zondag 31 maart 2024

Is dit de toekomst? Reserveonderdelen ( spare parts) van varkens voor de mens zoals hart, lever, nier, zou u dat willen?

 Spare Parts



Chirurgen en onderzoekers vierden donderdag de eerste niertransplantatie van varken naar mens als een grote doorbraak, maar dieren zijn geen reserveonderdelen voor mensen, aldus de dierenwelzijnsorganisatie People for the Ethical Treatment of Animals (PETA).

Een 62-jarige man met een nierziekte in het eindstadium ontving op 16 maart een varkensnier in een vier uur durende operatie, volgens artsen van het Massachusetts General Hospital in Boston.

"Varkens hebben hun organen niet alleen totdat mensen ze nodig hebben", zegt Kathy Guillermo, senior vice-president van PETA. Ze sprak haar ontzetting uit over het feit dat mensen ervoor kiezen om afhankelijk te zijn van varkens voor reserveonderdelen, terwijl er alternatieve methoden zijn waarbij geen dieren worden gefokt en gedood.

eGenesis, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het gebruik van dierlijke organen voor mensen, leverde de varkensnier. Deze nier was genetisch bewerkt om genen te verwijderen die mogelijk schadelijk zijn voor een menselijke ontvanger. Het bedrijf testte in eerste instantie varkensnieren op apen.

"We hebben gekozen voor het zogenaamde Yucatan Mini Pig. Dit varken weegt, wanneer het volgroeid is, ongeveer 150 pond (68 kilogram), en we hebben het geselecteerd omdat zijn organen de juiste maat hebben om bij mensen te passen", vertelde Mike Curtis, CEO van eGenesis, aan persbureau Reuters.

"We planten deze dieren voort. Ze zijn gehuisvest in schone gebouwen, hun gezondheid wordt nauwlettend in de gaten gehouden en het zijn gewoon heel gezonde, goed verzorgde dieren", voegde hij eraan toe.


zaterdag 30 maart 2024

Persbericht: De Nederlandse dierenwelzijnsorganisatie House of Animals heeft met de politie diverse Pomeranian hondjes in beslag genomen ( video en veel foto's)


PERSBERICHT: Honden Pomeranian Amsterdam weggehaald wegens fraude en oplichting

AMSTERDAM, 29 maart 2024 - Bij Pomeranian Amsterdam heeft de politie donderdagavond diverse honden in beslag genomen. Onderzoek van dierenwelzijnsorganisatie House of Animals wijst uit dat Pomeranian Amsterdam zich schuldig maakt aan illegale import van puppy’s, verkoop van zieke dieren, valsheid in geschrifte, witwassen, fraude, oplichting én ontuchtige handelingen met dieren. House of Animals Investigations maakte een onthullende reportage.

Pomeranian Amsterdam is geen keurige trimsalon, kennel en hobbyfokker, zoals op de website wordt beweerd. Nancy S. importeert op grote schaal illegaal puppy’s, onder meer uit Rusland, Belarus, Oekraïne en Polen. Naar aanleiding van meerdere tips, bleek dat de in januari 2024 in Amsterdam in beslag genomen puppy’s als eindbestemming Pomeranian Amsterdam hadden. De jonge pomerianen en toypoedels kwamen hoofdzakelijk uit Rusland en werden in een auto aangetroffen, verborgen in twee sporttassen.

Tips over Pomeranian Amsterdam

House of Animals kreeg al eerder klachten over Nancy S. en deed na gerichte tips een oproep die veel gedeeld werd. Daarop stroomden de meldingen van gedupeerden binnen. Karen Soeters:

“Van hobbyfokken en keurig zakendoen is echt geen sprake. Dit is grof geld verdienen over de rug van kwetsbare dieren en hun nieuwe eigenaren. De zogenaamd liefdevolle buitenkant van Pomeranian Amsterdam staat in schril contrast met de feiten die uit ons onderzoek naar voren zijn gekomen.”

Bijna alle dieren van Pomeranian Amsterdam zijn illegaal in Nederland. Zo hebben ze bijvoorbeeld wel een vaccinatieboekje, maar geen Europees dierenpaspoort en staan ze niet aangemeld als import in de daarvoor bestemde database. Sommige pomerianen hebben een valse Russische stamboom en een Nederlandse chip. Karen Soeters:

“Wij hebben sterk het vermoeden dat puppy’s die uit het buitenland komen ‘omgekat’ worden, door ze een Nederlandse chip te geven. We begrijpen van anonieme tipgevers dat de honden die in januari zijn aangetroffen in een sporttas ook nog niet gechipt waren.”

