zondag 30 juni 2024

Het bezit van sphynx katten( naaktkatten) en Scottish fold katten ( met gevouwen oren) wordt verboden ook het fokken, importeren en handelen ( 8 foto's )

 


De sphynx en Scottish fold zijn beide het slachtoffer van foute fokpraktijken.

Goed nieuws voor de katten! Er is een wettelijk verbod in de maak op het houden van naaktkatten en katten met gevouwen oren. De ingang van dat verbod staat gepland voor begin 2025.


Wat houdt het verbod in

Het bezit van katten met gevouwen oren zoals de Scottish fold of naaktkatten zoals de sphynx, wordt verboden. Eigenaren die deze katten al bezitten voor het ingaan van de wet, mogen de dieren gewoon houden. Wel moeten ze hun kat laten chippen en mogen de dieren niet meer meedoen aan kattenshows. De aanschaf van een nieuwe kat zonder haar of met gevouwen oren wordt wel verboden. Er komt daarmee dus ook een verbod op het importeren en handelen in deze dieren.

Schadelijke uiterlijke kenmerken

Naaktkatten hebben geen beschermende vacht, hierdoor krijgen ze het snel te warm of te koud en zijn ze vaker ziek. Die vacht speelt ook een belangrijke rol in de communicatie naar andere katten (denk aan de dikke staart van een boze kat). Daarnaast hebben naaktkatten ook geen snor- en tastharen, terwijl die zijn belangrijk zijn voor de waarneming van hun directe omgeving. 

De gevouwen oren van de Scottish fold worden veroorzaakt door een erfelijke afwijking van het kraakbeen. Deze pijnlijke aandoening blijft echter niet beperkt tot de oren, maar is terug te vinden in het hele lichaam. Daardoor hebben Scottish folds vaak levenslang pijn aan hun poten, rug en staart.

Waarom is het houdverbod nodig

Het fokken van deze ongezonde dieren is al verboden, maar het invoeren, kopen en verkopen gaat gewoon door. Het houdverbod is noodzakelijk om een einde te maken aan het leed van deze dieren.

Dier&Recht is blij met de aangekondigde wet. De overheid maakt eindelijk werk van dit structurele dierenleed. Het is een goed begin, maar het blijft belangrijk dat er ook een verbod komt op andere schadelijke kenmerken, zoals een te korte snuit of het missen van een staart. Dier&Recht blijft strijden tegen het fokken van ongezonde dieren, doe je mee?


Deze zeven naaktkatten horen er niet te zijn

Deze zeven naaktkatten horen er niet te zijn

Sinds 2019 kent Nederland duidelijke regels voor het fokken van katten. Fokken met meervoudige erfelijke afwijkingen mag niet. En sinds kort wordt er ook streng gecontroleerd op het fokken van naaktkatten en vouwoorkatten. Het mag niet, maar het gebeurt toch, met pijnlijke gevolgen voor de kat. Weet dus wat je in huis haalt. Onderstaande naaktkattenrassen horen er niet te zijn.

Sphynx

De sphynx vindt zijn oorsprong in Amerika en Canada in de jaren ‘60 en ‘70. Het fokken van naaktkatten bleek bijzonder moeilijk. In de eerste jaren stierven veel kittens aan gezondheidsproblemen. Toch lukte het uiteindelijk om naaktkatten te fokken die in leven bleven.

sphynx
Het ontbreken van haar en snorharen is een ernstige handicap voor de sphynx.

Don sphynx (donskoy)

Dit haarloze ras is ontstaan in 1987 aan de Don in Rusland. Een fokster ontdekte een haarloze kat die niet verwant was aan de sphynx en kruiste deze met een normaal behaarde kater. Qua uiterlijk vertoont de donskoy veel gelijkenis met de sphynx, maar er is een verschil. Terwijl de sphynx een recessief gen voor kaalheid heeft, is het gen voor de haarloosheid van de donskoy dominant. Het zijn dus echt verschillende rassen.

donskoy
De donskoy lijkt erg op de sphynx, maar het zijn twee verschillende rassen.

Peterbald

De Peterbald is ontstaan in 1994 in het Russische Sint-Petersburg door het kruisen van de donskoy en de Oosterse korthaar. De meeste Peterbald-katten worden geboren met haar maar verliezen hun vacht in twee jaar. Ze hebben een perzikachtige huid, die verschillende kleuren kan hebben. Met een lange ratachtige staart, zwemvliezen en een lange, smalle kop zien deze katten er heel ongewoon uit. 

