zondag 31 december 2023

Onderzoek van de Plastic Soup Foundation heeft aangetoond dat het kleine Nederland een grote rol speelt in de schimmige handel in plasticafval

 Best wishes and a Happy New Year for all my readers and thank for your interest in news about animal welfare



VERBOD OP HET VERSCHEPEN VAN PLASTIC AFVAL NAAR BUITEN DE EU


Afgelopen week besloot de Europese Commissie de afvalexport naar landen buiten de Europese Unie aan banden te leggen met een herziening van de Waste Shipment Regulation. Het is niet langer toegestaan om plasticafval naar landen als Maleisië, Thailand en Indonesië te verschepen. Plastic Soup Foundation is blij met deze maatregel, aangezien deze landen grote problemen hebben met het verwerken van Europees plastic afval. Helaas lost het verbod nog niet alles op, de sluiproutes blijven nog steeds bestaan naar landen zoals Turkije en ook de illegale afvalstroom is hiermee nog niet opgelost.


Het is nu verboden om afval te verschepen naar niet-OECD landen, maar de route naar OECD landen blijft open. Een OECD-land dat te maken heeft met veel afvaldumpingen is Turkije, zoals uit eerder onderzoek door o.a. NRC werd aangetoond. Daar zat ook Nederlands plastic verpakkingsafval bij.

NEDERLAND SPEELT EEN BELANGRIJKE ROL IN DE INTERNATIONALE AFVALHANDEL

Eerder onderzoek van Plastic Soup Foundation in 2022 heeft aangetoond dat het kleine Nederland een grote rol speelt in de schimmige handel in plasticafval. Zo was ons land in 2021 EU’s grootste exporteur van plasticafval naar niet-OECD-landen.

Ook wereldwijd zijn we een grote speler; alleen Japan en de VS exporteerden in 2021 nóg meer plasticafval naar landen in het mondiale zuiden. Per hoofd van de bevolking is Nederland zelfs wereldleider; ons land verscheept het meeste plasticafval van het rijke deel van de wereld naar landen die dat afval niet correct kunnen verwerken.

Nederland was in 2021 ook ’s werelds grootste exporteur van plasticafval naar Indonesië. Van de totale export van plasticafval van ruim 200 miljoen kilo ging er bijna 70 miljoen kilo naar Indonesië en bijna 64 miljoen kilo naar Vietnam.

Nederland is tegen een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval. Plastic Soup Foundation schreef om die reden samen met andere milieuorganisaties een brief aan Staatssecretaris Heijnen om zich uit te spreken voor een algeheel verbod. Het ministerie geeft aan niet alle landen buiten de EU bij voorbaat uit te sluiten: internationale samenwerking zou nodig zijn om voldoende recyclingcapaciteit te hebben.

Wat Plastic Soup Foundation betreft stopt echter alle export van plastic afval naar buiten Europa. De problematiek die is ontstaat door (illegale) dumping van plastic naar lagelonenlanden moet zo snel mogelijk strafbaar worden. Onder het mom dat het om grondstof gaat en niet om afval, wordt onze plastic troep verkocht aan landen die hier helemaal geen recycle capaciteit voor hebben. Ook de traceerbaarheid van het verscheepte afval laat te wensen over, wat het (illegaal) dumpen van plastic in de hand werkt.

Ons land zou zich daarom voor haar rol moeten schamen.

MISSCHIEN BEN JE OOK GEÏNTERESSEERD IN:

Nederland blijkt spil in de wereldwijde export van plasticafval naar niet-westerse landen

Interpol: toename criminele handel in plasticafval

Chemische cocktails in plastic vormen een toenemend internationaal gezo

Wel eens gedacht wat doen Varkens in Nood, Wakker Dier, PvdD, Dier&Recht voor het welzijn van varkens in de vee-industrie?

 

Dit deden we voor de varkens in 2023

Dit deden we voor de varkens in 2023

Met behulp van jouw steun hebben we het afgelopen jaar weer veel kunnen doen voor de varkens. Dit zijn de hoogtepunten van 2023!

Verbod op tasers

Ons grootste succes van 2023: een einde aan de mishandeling van dieren met stroomstootwapens. Eind vorig jaar onthullen we schokkende undercoverbeelden waarin varkens op transport naar het slachthuis hardhandig worden opgejaagd met stroomstoten.

Direct na het zien van onze undercoverbeelden belooft landbouwminister Adema een verbod op tasers bij transporten. Dat gaat ons niet ver genoeg; wij roepen op tot een volledig verbod op het gebruik van tasers op dieren. Dus ook in stallen en slachthuizen.

Onze petitie voor dit verbod wordt bijna 55.000 keer ondertekend. Ook de Tweede Kamer steunt de oproep en het verbod gaat er komen! Daarmee komt er definitief een einde aan de mishandeling van dieren met stroomstoten.