Verboden handelingen

Eigenaresse Nancy S. van Pomeranian Amsterdam fokt ook zelf. Uit het onderzoek blijkt dat ze de reutjes eigenhandig laat ejaculeren en de teefjes zelf insemineert. Dit zijn handelingen die alleen een dierenarts mag verrichten. Op haar website vermeldt Nancy S. ook dat alle ouderdieren worden getest op vererving, de overdracht van erfelijke aandoeningen. Dit klopt niet, zo blijkt uit het onderzoek van House of Animals. Een aantal pleeggezinnen bevestigt dat teefjes die al een nestje hebben gehad niet zijn getest. Meerdere honden gefokt of geïmporteerd door Nancy S. blijken doodziek en sommige zijn inmiddels overleden.

De dierenarts van Pomeranian Amsterdam is nauw betrokken geweest bij alles, zo blijkt uit het onderzoek van House of Animals. De dierenarts weet het verschil niet tussen een vaccinatieboekje en een paspoort en lijkt het normaal te vinden dat de puppy’s ernstig aangeboren afwijkingen hebben. Dit is te zien in de reportage waarin House of Animals Investigations de zaak blootlegt.

Zwarte ‘blauw fiets’

Officieel (op papier) importeert Nancy S. geen honden. Er zijn geen koopcontracten en er mag alleen cash worden afgerekend. Het wekt sterk de indruk dat de handel van Pomeranian Amsterdam berust op zwart geld. Karen Soeters van House of Animals:

“Die ene keer dat een koper een aanbetaling deed via de bank, werd verzocht als onderwerp op het bankafschrift ‘blauwe fiets’ te vermelden.”

House of Animals heeft aangifte gedaan van alle sterk onderbouwde verdenkingen en daaropvolgend heeft de politie donderdagavond een aantal honden weggehaald bij Pomeranian Amsterdam. Van eigenaresse Nancy S. is nadien niets vernomen. Eerder heeft ze schriftelijke gereageerd op de beschuldigingen en die reactie is hier te downloaden (pdf).

--EINDE PERSBERICHT--
 
Meegestuurde beelden zijn te gebruiken met vermelding van onderstaande credits: ©House of Animals. Voor een interview met Karen Soeters of andere vragen kunt u contact opnemen met perscoördinator Annebelle Nooteboom, tel. +31 (0)85 222 1 444 / +31 (0)6 394 54 181 mail: a.nooteboom@houseofanimals.nl.

Meer informatie:

Bekijk de reportage over Pomeranian Amsterdam op YouTube
Lees de schriftelijke reactie van Nancy S. (pdf)

Open dit persbericht in een browser
Bekijk de reportage over Pomerian Amsterdam op YouTube
Beeld: schermfoto website Pomeranian Amsterdam
Milo is inmiddels overleden | Foto: ©House of Animals
Toypoedels | Foto: ©House of Animals
Harry | Foto: ©House of Animals
Harry | Foto: ©House of Animals
Karen Soeters van House of Animals met Harry | Foto: ©House of Animals
Pomeranian Amsterdam: illegale import puppy's en fraude | Beeld: ©House of Animals Investigations




vrijdag 29 maart 2024

Uitgedroogd, ondervoed, angstig, zo werd luipaard Brave gevonden op een verlaten terrein in Oekraïne nu in opvang van Stichting AAP Spanje ( digitale rondleiding )

 Een digitale rondleiding bij AAP in Spanje  Luipaard Brave is daar ook

https://www.aap.nl/digitale-rondleiding-opvangcentrum-spanje-bekijken/

Luipaard Brave herstelt bij AAP, voor het eerst naar buiten



Uitgedroogd, ondervoed en extreem angstig. Zo werd luipaard Brave gevonden op een verlaten terrein in de Oekraïense stad Svatove, nadat zijn eigenaar hem aan zijn lot had overgelaten na het uitbreken van de oorlog. Gelukkig kon Brave uiteindelijk naar ons opvangcentrum in Spanje gebracht worden.

Herstellen en bijkomen

Bij AAP volgde een periode van herstel voor Brave. De getraumatiseerde luipaard vertrouwde niemand tijdens zijn eerste dagen in het quarantaineverblijf. Brave was altijd op zijn hoede en verstopte zich veel.

Naarmate de tijd verstreek, was hij gelukkig meer op zijn gemak geworden en liet hij zich steeds meer zien in de buurt van onze dierverzorgers.
Luipaard Brave
Brave had tijd nodig om te wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Naar buiten

Na zijn quarantaineperiode was het tijd om Brave voor het eerst toegang te geven tot een mooi buitenverblijf. In dit filmpje zie je hoe de nieuwsgierige Brave naar buiten stapt.
Luipaard Brave
Luipaard Brave in zijn buitenverblijf bij AAP.
Help Brave met een donatie
De komende tijd zullen we verder werken aan het herstel van luipaard Brave bij ons opvangcentrum in Spanje. Alle hulp voor zijn verzorging is dan ook meer dan welkom!
Bron: www.aap.nl 

donderdag 28 maart 2024

8 foto's van verschillende soorten naaktkatten: in Nederland door meervoudige erfelijke mankementen verboden maar helaas worden ze nog gefokt

 

Deze zeven naaktkatten horen er niet te zijn

Deze zeven naaktkatten horen er niet te zijn

Sinds 2019 kent Nederland duidelijke regels voor het fokken van katten. Fokken met meervoudige erfelijke afwijkingen mag niet. En sinds kort wordt er ook streng gecontroleerd op het fokken van naaktkatten en vouwoorkatten. Het mag niet, maar het gebeurt toch, met pijnlijke gevolgen voor de kat. Weet dus wat je in huis haalt. Onderstaande naaktkattenrassen horen er niet te zijn.

