vrijdag 29 september 2023

Jaarlijks worden in Europa meer dan 1 miljoen 2 weken oude kalfjes op transport gezet zonder drinken en voer: 800.000 om vetgemest te worden in Nederland voor de vleesindustrie

 

Tweede Kamer wil einde aan import kalfjes

kalfjes

Goed nieuws! De leden van de Tweede Kamer stemden deze week voor een importverbod op kalfjes door de vleesindustrie. Dat verbod moet een einde maken aan het leed van de 800.000 restkalfjes uit de melkveehouderij die jaarlijks naar Nederland worden getransporteerd. 100.000 van deze kalfjes komen zelfs helemaal uit Ierland. Dier&Recht strijdt al jaren tegen deze dieronvriendelijke transporten.

Transport van piepjonge kalfjes veroorzaakt veel leed

Elk jaar worden in Europa meer dan een miljoen kalfjes van zo’n twee weken oud op transport gezet. Maar liefst 800.000 van die kalfjes gaan naar de Nederlandse kalfsvleesindustrie.

Vooral de transporten uit Ierland zijn berucht, zo bleek ook dit jaar weer uit onderzoek van Eyes on Animals, Ethical Farming Ireland en L214. Die reis kan wel 50 tot 70 uur kan duren, daarbij zitten de kalfjes vaak 30 uur zonder melk en zonder water.

Veel dieren lopen onderweg ziektes op, hun onderontwikkelde immuunsysteem is vaak niet bestand tegen de vele ziekteverwekkers waar de dieren mee worden besmet. Bij aankomst in Nederland zijn de kalfjes ernstig verzwakt, uitgehongerd en uitgedroogd. Daar worden ze onder erbarmelijke omstandigheden vetgemest en binnen een jaar geslacht.

Kamerlid Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren diende de aangenomen motie in. Ze verzoekt de regering om met een plan te komen dat een einde maakt aan import van kalfjes. Nu is de regering aan zet.

Einde aan verminken van dieren in de vee-industrie

Ook de motie van Tjeerd de Groot van D66 werd aangenomen. Daarmee vraagt een meerderheid van de Kamerleden voor een verbod op ingrepen zonder medische noodzaak. Het gaat daarbij om onnodige ingrepen, zoals het amputeren van krulstaarten bij varkens, het onthoornen van koeien en het afbranden van snavels bij kippen. De boodschap is duidelijk: de vee-industrie moet stoppen met het verminken van dieren!

Nog meer goed nieuws

Er was nog meer goed nieuws voor de dieren deze week. De Tweede Kamer wil ook een verplichte beschutting voor dieren in weides en een verbod op het doden van ‘eendagshaantjes’. Deze moties van de Partij voor de Dieren en de SP werden beide aangenomen.

De boodschap van de Tweede Kamer aan de minister is duidelijk: zet u in voor de dieren en zorg dat deze voorstellen zo snel mogelijk worden uitgevoerd!


woensdag 27 september 2023

Het parlement in Litouwen stemde met een overweldigende meerderheid, net als 16 andere landen, voor een verbod op de pelsdierhouderij

 

Litouwen verbiedt pelsdierhouderij


Het parlement in Litouwen stemde donderdag met een overweldigende meerderheid voor een verbod op de pelsdierhouderij in het land. De wetgeving, die de steun kreeg van de meeste parlementariërs, wacht nu op de handtekening van de president van Litouwen om wet te worden.

Pelsdierhouders krijgen een overgangsperiode van drie jaar; Het verbod wordt in 2027 ingevoerd. Volgens lokale media krijgen boeren die hun activiteiten tegen 2025 stilleggen 3 euro per dier, 2 euro als ze tegen 2026 sluiten en 1 euro als ze tegen 2027 sluiten.

Litouwen telt 44 nertsenfokkerijen. De boerderijen doden samen ongeveer een miljoen dieren per jaar. Er zijn ook 31 chinchillaboerderijen in het land, waar jaarlijks ongeveer 30.000 dieren worden gedood.

Verschillende Europese landen hebben al soortgelijke verboden opgelegd, waarbij zowel de publieke opinie als wetenschappelijk bewijs wordt erkend dat de schadelijke impact van pelsdierhouderij op het welzijn van dieren aantoont.


Nertsen hebben een grote behoefte aan duiken in water en jagen. Ze worden vanaf de geboorte tot aan hun dood in kleine, bedrade kooien gehouden op pelsdierfokkerijen. De dieren raken zo gestrest van het leven in een kooi dat velen dwangmatig gedrag ontwikkelen en zichzelf pijn doen.