Verbod op tasers
Directeur Frederieke Schouten overhandigt op 10 mei tienduizenden handtekeningen aan minister Piet Adema. Het verbod op tasers wordt volgend jaar van kracht.

Strengere regels voor slachthuizen

In maart onthullen we voor het vijfde jaar op rij ernstige overtredingen in Nederlandse slachthuizen. Het gebeurt nog steeds dat varkens bij bewustzijn worden geslacht of levend in het hete water van de broeibak belanden. De door ons geanalyseerde inspectierapporten van de NVWA tonen slechts het topje van de ijsberg; het werkelijke aantal overtredingen ligt vele malen hoger. Ons nieuws over de structurele overtredingen wordt breed uitgemeten in de media, door onder andere RTL NieuwsVroege VogelsTrouwNRCNOSMetronieuws en HLF8.

In een brandbrief vragen we minister Adema om een zerotolerancebeleid. Deze afschuwelijke overtredingen mogen nóóit voorkomen. De brief wordt meer dan 25.000 keer ondertekend maar het gewenste beleid komt er nog niet. De minister belooft wel nieuwe regels om slachthuizen harder aan te pakken. Bij ernstige overtredingen moeten slachthuizen verplicht maatregelen nemen om herhaling te voorkomen. Als een slachthuis zich hier niet aan houdt, dan kan het voor onbepaalde tijd worden gesloten.

We zijn blij met de toezeggingen van de minister, maar we blijven strijden voor een zerotolerancebeleid. We willen de garantie dat een dier pas wordt geslacht en gekookt als het 100% zeker dood is.

Voorlichtingscampagne krulstaarten

In mei lanceren we een voorlichtingscampagne waarmee we mensen informeren dat vrijwel al het vlees in de supermarkt afkomstig is van verminkte varkens, zonder staart. Zo willen we consumenten motiveren om meer diervriendelijke keuzes te maken in de supermarkt. Elke consument die stopt met het kopen van goedkoop varkensvlees, is winst.

We zetten de campagne uit via radio- en tv-radiospotjes, een paginagrote advertentie in de krant en posters op straat. Het resultaat is hoopgevend; eind september stemt de Tweede Kamer voor een verbod op het afbranden van varkensstaarten. Dit gebeurde echter al eerder in 2021 en in 2016, maar het verbod is er nog steeds niet. Elke landbouwminister probeert uit alle macht om die wetswijziging uit te stellen, maar ook wij zetten door. Volgend jaar zetten we opnieuw groot in op het behoud van de krulstaart!

Krulstaartcampagne
Bij 99% van de Nederlandse varkens wordt de krulstaart afgebrand. Onze voorlichtingscampagne geeft een inkijkje in hun leven.

Open dag bij zeldzame varkens met krulstaart

Op 9 september openden acht vijfsterren-varkensboeren de deuren om hun varkens met krulstaarten te laten zien. Honderden bezoekers maakten kennis met deze zeldzame dieren. Zeldzaam? Ja, want zoals onze krulstaartcampagne duidelijk maakt heeft slechts 1% van alle Nederlandse varkens een krulstaart. Bij de overige 99% wordt de staart op jonge leeftijd afgebrand.

Tijdens ons Weekend van het Varken kunnen mensen met eigen ogen zien hoe varkens mét krulstaarten leven. De varkens van vijfsterrenboeren staan in de buitenlucht met hun poten in de aarde en kunnen de hele dag naar hartenlust wroeten. Ze hebben genoeg te doen, voldoende ruimte en frisse lucht, en bijten dan ook niet in elkaars staarten.

Weekend van het Varken
Het evenement brengt mensen oog in oog met het varken. En dat is bijzonder, want hoe vaak kom je ze nou tegen? 99% zit opgesloten in de intensieve veehouderij. Foto: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

Brandbrief oververhitte transporten

Transporten van varkens gaan tot onze grote frustratie nog steeds door tijdens de warme zomermaanden. Omdat varkens niet kunnen zweten is het vervoer op hete dagen een helse lijdensweg. De minister is van plan om de maximale temperatuur voor diertransporten te verlagen van 35 naar 30 graden. Transport van varkens bij een temperatuur van 30 graden is nog steeds veel te warm. In september sturen we – inmiddels demissionair – minister Adema een brandbrief over de hittetransporten: om oververhitting te voorkomen moet het vervoeren van levende dieren al stoppen bij een temperatuur van 25 graden. De Partij voor de Dieren ondersteunt onze oproep met Kamervragen.