Sphynx

De sphynx vindt zijn oorsprong in Amerika en Canada in de jaren ‘60 en ‘70. Het fokken van naaktkatten bleek bijzonder moeilijk. In de eerste jaren stierven veel kittens aan gezondheidsproblemen. Toch lukte het uiteindelijk om naaktkatten te fokken die in leven bleven.

sphynx
Het ontbreken van haar en snorharen is een ernstige handicap voor de sphynx.

Don sphynx (donskoy)

Dit haarloze ras is ontstaan in 1987 aan de Don in Rusland. Een fokster ontdekte een haarloze kat die niet verwant was aan de sphynx en kruiste deze met een normaal behaarde kater. Qua uiterlijk vertoont de donskoy veel gelijkenis met de sphynx, maar er is een verschil. Terwijl de sphynx een recessief gen voor kaalheid heeft, is het gen voor de haarloosheid van de donskoy dominant. Het zijn dus echt verschillende rassen.

donskoy
De donskoy lijkt erg op de sphynx, maar het zijn twee verschillende rassen.

Peterbald

De Peterbald is ontstaan in 1994 in het Russische Sint-Petersburg door het kruisen van de donskoy en de Oosterse korthaar. De meeste Peterbald-katten worden geboren met haar maar verliezen hun vacht in twee jaar. Ze hebben een perzikachtige huid, die verschillende kleuren kan hebben. Met een lange ratachtige staart, zwemvliezen en een lange, smalle kop zien deze katten er heel ongewoon uit. 

Peterbald
De Peterbald wordt met haar geboren en verliest de vacht in twee jaar. Foto: Tashikicky / Creative Commons

Bambino sphynx of minskin

Nog zieliger dan de gewone naaktkatten zijn naaktkatten waar extra erfelijke gebreken aan zijn toegevoegd. De bambino sphynx (of minskin) is er zo een. Deze kat komt voort uit het kruisen van de munchkin en de sphynx. Van deze beide rassen zijn juist de meest ziekmakende eigenschappen overgenomen: de korte poten van de munchkin en de kaalheid van de sphynx. Deze katten hebben bovenop de problemen van de kaalheid ook nog gewrichtsproblemen.

bambino sphynx
De bambino sphynx heeft de korte poten van de munchkin en de kaalheid van de sphynx.

Elf

De elf is een kattenras ontstaan uit het kruisen van de sphynx en de American curl of Amerikaanse kruloorkat, een kat met naar achteren gevouwen oren. De oren kunnen niet normaal bewegen en door de gekrulde stugge vorm hebben veel katten oorproblemen. Dit bovenop de problemen van de naakte huid.

elf
Bij de elf komen veel oorproblemen voor. Foto: Kirimiti / Creative Commons

Dwelf

De dwelf krijgt nog een extra handicap mee. Dit ras is een kruising tussen de American curl en de bambino sphynx, die op zijn beurt een kruising tussen de munchkin en de sphynx is. Behalve oorproblemen en huidproblemen heeft de dwelf ook gewrichtsproblemen.

dwelf
De dwelf heeft te maken met oor-, huid- én gewrichtsproblemen.

Levkoy

De Oekraïense levkoy is een kruising tussen een vrouwelijke donskoy en een mannelijke Scottish fold. Deze haarloze kat, die sinds 2000 gefokt wordt, heeft de voor een Scottish fold kenmerkende naar binnen gevouwen oren (in het Oekraïens is een levkoy een plant met gevouwen bladeren). Vanwege hun elastische huid hebben ze soms rimpels. De gevouwen oren worden veroorzaakt door een pijnlijke erfelijke kraakbeenziekte. Bovenop de problemen van de kaalheid, geen pretje dus.

levkoy
De naakte levkoy heeft een pijnlijke kraakbeenziekte.

Geef foute fok geen kans

De genoemde katten mogen bijzonder uitziende, sociale en afhankelijke lieverds zijn, hen wacht door erfelijke aandoeningen een leven van weerloos lijden. Koop ze niet, geef foute fok geen kans, geef het goede voorbeeld. Wil je graag een kat in huis, kies er dan eentje uit het asiel. Daar zitten heel veel lieverds op een gezellig thuis te wachten.




Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten