. Het valt te hopen dat onder Biden het leven in de oceaan echt beschermd gaat worden en dat terugdringen van plastic hoge prioriteit zal krijgen.

Foto: Ballonnen en schildpad, Florida Fish and Wildlife Conservation Commission.

MISSCHIEN BEN JE OOK GEÏNTERESSEERD IN:

vrijdag 27 november 2020

Sinterklaasactie: Iedereen verdient een tweede kans...... het verhaal achter Dutch Cell Dogs

Het verhaal achter de organisatie | Stichting Dutch Cell Dogs


Harley, Sheila en Storm vieren ook heel graag Sinterklaas dit jaar.
Help mee om er een onvergetelijk feest van te maken! 


Het Sinterklaasfeest staat weer voor de deur! En wat zouden we er graag voor deze lieve kanjers een groot feest van maken. Ze hebben hun verlanglijstje al klaar met broodnodige spullen voor de trainingen.

We snappen de cadeautjes op de verlanglijstjes wel die ze vragen. Het is ook nodig. Maar alles bij elkaar hangt er een fiks prijskaartje aan.

Help alsjeblieft mee om cadeautjes mogelijk te maken en samen een geweldig Sinterklaasfeest te vieren. Doe een gift. Groot of klein, iedere bijdrage helpt. Dankjewel!

Harley wil de slimste van de klas zijn. Help hem alsjeblieft.

"Ik ben Harley, een blij ei die nog veel moet leren. Soms vind ik het lastig om zelf te bedenken hoe ik de oefening moet uitvoeren. Tijdens de training werk ik hier hard aan en ik merk nu al dat ik steeds sneller snap wat er bedoeld wordt. Om mezelf nog meer uit te dagen wil ik graag meer trainingsmateriaal, zodat mijn trainer meer opties heeft qua oefeningen. Zo leer ik steeds meer en dat wil ik heel graag.  Alsjeblieft, doneer een cadeautje van mijn lijstje."
Ja, ik gun Harley zijn cadeautjes!
Ik speel als de beste! Mag ik een klein speelgoedje? Pleassssse.

"Hallo, mijn naam is Sheila. Misschien ben ik klein, maar ik zit vol energie en ben graag onder de mensen. Nu ik kan trainen met Dutch Cell Dogs, ben ik een veel blijer hondje. Vooral het speelkwartiertje vind ik super leuk. Helaas heeft Dutch Cell Dogs niet zo veel klein hondenspeelgoed voor mij. Daarom vraag ik aan Sinterklaas kleine speeltjes, zodat ik samen met mijn vriendinnetjes alle speelkwartiertjes nóg leuker kan maken. Ik hoop dat je een speelgoedje mogelijk kan maken. Doe een gift. Dat zou super zijn!"
Ja, ik gun Sheila haar cadeautjes!
Ik blijk helemaal niet goed tegen gebruikelijke snackjes te kunnen. Potverdikkie. Wil je mij helpen met speciaal voer alsjeblieft?

"Woef, Storm hier. Ik vind natuurlijk hapjes en snackjes hartstikke lekker. Net als iedereen in de klas. Maar ik blijk niet tegen alle snackjes te kunnen door een voedselintolerantie. Daarom heb ik nu ander voer nodig wat helaas best duur is. Op mijn verlanglijstje staan daarom allemaal lekkere dingen waardoor ik héél goed luister in de les. Alsjeblieft, maak lekkere voeding mogelijk waar ik wél tegen kan. Dank je wel!"
Ja, ik gun Storm zijn cadeautjes!

Het zou geweldig zijn wanneer we onze kanjers een heel mooi Sinterklaas kunnen geven mét de spullen of het voer wat ze zo nodig hebben. Alvast heel erg bedankt voor je hulp. Je bent onmisbaar.


oprichters Dutch Cell Dogs

PS. Zorg dat elke maand een feestmaand wordt voor onze asielhonden en trainers! Word donateur. Dit kan al vanaf € 3,- per maand. Klik hier.

Dutch Cell Dogs' partners:     
Copyright © 2020 Dutch Cell Dogs, All rights reserved.
 uitschrijven voor deze nieuwsbrief inschrijven voor deze nieuwsbrief

donderdag 26 november 2020

Nederland is de grootste importeur van ernstig kreupele gewonde paarden, hoogdrachtige merries, zieke en uitgemergelde dieren uit Argentinië voor paardenvlees

 

Nederland grootste Europese importeur van fout paardenvlees uit Argentinië

Onderzoek in Argentijnse slachthuizen toont aan dat daar structureel gestolen, gewonde en verwaarloosde paarden worden geslacht onder gruwelijke omstandigheden. Wetgeving voor dierenwelzijn ontbreekt of wordt niet gehandhaafd. Dierenorganisaties roepen op tot een Europees importverbod. Nederland is de grootste importeur van Argentijns paardenvlees.

 

Grove misstanden paardenslachthuizen


In Argentijnse paardenslachthuizen worden paarden gehouden en geslacht onder extreem dieronvriendelijke omstandigheden. Het gaat om ernstig kreupele, gewonde paarden, hoogdrachtige merries, zieke en uitgemergelde dieren. Paarden die niet zelfstandig kunnen staan, worden in vrachtwagens gesleept en ‘s nacht bij de slachthuizen gedumpt. Er is geen enkele diergeneeskundige zorg, veel dieren sterven nog voor de slacht en paardenkadavers liggen hoog opgestapeld naast de levende dieren. De slachthuizen frauderen op grote schaal met de herkomst van dieren en slachten ook gestolen paarden. Het nieuwe onderzoek is uitgevoerd door de Animal Welfare Foundation en Tierschutzbund Zürich.


Veel dieren sterven nog voor de slacht en paardenkadavers liggen hoog opgestapeld naast de levende dieren.

 

Nederland grootste importeur


Het paardenvlees van de Argentijnse slachthuizen wordt volop geïmporteerd door Europa, Nederland is zelfs de grootste importeur. Paardenvlees wordt veel verwerkt in snacks. Groothandels en producenten van vleessnacks zijn niet transparant over de herkomst van dit paardenvlees, dat veelal van buiten Europa komt.

 

Oproep


Europa draagt al jaren bij aan de ernstige dierenmishandeling en fraude in de Argentijnse paardensector. De dieren worden gehouden, vervoerd en geslacht op een wijze die volledig in strijd is met de Europese wetgeving. De EU houdt vrijwel geen toezicht.

 

Frederieke Schouten, dierenarts en directeur van Stichting Dier&Recht: “Zelfs mét onze Europese welzijnswetgeving krijgen we in Europa nog meer dan genoeg dierenleed op ons bord. Als Europa zichzelf en haar regels serieus neemt, dan stoppen we per direct met de import van dit verschrikkelijke vlees.”

 


 

Mode voor honden en katten zit in de lift, maar is je huisdier wel blij met zo’n jas of kersttrui? (voorbeeld foto's)

 

Kledij voor honden is altijd al een ding geweest.  Grote modemerken springen massaal op de kar van petcore, met donsjassen en zachte truien voor onze favoriete huisdieren. Schattig, al maakt dierendokter Joshua Dutré een kanttekening. “Kies liever voor een feestelijk halsband, dat is minder irritant.”