Nederland, Kroatië, Oostenrijk, België, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Luxemburg, Malta, Ierland, Estland, Frankrijk, Italië en Letland hebben de pelsdierhouderij verboden. Ook in Roemenië, Spanje en Polen zijn politieke discussies over een verbod gaande. En Zwitserland en Duitsland hebben zulke strenge regels ingevoerd dat de pelsdierhouderij effectief is beëindigd.

"Dit is een gedenkwaardige dag in de geschiedenis van dierenwelzijnsactivisten in Litouwen. Dit is een land dat strengere wetgeving wil om dieren te beschermen," zei Thomas Pietsch, hoofd van wilde dieren in entertainment en textiel bij dierenwelzijnsorganisatie Four Paws.


dinsdag 26 september 2023

Steeds meer slachterijen in Turkije gebruiken de verdovingspistool ondanks dat halal vereist dat een dier onverdoofd moet worden geslacht

 



Beste vrienden en donateurs,
 
Dankzij jullie steun hebben we ons werk in Turkije flink kunnen uitbreiden.


We geven meer dierenwelzijnstrainingen in slachthuizen dan ooit te voren. Steeds meer slachterijen willen weten hoe een verdovingspistool werkt, of dit binnen de regels van de islam past, en of ze er een via ons kunnen krijgen.

Verandering van traditie duurt een generatie, zo wordt gezegd. Tien jaar geleden begonnen we ons werk in de Turkse slachthuizen. Ons doel: de misvatting aanpakken dat halal vereist dat een dier onverdoofd moet worden geslacht.

We voelen dat onze impact groeit. Zeker nu we aandacht krijgen van de Turkse televisie!
 

Dierenwelzijn op Turkse tv

Vorige week waren we te zien op de Turkse tv-zender BRTV. Bijna 40 minuten lang ging het over dierenwelzijnsproblemen in Turkse slachthuizen en het belang van het verdoven van dieren.

Onze inspecteur Asalet werd samen met een collega van de Turkse dierenwelzijnsorganisatie HAYTAP geïnterviewd. Ook lieten ze beelden zien van een training die Asalet die ochtend aan slachterijmedewerkers had gegeven.
Fragment van de uitzending van BRTV, waar Asalet vertelt over verdoofde slacht. Het fragment is in het Turks, maar het is redelijk te volgen als je de ondertiteling aanzet en automatisch laat vertalen.

Klik op instellingen onderaan de video en klik op Nederlands 

Onze belofte aan de dieren in Turkije

Ik zal nooit vergeten wat Asalet en ik 10 jaar geleden zagen bij een slachthuis in Ankara. Doodsbange runderen die levend aan één poot werden opgehangen en waarbij de keel onverdoofd werd opengesneden. Na dat bezoek deden wij een belofte: wij gaan alles op alles zetten om dit te stoppen.

De gruwelijke taferelen die we in Turkse slachthuizen zagen - en die we ieder jaar opnieuw moeten aanschouwen als we weer nieuwe slachterijen bezoeken - achtervolgen me bijna dagelijks. Maar het motiveert ons om door te gaan, net zolang tot de onverdoofde slacht voorgoed is uitgebannen.
Asalet en ik, tien jaar geleden in Turkije. Naast het inspecteren van slachthuizen spraken we met de Turkse Partij voor de Dieren.
Dit lammetje ontmoetten we tien jaar geleden op een veemarkt achter een slachthuis.

Donateurs: bedankt!

We hebben nog een lange weg te gaan. Maar dankzij jullie aanhoudende steun en geduld kunnen wij blijven werken aan verbeteringen voor de dieren.
Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it's the only thing that ever has.

Margaret Mead
Veel liefs,
Lesley Moffat
directeur Eyes on Animals

maandag 25 september 2023

Mooie video van 3 geredde zeehonden verstrikt geraakt in visnetten: Stichting Ghost Fishing ondersteund duikers die spook visnetten opduiken en laten recyclen in Slovenië




Zeehonden verstrikt in visnetten gered in Zuid-Afrika (VIDEO)


Drie zeehonden, verstrikt in afgedankte visnetten, werden gered door strandgangers in het West Coast National Park in Zuid-Afrika.

Op de video van de redding waren twee van de drie zeehonden te zien. Bezoekers van het park ontdekten de gevangen zeezoogdieren en konden ze vrijlaten. De dieren werden gezien terwijl ze elkaar knuffelden en troostten toen ze de oceaan bereikten.

"Er is zoveel plastic en ander afval, ik kan me niet voorstellen wat dieren doormaken," zei filmmaker James Suter, die het moment vastlegde. "Het was een zeer tastbare herinnering aan hoe belangrijk het is om onszelf te onderwijzen, onze stranden op te ruimen en ervoor te zorgen dat plastic en dergelijke dingen niet in onze oceanen zitten."


Ghost Fishing: Nieuw leven voor verloren visnetten

Contact opnemen Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.


De stichting Ghost Fishing houdt zich bezig met het bergen van verloren, gedumpt of achtergelaten vistuig uit zeeën en oceanen. De geborgen visnetten worden gerecycled en omgezet in hoogwaardige textiel die wordt gebruikt om nieuwe kleding te maken. CurTec-vaten worden ingezet om geborgen materialen te vervoeren van de bodem van de zee tot aan het moment van recycling.

Tot voor enkele weken hadden zij nog nooit van het fenomeen “Ghost fishing” of spookvissen gehoord… totdat ze per toeval iemand spraken van de stichting Ghost Fishing, die CurTec-vaten gebruikt tijdens haar vele eco-ondernemingen. Spookvissen vindt plaats nadat vistuig is gedumpt, achtergelaten of verloren op zee. (Nylon) Visnetten, lijnen en vallen raken verstrikt in riffen of op (scheeps)wrakken waar ze vis- en schelpdieren blijven vangen en de leefomgeving onderwater verstikken waardoor zowel ecologische als economische schade ontstaat.

Spooktuig doodt

Spooktuig (verloren vistuig) behoort inmiddels tot de grootste doder in zeeën en oceanen vanwege het enorme aantal en de aard van de materialen. Honderden kilometers netten en lijnen raken ieder jaar verloren en dankzij de duurzame kwaliteit van het meeste tuig, kunnen en blijven ze decennia, mogelijk eeuwenlang doorvissen.

Ghost Fishing is een stichting zonder winstoogmerk die bouwt aan een wereldwijd netwerk waarin spookvis-initiatieven worden samengebracht, gecoacht en geïnitieerd en waar ervaringen en best practices omtrent het verwijderen van verloren netten en onderwaterafval worden uitgewisseld. Een team van ervaren en getrainde duikers verwijdert spooktuig en afval en maakt het probleem zichtbaar voor een wereldwijd publiek.

Recycling door Healthy Seas

Geborgen visnetten vinden meestal hun einde op vuilstortplaatsen of worden verbrandt, maar dankzij het Healthy Seas initiatief worden ze getransformeerd tot ECONYL®-garen, een hoogwaardige grondstof die wordt gebruikt om nieuwe producten te maken zoals sokken, zwemkleding, ondergoed, tapijten, etc.

CurTec-vaten beschermen

CurTec-vaten worden ingezet voor verzameling van de geborgen nylon-visnetten en het transport van zee tot op het vasteland waar ze worden schoongemaakt voor de recycling. Elk willekeurig materiaal wat afzienbare tijd in water heeft gelegen begint te stinken zodra het bovenwater komt. De vaten sluiten hermetisch af en voorkomen dat de inhoud begint te rotten. Daarnaast zijn ze eenvoudig te hanteren en gebruikt het team ze ook voor het opslaan en veiligstellen van hun eigen materieel.

De schoongemaakte netten worden aan een fabriek in Ljubljana (Slovenië) geleverd, waar ze worden verwerkt tot een nylongaren met dezelfde eigenschappen als nieuwe nylon uit fossiele grondstoffen.

zondag 24 september 2023

Ja, u leest het goed, Nederland is een groothandel in haaienvinnen maar in de EU is deze handel al jaren verboden rara hoe kan dat?

 


Nederland groothandel haaienvinnen 

Ja, je leest het goed, we zijn leveranciers van haaienvinnen. Hoe dan, vraag je je af, en waar komen die haaien dan vandaan? Nederland is niet direct een land dat bekend staat om een grote haaienpopulatie. Toch krijgen we het voor elkaar om een hoge plek te bezetten op deze discutabele ranglijst.

Dit komt naar voren in een nieuw onderzoeksrapport van International Fund for Animal Welfare (IFAW). Het onderzoeksrapport analyseert op basis van EU handelsgegevens de import en export vanuit de Europese Unie van haaienproducten, waaronder haaienvinnen en -vlees. Met dit rapport brengt IFAW de beperkte registratie en handhaving bij de handel in haaienproducten onder de aandacht.
.