Minister Adema wil nog geen actie ondernemen: varkenshouders en transporteurs moeten eerst verslag doen van de mogelijke negatieve gevolgen voor de sector bij een verlaging van de maximale temperatuur voor transport. Zoals gewoonlijk, laat die analyse nog steeds op zich wachten. En daarmee dus ook het besluit van de minister. Er mag niet nog een zomer voorbijgaan zonder bescherming voor de varkens. Hoe lang gaat de minister nog wachten? 

Manifest Dierwaardige Veehouderij

Dit jaar onderhandelt de overheid met de landbouwsector over de invulling en uitwerking van een dierwaardige veehouderij. Volstrekt onnodig want de wetenschap heeft allang vastgesteld wat daarvoor nodig is. Om het kabinet tot spoed en realiteitszin aan te zetten, stellen we samen met de Dierencoalitie een manifest op. De boodschap: stel in het nieuwe landbouwbeleid de dieren centraal en veranker de meest recente wetenschappelijke inzichten voor dierwaardigheid in de wet. Geef de dieren een leven dat past bij hun natuurlijke gedrag en behoeftes.

Meer dan 50 wetenschappers scharen zich achter de inhoud van het manifest en meer dan 30.000 mensen zetten hun handtekening. Volgend jaar blijven we druk uitoefenen op de vorming van een écht dierwaardige veehouderij. 

Dierwaardige veehouderij
In een dierwaardige veehouderij krijgen dieren een leven dat past bij hun natuurlijke gedrag en behoeftes. Dat betekent dat varkens kunnen wroeten in de aarde. Foto: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

Diervriendelijk stemadvies verkiezingen

Voor de verkiezingen van de Provinciale Staten in maart en de Tweede Kamer in november publiceren we een diervriendelijk stemadvies. Sinds 2012 onderzoekt Varkens in Nood samen met Dier&Recht het stemgedrag van Tweede Kamerfracties. We houden bij hoe partijen tijdens de laatste kabinetsperiode hebben gestemd op diervriendelijke voorstellen (moties). In hun verkiezingsprogramma’s doen politieke partijen zich graag diervriendelijk voor, maar ons overzicht laat goed zien hoe ze zich echt gedragen als het aankomt op dierenwelzijn.

Stemgedrag op diervriendelijke moties sinds het begin van kabinet Rutte IV t/m heden.
Stemgedrag op diervriendelijke moties sinds het begin van kabinet Rutte IV t/m heden.

DierenDebat: meer aandacht voor dierenwelzijn bij politieke partijen

Samen met de Dierencoalitie, de Dierenbescherming en het Centre for Sustainable Animal Stewardship organiseren we in november het ‘DierenDebat’. Met het debat vragen we om meer aandacht voor dierenwelzijn tijdens de verkiezingen.

Elk jaar worden in de vee-industrie miljoenen dieren geboren en geslacht, maar de verkiezingsprogramma’s van de meeste politieke partijen hebben weinig oog voor hun welzijn. Zelfs in debatten over stikstof, natuur en de herinrichting van de landbouw draait het vooral om de economische en maatschappelijke belangen. En dat is vreemd, want vrijwel alle stikstofproblemen komen voort uit de veel te grote veestapel.

DierenDebat
Tijdens het DierenDebat gaan verschillende politieke partijen met elkaar in debat over hun plannen voor dierenwelzijn. Dat is hoognodig, want dieren zijn meer dan een verdienmodel.

Wilde zwijnen gered van volledig afschot

In 2019 gaf provincie Gelderland jagers toestemming om alle wilde zwijnen te doden bij een Nederlandse uitbraak van Afrikaanse varkenspest. Samen met Animal Rights en Fauna4Life maken we in 2021 bezwaar tegen dit besluit. En met succes! In april 2023 besluit de rechter dat die toestemming niet verleend had mogen worden. Het provinciale besluit is vernietigd.

Afschot wilde zwijnen voorkomen
Bij een uitbraak van Afrikaanse varkenspest mogen jagers in Gelderland niet langer alle wilde zwijnen doden.

Bedankt voor je hulp!

Jouw trouwe steun maakt het voor ons mogelijk om campagne te voeren voor de varkens. Via rechtszaken, lobby en voorlichting zorgen we ervoor dat ze de aandacht krijgen die ze verdienen.

We hopen dat we ook volgend jaar weer op jouw hulp kunnen rekenen. Samen strijden we voor een beter leven voor de varkens!

Deel dit artikel


zaterdag 30 december 2023

Was er ook positief dierennews in 2023 ? Ja zeker, hier veel voorbeelden uit India

 


Onze programma's voor het behartigen van dieren in het wild lopen diep in een breed scala van gemeenschappen. Van duizenden oproepen voor reddings hulplijnen tot tientallen luipaardwelpen die herenigd zijn met mama, jullie hebben ons geholpen talloze levens te redden. We hebben vogelbehandelingskampen georganiseerd en nieuwe hoogten bereikt met ons bereik op sociale media en onze verhalen.