Peterbald
De Peterbald wordt met haar geboren en verliest de vacht in twee jaar. Foto: Tashikicky / Creative Commons

Bambino sphynx of minskin

Nog zieliger dan de gewone naaktkatten zijn naaktkatten waar extra erfelijke gebreken aan zijn toegevoegd. De bambino sphynx (of minskin) is er zo een. Deze kat komt voort uit het kruisen van de munchkin en de sphynx. Van deze beide rassen zijn juist de meest ziekmakende eigenschappen overgenomen: de korte poten van de munchkin en de kaalheid van de sphynx. Deze katten hebben bovenop de problemen van de kaalheid ook nog gewrichtsproblemen.

bambino sphynx
De bambino sphynx heeft de korte poten van de munchkin en de kaalheid van de sphynx.

Elf

De elf is een kattenras ontstaan uit het kruisen van de sphynx en de American curl of Amerikaanse kruloorkat, een kat met naar achteren gevouwen oren. De oren kunnen niet normaal bewegen en door de gekrulde stugge vorm hebben veel katten oorproblemen. Dit bovenop de problemen van de naakte huid.

elf
Bij de elf komen veel oorproblemen voor. Foto: Kirimiti / Creative Commons

Dwelf

De dwelf krijgt nog een extra handicap mee. Dit ras is een kruising tussen de American curl en de bambino sphynx, die op zijn beurt een kruising tussen de munchkin en de sphynx is. Behalve oorproblemen en huidproblemen heeft de dwelf ook gewrichtsproblemen.

dwelf
De dwelf heeft te maken met oor-, huid- én gewrichtsproblemen.

Levkoy

De Oekraïense levkoy is een kruising tussen een vrouwelijke donskoy en een mannelijke Scottish fold. Deze haarloze kat, die sinds 2000 gefokt wordt, heeft de voor een Scottish fold kenmerkende naar binnen gevouwen oren (in het Oekraïens is een levkoy een plant met gevouwen bladeren). Vanwege hun elastische huid hebben ze soms rimpels. De gevouwen oren worden veroorzaakt door een pijnlijke erfelijke kraakbeenziekte. Bovenop de problemen van de kaalheid, geen pretje dus.

levkoy
De naakte levkoy heeft een pijnlijke kraakbeenziekte.

Geef foute fok geen kans

De genoemde katten mogen bijzonder uitziende, sociale en afhankelijke lieverds zijn, hen wacht door erfelijke aandoeningen een leven van weerloos lijden. Koop ze niet, geef foute fok geen kans, geef het goede voorbeeld. Wil je graag een kat in huis, kies er dan eentje uit het asiel. Daar zitten heel veel lieverds op een gezellig thuis te wachten.

Deel dit artikel





zaterdag 29 juni 2024

World Animal Protection Nederland onderzocht de Rabobank en ontdekte dat miljarden gaan naar de grootse vleesbedrijven ter wereld met bar slechte omstandigheden voor de vee-industrie dieren

 Rabobank belooft het geld van hun klanten te gebruiken voor een meer eerlijke en duurzame wereld. Maar in de praktijk houdt de bank met hun schadelijke investeringen wereldwijd ernstig dierenleed in stand. Dit doet Rabobank écht met het geld van hun klanten.

https://npo.nl/start/serie/food-for-thought/seizoen-1/food-for-thought_1/afspelen

Vier video's over voedsel wereldwijd : Food for Thought  echt de moeite waard ! 


ls je een rekening hebt bij Rabobank komt jouw geld op de grote hoop terecht waarmee de bank leningen kan verstrekken en kan beleggen. Wij onderzochten wat Rabobank precies doet met al dat geld, en ontdekten dat er vele miljarden gaan naar de grootste vleesbedrijven ter wereld, zoals Tyson Foods en JBS. Daar leven kippen, koeien en varkens in bar slechte omstandigheden. Deze vijf vormen van dierenleed spelen zich af bij deze bedrijven, en worden dus in stand gehouden door Rabobank — met misschien wel jouw eigen geld.

Stuur een kaartje

Wij vragen Rabobank om te stoppen met het financieren van dierenleed, en geen geld meer te beleggen in grote vleesbedrijven en megastallen. Doe jij mee?

Stuur een kaartje 

1: Plofkippen

Kippen kunnen wel tien jaar worden, maar vleeskuikens worden in zes weken vetgemest en vervolgens geslacht. Door deze onnatuurlijk snelle groei kampen ze vaak met gezondheidsproblemen zoals hart-, huid- long- en botproblemen. De kuikens worden zo zwaar dat ze door hun poten zakken en niet kunnen scharrelen zoals ze van nature willen doen. Ze leven opgepropt op een veel te kleine leefruimte, in donkere megastallen waar ze zelden of nooit een streepje daglicht zien.