Groothandel door gebrekkig handhaven

In de EU is de handel in haaienvinnen al jaren verboden. Ook is het afsnijden van vinnen in EU-wateren verboden en de haai moet in zijn geheel in de havens worden aangeboden. Toch leverde Nederland tussen 2017-2021 67.000kg haaienvinnen aan de EU en is hiermee na Spanje, Portugal, Marokko en het Verenigd Koninkrijk een van de grote leveranciers van haaienvinnen aan de EU. Barbara Slee, senior programmamanager Internationaal Beleid bij IFAW:

“Ook Nederland blijkt winst te maken met de haaienhandel. Nederland is natuurlijk een belangrijk handelspunt met onze havens en Schiphol, maar winst mag niet ten koste gaan van haaien die met uitsterven bedreigd worden.”

Ondanks de omvang van deze handel, zijn er in dezelfde tijd maar 30 inbeslagnames van haaienproducten geregistreerd. Dat is relatief gezien, ontzettend weinig. Barbara Slee:

“Alle alarmbellen gaan af wanneer er bij grote hoeveelheden verhandelde producten zo weinig meldingen van illegale handel worden gemaakt. Dit suggereert dat de handhaving en registratie onvoldoende zijn en de cijfers geen realistisch beeld geven van de daadwerkelijke illegale handel. Ook lijkt de EU een platform te zijn voor de doorvoer van illegale haaienproducten. Als we niet willen dat haaienpopulaties uitsterven, moet er vandaag nog strikte controle komen op de handel.”

.

Haaienvinnen
Haaienvinnen | Foto: chooyutshing/flickr / CC BY-NC-SA

Haaienvinnen voor China

Het gaat niet goed met de haai. De grootste vijand van de haai is de mens. Jaarlijks worden er zo’n 100 miljoen haaien gedood, voornamelijk voor hun vinnen of/en vlees. Het ‘ontvinnen’ van de haaien is ontzetten wreed; de rugvin wordt eraf gesneden terwijl de haai leeft. De nog levende haai wordt vervolgens weer teruggegooid, zinkt en sterft een langzame dood. De vinnen zijn vooral populair in China waar men haaienvinnensoep eet als delicatesse. Voor de vinnen wordt grof geld neergeteld.
.

Een gevaar voor dier en mens

Het spreekt voor zich dat er betere handhaving moet komen om de haaien te beschermen. Haaienpopulaties staan op het punt van uitsterven. De wereldwijde groothandel in haaienvinnen speelt een belangrijke rol hierin. Volgens IFAW worden er eind november extra CITES controles (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) uitgevoerd, inclusief een uitbreiding van de lijst van beschermde haaiensoorten.

Die uitbreiding is niet alleen noodzakelijk voor de haaien, maar de mens heeft zichzelf er ook mee als de haai werkelijk uitsterft. Haaien spelen namelijk een belangrijke rol in het behoud van mariene ecosystemen en de opname van CO2. Een ecosysteem is een netwerk met een fragiele balans, waarbinnen iedere soort zijn eigen rol speelt. Haal je één of meer spelers weg, dan zakt het kort gezegd, in elkaar als een kaartenhuis en gaat het mis. Hoog tijd dus dat er harder aan de bel getrokken wordt, net zolang tot de noodklokken luiden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen

zaterdag 23 september 2023

Heeft Wakker Dier gelijk of is dit weer boeren pesten: oordeel zelf en kom kijken bij een Kippenstal zonder eerst aan te kondigen

  https://voordierenblogger.blogspot.com/2023/09/nederland-overtreedt-al-meer-dan-10.html

Nederland overtreedt al meer dan 10 jaar Europese wetgeving over de leefruimte van vleeskippen in een stal: Wakker Dier vraagt de Europese Commissie om in te grijpen

Ze kunnen niet eens meer bij voer en water Foto Wakker

 Nederland overtreedt al meer dan tien jaar Europese wetgeving over de leefruimte van vleeskippen in een stal. Wakker Dier start een handhavingsprocedure bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en vraagt de Europese Commissie om in te grijpen. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Kippen zijn massaal de dupe van dit plofkipproppen.”

Deze foto van de opgepropte kippen is niet juist. Kenners zeggen het lijkt wel of ze tegen elkaar zijn geschoven. 

MAAR IS HET WAAR WAT WAKKER DEER CLAIMED ?