Luipaardwelp gevonden in de buurt van uienopslag, herenigd met moeder door dieren in het wild SOS [LEES MEER]

Behandelkamp voor gewonde vogels tijdens Makar Sankranti [LEES MEER]

Twee luipaardwelpen gelukkig herenigd met hun moeders [LEES MEER]

Wildlife SOS ontvangt zilveren knop van YouTube voor 100K+ abonnees [LEES MEER]

Een Walkathon om nooit te vergeten! [LEES MEER]



Wilde hoogtepunten van het jaar - 2023! [LEES MEER]




Ongevoerde aarden poriën, bekend als open putten, bieden toegang tot grondwater. De aanwezigheid van deze putten kan echter worden beschouwd als een tweesnijdend zwaard. Terwijl ze onze samenleving in staat stelden om weg te gaan van rivieren en water te leveren wanneer het het meest nodig was om landbouwvelden te irrigeren, begonnen deze putten tegelijkertijd de ondergang te betekenen voor een groot aantal wilde dieren. De bufferzones die bewoonde en bosrijke gebieden scheiden, zijn bezaaid met verschillende onbedekte putten die variëren van 1 tot 70 meter diep en 2 tot 20 meter in diameter. De meeste putten hebben geen deksel of barrièrewanden om te voorkomen dat dieren erin vallen.

Zonder ontsnappingsmogelijkheden verdrinken deze dieren (voor het geval de put gevuld is) of komen ze om door verhongering (droge putten). Wildlife SOS heeft verschillende luipaarden, kerkuilen, sambarherten, cobra's, jakhalzen, civetkatten en andere dieren uit deze open putten gered. Wildlife SOS lanceerde het Open Wells Conservation Project, een grootschalig initiatief om de open putten van Maharashtra te bedekken, in een poging om van de staat een veilige haven te maken voor luipaarden en andere soorten. Na jaren veldonderzoek is in 2022 eindelijk dit enorme project van start gegaan.

Onze bemanning ontdekte dat, omdat de meeste putten nog steeds een essentiële watervoorziening voor de gemeenschappen zijn, het vullen ervan geen optie was. Bovendien waren de locatie van de put en de lokale fauna van invloed op het risico dat ermee gepaard ging. Om de risico's van een open put te bepalen, identificeerde ons team tegelijkertijd de putten waaruit we ooit dieren hebben gered en deed het grondig onderzoek. Wildlife SOS streeft ernaar om al deze putten met de grootste zorg af te dekken door gebruik te maken van deskundige lassers en sterke materialen om toekomstige achteruitgang te overleven.

Een 'must see' video van een redding uit een water put


Objectief: Om de open putten van Maharashtra te bedekken in een poging om luipaarden en andere dieren te redden die tragisch aan hun einde kwamen door er per ongeluk in te vallen, terwijl ervoor wordt gezorgd dat de put zijn functie als waterbron niet verliest.

Draagwijdte: Als onderdeel van fase één van het project is het Wildlife SOS-team dat opereert vanuit het Manikdoh Leopard Rescue Centre van plan om 40 putten te bestrijken die zijn geïdentificeerd als risico's voor dieren in het wild.

Locatie/regio: Maharashtra.

Mijlpalen:

  • Risicogevoelige putten geïdentificeerd
  • Lokale boeren die betrokken zijn bij het verlenen van hulp en advies met betrekking tot ontwerp, bruikbaarheid en onderhoud van putten
  • 11 putten gedekt vanaf juni 2023, waaronder Pimpalgaon Siddhanath, Pimpalwandi Bangalawasti, Pune en Kabadwadi

Tijdlijn:

  • 2022 – Fase 1 van het Open Wells Conservation Project van start
  • 2023 – 11 open putten succesvol afgedekt vanaf juni 2023

Behoeften van het project:

  • Duurzame materialen voor het afdekken van de putten
  • Lokale hulp en feedback, zorgen voor behoud dat samenwerkt met de behoeften van de gemeenschap

Andere samenwerkende groepen: Het Departement van het Bos van Maharashtra

vrijdag 29 december 2023

Oudjaarsavond en Nieuwjaarsdag zijn een zeer stressvolle gebeurtenis voor huisdieren en wilde vogels: Veel tips, heeft ook een tip?

 

Vuurwerk: hoe kun je je huisdier het beste helpen?


Aanstaande zondag sluiten we in veel gemeenten in Nederland 2023 volgens traditie af met vuurwerkHoe ervaren dieren de harde knallen en hoe kun je je huisdier het beste bijstaan tijdens de feestdagen? Oudejaarsavond is een zeer stressvolle gebeurtenis voor viervoeters. Uit recent onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 7 op de 10 honden niet naar buiten durft als ze vuurwerk horen.

je huisdier
Vuurwerk: hoe kun je je huisdier het beste helpen? | Foto: publiek domein

Ondanks dat er alleen op oudejaarsavond vuurwerk mag worden afgestoken en in sommige gemeenten in ons land een totaal vuurwerkverbod geldt, zitten huisdieren al weer rillend onder de bank. De onverwachte knallen leiden tot grote stress bij onze geliefde gezelschapsdieren. Het is dan ook van groot belang om het dier zo goed mogelijk te beschermen in deze feestperiode.

Honden en katten

Honden hebben een veel sterker gehoor dan mensen. Ze horen vier keer beter dan wij en bovendien op grotere afstand. Dit komt door de vorm van hun oren die als het waren als een versterker werkt richting de gehoorgang. Daarbij komt nog dat honden bepaalde geluiden kunnen isoleren en afstemmen. Een knal op grote afstand lijkt daardoor voor een hond alsof het naast hem klinkt.

Daarnaast blijkt uit een peiling van de Koninklijke Hondenbescherming onder 4.415 hondeneigenaren dat 7 op de 10 honden niet naar buiten durft als ze vuurwerk horen.

Ook katten zijn uiterst bang voor deze onvoorspelbare harde geluiden. Een dier ervaart zo´n knal als levensbedreigend gevaar, waardoor het in paniek raakt en zich probeert te verstoppen of zelfs op de vlucht slaat. Uit een onderzoek van de Gedragskliniek voor Dieren van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht is gebleken dat honden en katten gedurende het jaar meerdere maanden blootstaan aan vuurwerk en hierdoor grote stress en angst ervaren. Het dier uit deze emoties door sterk te bibberen, te hijgen en te piepen, en door verstopgedrag.

vuurwerk
Vuurwerk | Foto: publiek domein

Wilde vogels

Ook wilde dieren lijden onder vuurwerk. Zo hebben het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Max Planck Instituut voor Diergedrag onderzoek gedaan naar het effect van vuurwerk op ganzen in Nederland, Duitsland en Denemarken. Ook hier is wederom gebleken dat de onverwachte knallen een zeer angstaanjagend en stressvol effect hebben op vier ganzensoorten. Wilde vogels schrikken van deze geluiden, vliegen op en lopen hierdoor groot risico om te verongelukken, bijvoorbeeld door tegen elektriciteitskabels of ramen aan te vliegen. De voor het onderzoek gevolgde watervogels vluchtten kilometers ver bij mensen vandaan bij het horen van knallend vuurwerk. Ze vlogen bovendien op een veel grotere hoogte. Ook na aankomst op een nieuwe locatie vertoonden de ganzen heel andere gewoontes. Zo bleven ze nog dagenlang onrustig en ter compensatie van de verbruikte energie tijdens de onverwachte vlucht, besteedden de dieren vervolgens meer tijd aan het grazen.

Tips voor je huisdier

Lees hieronder de tips van Animals Today om je huisdier te helpen tijdens oud en nieuw:

• Blijf thuis bij je huisdier, zodat hij in een vertrouwde omgeving is.
• Steek zelf geen vuurwerk af.
• Sluit ramen, deuren, gordijnen en luiken, zodat je dier in paniek niet naar buiten vlucht en de lichtflitsen van het vuurwerk niet ziet.
• Doe de radio of televisie aan, zodat het geknal van het vuurwerk gemaskeerd wordt.
• Blijf rustig, zodat het dier steun aan je heeft.
• Word niet boos op je huisdier. Schreeuw niet en verbied je hond niet te blaffen.
• Geef je huisdier geen kalmerings- of slaapmiddelen. Vroeger werd dit veel gedaan, omdat men dacht dat de dieren daar rustiger van werden. Volgens dierenarts Piet Hellemans versterken de verdovende middelen echter de zintuigen en verslappen deze de spieren. Hierdoor ruikt en hoort het dier alles nog steeds en soms zelfs beter, maar heeft het niet de kracht een schuilplaats op te zoeken. Middelen met het natuurlijke bestanddeel L-tryptofaan kunnen wel een uitkomst bieden. Vraag je dierenarts ernaar.

vuurwerkverbod
Foto: publiek domein

• Zorg voor een schuilplaats, zodat je huisdier zich kan terugtrekken als hij of zij dat wil. Zet bijvoorbeeld de honden- of poezenmand onder een tafel in de hoek van de kamer, zo voelt je dier zich veiliger. Ook onder het bed of een kelder kan een goede schuilplaats zijn.
• Houd je kat binnen en sluit het kattenluik. Je kat kan van het vuurwerk schrikken en in paniek wegrennen. Zorg er wel voor dat je kat zijn behoefte kan doen op een kattenbak.
• Wanneer je je hond uitlaat, laat hem dan niet loslopen, maar hou hem aan de lijn. Als je hond schrikt van een vuurwerkknal, kan hij niet wegrennen. Heb je een hond die juist gek is op vuurwerk? Zorg er dan ook juist voor dat deze hond binnen blijft en niet kan ontsnappen. Het is enorm gevaarlijk wanneer de hond achter het vuurwerk aan wil rennen.
• Check de chipregistratie van je huisdier voor het geval je hond of kat toch ontsnapt.
• Heb je een vogel in een kooi? Leg dan een doek of handdoek over de kooi. Vogels gaan dan meestal slapen of houden zich rustig in het donker.