Kom kijken in de stal

Zichtstallen

Kom kippen kijken in één van de Kip.Kiplekker zichtstallen. Verschillende pluimveehouders stellen hun bedrijf graag open en hebben daarvoor een speciale zichtruimte ingericht. Bij een zichtstal kan iedereen die geïnteresseerd is gedurende het hele jaar – gratis en zonder afspraak 

https://kipkiplekker.nl/kip-in-zicht/  Link naar Zichtstallen van Kip Lekker

De pluimveehouder laat graag zien wat er allemaal komt kijken bij het houden en verzorgen van de kippen.


https://kipkiplekker.nl/kip-bij-de-boer/

*De laatste jaren is het door de aanwezigheid van hoogpathogene vogelgriep in Nederland niet altijd toegestaan om pluimveebedrijven te bezoeken wanneer dat niet strikt noodzakelijk is. Kijkt u voor het plannen van een bezoek aan één van onze zichtstallen eerst op de website van Rijksoverheid (pagina ‘Landelijke maatregelen bij uitbraak vogelgriep’) om te zien of er een actueel bezoekverbod voor commerciële pluimveebedrijven geldt.

Ik heb geprobeerd contact te krijgen met Wakker Dier maar die geven geen antwoord op mijn vragen. 

Het probleem met actiegroepen is dat, over welk dierenonderwerp ook, zij het nooit bekijken van 2 kanten. Zij menen gelijk te hebben en daarmee informeren ze de bevolking. Kijk naar Extinction Rebellion,  verwerpelijke acties die eigenlijk chantage zijn. "De A 12: Wij blijven hier elke dag zitten totdat" ......vult u het zelf maar in.  

Graag uw mening. Mag ook op mijn mailadres: eevanderploeg@gmail.com 


vrijdag 22 september 2023

De egel in het zonnetje: recordaantal tellingen tijdens de Egeltelling


Heel Nederland heeft zich afgelopen weekend ingezet om de egel op de kaart te zetten. De Egeltelling is hét moment om het stekelige en nuttige dier in de schijnwerpers te zetten, maar ook om erachter te komen waar de egel precies voorkomt. Dit jaar heeft een recordaantal mensen meegedaan aan dit evenement: 5505 deelnemers gaven 6126 tellingen door. De Zoogdiervereniging, Egelbescherming Nederland en Tuintelling bedanken alle deelnemers!

Records verbroken

Dit jaar zijn er in iedere provincie records verbroken. De Tuintelling lijkt steeds bekender te worden en dat heeft een positief effect op het aantal deelnemers van de Egeltelling. Provincie Zuid-Holland is actief op zoek gegaan naar egels in de tuin en staat met 1060 tellingen bovenaan in de lijst. Naast Zuid-Holland bestaat de top drie uit Noord-Holland en Gelderland. Ook in andere provincies is er actief geteld. Zo heeft Flevoland het aantal tellingen dit jaar meer dan verdubbeld van 75 naar 164 tellingen. In het kaartje hieronder is het aantal tellingen per provincie te zien.

Image
Aantal doorgegeven egeltellingen per provincie via Tuintelling.nl
Aantal doorgegeven egeltellingen per provincie via Tuintelling.nl

Een welkome gast

Naast de tuintellingen zijn er ook losse waarneming ingevoerd van egels buiten de tuin. Dit kon via Waarneming.nl en Telmee.nl. Doordat de egel niet alleen schattig, maar ook heel nuttig is roept de Zoogdiervereniging op om de egel te omarmen en je tuin egelvriendelijk te maken. Egels zijn nachtactief en kunnen flinke afstanden afleggen wanneer ze op pad gaan. Zorg ervoor dat je tuin toegankelijk is voor egels door bijvoorbeeld een opening te maken in je schutting. Als je de tuinen van meerdere buren op deze manier met elkaar verbindt ontstaat een zogenaamde Egelsnelweg.

Help de egel

Door mee te doen aan de Egeltelling zorgen we er samen voor dat we steeds meer inzicht krijgen in de verspreiding van de egel in Nederland. Ondanks het feit dat er dit jaar zo veel tellingen doorgegeven zijn, lijkt het erop dat het nog niet goed gaat met de egel. Helaas blijkt uit de tellingen van het Netwerk Ecologische Monitoring dat er een stuk minder egels zijn. Door zoveel mogelijk informatie te verzamelen rondom aantallen en verspreiding van de egel zorgt de Zoogdiervereniging samen met Egelbescherming Nederland ervoor dat ons land steeds meer leert over dit dier. Met zijn allen kunnen we maatregelen nemen om het voor de egel een beetje beter te maken.

Image
Egel (Bron: Beverly Brouwer)
Egel (Bron: Beverly Brouwer)

De Egeltelling wordt georganiseerd door de Zoogdiervereniging in samenwerking met Egelbescherming Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door de NDFF en BIJ12.

Vind je het leuk om het hele jaar door egels en andere dieren in jouw tuin door te geven? Doe dan mee met de Jaarrond Tuintelling.

Publicatiedatum: 20 september 2023