je huisdier
Foto: publiek domein

Het team van Animals Today en House of Animals wenst je een hele fijne jaarwisseling toe. En een heel gelukkig en diervriendelijk 2024!

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools

woensdag 27 december 2023

Blauwtong vastgesteld bij een hond in Nederland

 

Foto:  Bron: WUR.NL
Blauwtongvirus bij hond in Nederland
Blauwtongvirus vastgesteld bij hond in Nederland | Foto : publiek domein

Onderzoek door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR, onderdeel van Wageningen University & Research) toonde aan dat het dier besmet was met blauwtongvirus type BTV-3/NET2023, hetzelfde virustype dat momenteel ook bij schapen en runderen wordt aangetroffen in Nederland. De hond was ernstig ziek en verloor vroegtijdig haar pups. Ook had ze last van benauwdheid, longoedeem, sterke vermagering en sloomheid. Op basis van de symptomen meldde de dierenarts een verdenking van blauwtong bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Het WBVR onderzocht vervolgens monsters van de zieke hond. Het virus werd inderdaad aangetroffen, en bevestigd door verdere PCR-testen. De test op de ziekte Brucella spp bleek negatief. Melle Holwerda, onderzoeker in Wageningen en gespecialiseerd in virusdierziekten:

“Blauwtong bij honden komt echt maar heel zelden voor. In de wetenschappelijke literatuur zijn enkele anekdotische gevallen van blauwtong geïnfecteerde honden gerapporteerd. De waarnemingen zijn niet rasspecifiek. Wat wel opvalt, is dat het in vrijwel alle gevallen drachtige honden betreft. Ook de geïnfecteerde hond in Nederland was drachtig.”

Blauwtongvirus besmettingsroute

Hoe het virus zich verspreid bij honden is weinig bekend. Wetenschappelijke literatuur biedt hierover nog weinig aanknopingspunten. De getroffen hond woonde op een veehouderijbedrijf en kon daar vrij rondlopen. Het dier had toegang tot de stallen en voergangen, en eventueel tot biest (eerste melk na een geboorte) of een nageboorte. Op het moment dat de hond ernstig ziek werd, was de veehouderij nog niet als een met blauwtong besmet bedrijf bekend bij de NVWA. Dierenartsen van de NVWA en Gezondheidsdienst Dieren (Royal GD) bezochten het bedrijf en troffen geen zieke runderen of schapen aan. Het virus was echter wel aanwezig het bedrijf. Het werd aangetroffen in bloedmonsters van twee runderen.

Vastgesteld bij een hond

Het blauwtongvirus wordt sporadisch bij honden aangetroffen, en ook in andere wilde carnivoren. Onderzoekers denken dat het virus wordt overgedragen door het eten van rauw vlees, nageboortes of het drinken van biest. Echter, infectie kan ook via een besmette knut plaatsvinden. Kortom, voor deze specifieke hond kan niet met zekerheid worden bepaald hoe ze besmet is geraakt.

Blauwtong bij schapen
Blauwtong komt voor bij schapen | Foto : publiek domein

Wel is zeker dat het blauwtongvirus niet door honden kan worden verspreid. Ook is het geen ziekte die overgaat van dier op mens. Dus hoewel infecties niet waarschijnlijk zijn, is alertheid toch geboden. Vooral als het gaat om drachtige honden die toegang hebben tot veebedrijven waar dieren geïnfecteerd kunnen zijn. Zelfs als die dieren geen symptomen vertonen. Meer specifiek wordt sterk afgeraden honden toegang te verschaffen tot zogenaamde afkalfstallen, waar kalfjes of lammetjes ter wereld komen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée

dinsdag 26 december 2023

Video: Sulala Animal Rescue helping animals in Gaza (INTERVIEW)



"Dieren zijn net zo bang als mensen. Dus je kunt aan dieren zien dat ze beginnen te huilen en zich beginnen te verstoppen", vertelt Annelies Keuleers van Sulala Animal Rescue, het enige dierenasiel in Gaza, aan The Animal Reader. "Ze voelen precies dezelfde angst als mensen."

https://www.facebook.com/reel/189965400736770

Gaza is de thuisbasis van miljoenen zwerfdieren. Annelies is gevestigd in België en doet alle communicatie voor Sulala Animal Rescue, opgericht door Saeed Al Err. We spraken met Annelies over Saeed's liefde voor dieren en hoe hij en zijn team de afgelopen twee maanden in Gaza hebben geprobeerd te overleven.

Wat heeft Saeed bereikt met Sulala Animal Rescue?

Saeed richtte de enige dierenbeschermingsorganisatie in Gaza op. Hij richtte het begin jaren 2000 op met een paar vrienden, omdat je meerdere mensen nodig hebt om een goed doel te registreren. Hij liep door de straten om zwerfdieren te verzorgen en te voeren.

In 2019 kon hij een opvangcentrum voor de honden oprichten. Hij kreeg een stuk land van een van de gemeenten in Gaza, en van donaties van mensen buiten Gaza en uit eigen zak, richtte hij een heel groot asiel op, ter grootte van een voetbalveld, waar hij ongeveer 400 honden hield.

Hij nam ook gewoon alle katten in zijn eigen huis. Na een tijdje kreeg hij zoveel katten dat het onhoudbaar was. Dus begon hij twee huizen te huren om te gebruiken als kattenopvang.

Sulala (Animal Rescue) deed ook bewustwordingssessies. Dus bezochten vrijwilligers scholen om met kinderen te praten over het belang van een correcte behandeling van dieren. Hoe dit in de islamitische religie is, dat het belangrijk is om dieren correct te behandelen als ze een dier op straat zien. Ze moeten hun voedsel geven en ze moeten ze water geven.

Hij had ook echt grote dromen om veel meer te doen. Hij wilde nog vijf schuilplaatsen bouwen. Saeed wilde echt dat er geen zwerfdieren meer zouden zijn in heel Gaza. Hij had dus echt grote dromen.

Wat is er gebeurd met de honden en katten in de asielen?

In het begin zaten de honden in het asiel en ze waren in die tijd nog steeds in een veilig gebied omdat de meeste bombardementen in de steden plaatsvonden. Een kattenopvang (een huis dat Saeed had gehuurd om als kattenopvang te gebruiken) bevond zich ten zuiden van de evacuatielijn. Saeed slaagde erin om alle katten in veiligheid te brengen in dat asiel in het zuiden (hij verbleef daar met de dieren en zijn familie).



Een van onze medewerkers woonde dicht bij het (honden)asiel en hij zou de honden een paar weken lang elke dag controleren in de oorlog en in de grondinvasie.

Maar toen werd hij ook gedwongen zijn huis te verlaten en zijn kinderen en vrouw naar een opvangcentrum in het zuiden (van Gaza) te brengen. Uiteindelijk is hij naar het asiel gegaan, dus hij is veilig, maar hij moest de honden achterlaten. Hij liet 30 zakken met voedsel van 20 kilo achter in de buurt van het asiel en opende de watervaten. Hij maakte kleine openingen in de zakken zodat de honden niet alles tegelijk zouden opeten.

Maar weet je, dat was weken geleden, en sindsdien hebben we het asiel niet meer kunnen bereiken. Ze hebben ook het asiel geopend, zodat de honden niet in de val lopen zodat ze niet verhongeren.

Sindsdien hebben een paar honden op eigen kracht hun weg naar Saeed gevonden. Maar voor de meeste honden weten we niet echt hoe het met ze gaat en Saeed maakt zich grote zorgen over hen. Hij zou dus heel graag naar het noorden willen kunnen gaan, en daarvoor heeft hij een staakt-het-vuren of een soort vergunning van het leger nodig om daar te kunnen komen.


Hij nam de gehandicapte honden wel mee omdat hij wist dat ze niet op straat zouden kunnen overleven. Ze maakten een klein tijdelijk onderkomen op een open stuk land dicht bij het kattenasiel. Er zijn daar nu ongeveer 20 gehandicapte honden.

Mensen werden gedwongen hun dieren achter te laten?

Ja, nou, het is het enige wat iemand kan doen, vooral omdat veel mensen hun honden naar asielen hebben gebracht. Je kunt ze (honden) niet echt in een asiel opnemen. Ze zijn te groot. Andere mensen stellen het niet altijd op prijs als je je hond meeneemt naar het asiel. Dus (ze bevrijden) het is de beste kans die je ze kunt geven. Saeed heeft al dieren gevonden die van zijn vrienden zijn en heeft ze opgevangen en verzorgt ze.

Soms is het ook als je vijf minuten hebt om je huis te evacueren voordat het wordt gebombardeerd, je niet zoveel andere keuze hebt dan je dier te bevrijden. Ik denk niet dat het een gemakkelijke keuze is voor iedereen die een huisdier heeft. Maar het is echt het enige wat je in die omstandigheden kunt doen.

Ik kreeg veel berichten in het Arabisch van mensen die vroegen of we hun hond hebben gezien of dat we hun huisdieren kunnen gaan helpen omdat ze nog steeds vastzitten in het noorden van Gaza. Helaas is het best moeilijk, Saeed en zijn team kunnen zich niet verplaatsen.

Weten dieren wanneer er bommen vallen?

Ja, Saeed praat hier veel over, zoals, blijkbaar, wanneer een gevechtsvliegtuig overvliegt, vlak ervoor, maken ze een bepaald geluid. Vlak voordat de bom valt, verandert het geluid van het vliegtuig. En op dat moment voelt iedereen dat deze bommen op hun hoofd gaan vallen. Iedereen is doodsbang.

En dieren zijn net zo doodsbang als mensen. Dus je kunt bij dieren zien dat ze beginnen te huilen, ze beginnen zich te verstoppen. Ze zijn ook gewend aan het geluid van deze gevechtsvliegtuigen en het geluid van vallende bommen, en ze voelen precies dezelfde angst als mensen.

We hebben veel vrijwilligers die katten voeren in de buurt van hun huizen omdat er geen mensen meer zijn. Dus die katten, je kunt je alleen maar voorstellen hoe verloren ze zich voelen, en deze honden, het is echt ondenkbaar, zoals de effecten van oorlog op deze onschuldige dieren.

En nu komt er geen voedsel meer Gaza binnen?

Het eerste wat Saeed me vertelde toen het nieuws bekend werd dat er oorlog was in de ochtend van de zevende oktober. Het eerste wat hij me vertelde was dat ze extra voedsel voor de dieren nodig hadden, dus kochten we een enorme hoeveelheid voer.

En ja, het raakt nu op omdat er niets nieuws binnenkomt. Saeed deelt voedsel uit aan mensen met katten en honden omdat het niet meer verkrijgbaar is in dierenwinkels. Maar sinds een week vertelt Saeed mensen dat hij ze geen eten meer kan geven omdat het voer voor zijn eigen dieren opraakt.

Hoeveel dieren zijn er tot nu toe gestorven?

Het is echt onmogelijk om te weten hoeveel dieren er zijn gestorven. We weten niet eens hoeveel mensen er onder het puin liggen. Er zijn waarschijnlijk ook zoveel dieren dat ze onder het puin liggen.

Je ziet video's die op sociale media worden gedeeld van dode dieren. Ze breken absoluut je hart, en ik weet nooit of ik het naar Saeed moet sturen, omdat ik weet dat het hem echt pijn zal doen, en hij zal meestal niet kunnen helpen omdat hij zich niet kan bewegen.

Ik stel me voor dat er duizenden dieren zijn gestorven. Zeker duizenden, want ook veel dieren zijn verhongerd omdat ze van hun baasjes zijn gescheiden, en dieren zijn omgekomen bij de bombardementen.

We zien veel mensen die voor dieren zorgen. Veel mensen dragen hun honden en katten kilometers lang terwijl ze proberen zich in veiligheid te brengen.

Veel mensen denken, ondanks het feit dat er een oorlog gaande is, nog steeds na over hoe ze dieren kunnen helpen. Kinderen zijn naar Saeed gekomen om voedsel op te halen om zwerfdieren te voeren. Er zijn dus zoveel mensen in Gaza die echt goed voor dieren zorgen.

Waar komt Saeeds liefde voor dieren vandaan?

Hij voelt zich verantwoordelijk voor deze dieren. Hij zou niet kunnen zeggen: "Oké, nu ga ik alleen nog maar aan mezelf denken." Voor hem is het heel natuurlijk. Het maakt deel uit van wie hij is.

Jaren geleden, terwijl ik niet eens weet wanneer, misschien in de jaren 90, hij een hondentraining volgde in Rusland. Hij leerde hoe hij honden moest trainen in deze training, en sindsdien heeft hij zich gerealiseerd hoe honden geweldige vrienden kunnen zijn. Sindsdien heeft hij het gevoel dat hij iets moest doen om de situatie van dieren in Gaza structureel te verbeteren.

Het is gewoon een deel van wie hij is. Zoals alles aan Saeed over dieren gaat, weet je. Ik heb toegang tot Sulala's sociale media en de pagina's die hij volgt zijn allemaal dierenpagina's.

Een paar jaar geleden, in 2020, waren er bosbranden in Australië. Zijn profielfoto was toen van een kangoeroe die op de vlucht was voor het vuur. Je weet dat hij niet eens alleen aan dieren in Gaza denkt.

Hij heeft medelijden met elk dier waar ook ter wereld dat lijdt. En hij vertelt me ook altijd dat iedereen die aardig is voor dieren een vriend van hem is. Het is dus gewoon een deel van zijn wezen.