2: Kraamkooien voor moedervarkens

Tyson Foods en JBS gebruiken zeugen om nog meer biggen te produceren. Ze houden de zeugen bijna hun hele leven vast in zogenaamde ‘kraamkooien’: krappe, metalen kooien. Daar hebben ze geen ruimte om een nestje te maken voor hun biggen, of om in de modder te wroeten, zoals ze in de natuur zouden doen. De moedervarkens zijn gestrest omdat ze niet aan hun natuurlijke instincten kunnen toegeven en worden hun hele leven uitgebuit, tot hun lichaam het opgeeft.



3: Melkkoeien

Koeien zijn echte kuddedieren. Ze leven graag buiten, en koeien die naast elkaar grazen of slapen, sluiten vriendschappen met elkaar. Melkkoeien leven echter binnen, op harde, kale vloeren, in een omgeving met slechte ventilatie. In de natuur blijven kalveren tot een jaar lang bij hun moeder, maar bij de bedrijven die Rabobank financiert, worden kalveren binnen enkele uren na de geboorte bij hun moeder weggehaald. Al op een leeftijd van slechts vijfeneenhalf jaar worden de meeste moederkoeien geslacht – als ze dat fysiek halen. Kijktip: de aflevering van Food for thought over de (melk)koeienindustrie in de Verenigde Staten.


 4: Ernstige incidenten van dierenleed

Niet zelden komt er undercover-videomateriaal naar buiten van ernstige dierenmishandeling in de bedrijven waarin Rabobank investeert. Een paar jaar geleden is er bijvoorbeeld gefilmd hoe er bij Tyson Foods met kippen werd gegooid en dieren werden geschopt. En bij de veehouderijen van Moy Park – onderdeel van JBS – is geconstateerd dat medewerkers kuikens bewust lieten omkomen van de dorst of hen op een pijnlijke manier doodden, wanneer de dieren door hun leefomstandigheden ernstig waren verzwakt.

5: Ontbossing

Door de financiering van de JBS-keten, financiert Rabobank ook de ontbossing in Brazilië waarbij JBS betrokken is. Een steeds groter deel van het Amazone-regenwoud en de Cerrado-savanne wordt in brand gezet. Om plaats te maken voor vleesproductie en voor soja, waarmee voer wordt gemaakt voor dieren in de wereldwijde industriële veehouderij - bij bedrijven zoals JBS. Door deze branden komen wilde dieren in ernstig gevaar: niet alleen door de vlammen zelf, maar ook door een krimpend leefgebied.

Vecht mee voor dieren

Wij vragen Rabobank om te stoppen met het financieren van dierenleed, en geen geld meer te beleggen in grote vleesbedrijven en megastallen. Laat je stem horen en stuur een kaartje naar RabobankOf steun ons met een gift, en help om de leefomstandigheden van dieren in stallen te verbeteren. Samen vechten we voor dieren.

Ik vecht mee

Foto's Wakker Dier

vrijdag 28 juni 2024

Een zeldzame geboorte van mannelijke boa constrictor 'Ronald' bevallen van 14 babyslangen : volgens kenners is dit de derde keer wereldwijd, dat een slang zwanger raakt zonder contact met andere slangen


Ronald  de boa met zijn 14 baby's  of is Ronaldo een Ronaldina ?  Vreemd verhaal.  
De Guardian een grote gerenommeerde krant, zet er volgens het bericht geen vraagtekens bij. 

Verkeerd geïdentificeerd? reptiel Ronaldo was al minstens negen jaar niet meer in contact geweest met andere slangen

Ten eerste dacht het personeel van het college van de stad Portsmouth dat Ronaldo een mannetje was; Ten tweede was het 1,8 meter lange reptiel al minstens negen jaar niet in contact geweest met andere slangen.

Het college noemde het een "wonderbaarlijke geboorte", maar legde ook uit dat het eigenlijk werd beschouwd als een zeldzaam voorbeeld van parthenogenese, een natuurlijke vorm van ongeslachtelijke voortplanting waarbij embryo's zich ontwikkelen zonder bevruchting.

Het komt veel voor bij planten en sommige dieren, maar er wordt aangenomen dat dit pas de derde keer is dat is gedocumenteerd in een Braziliaanse regenboog boa in gevangenschap waar ook ter wereld.

Een student ontdekte de 14 baby's tijdens een routinecontrole van Ronaldo's vivarium. "Eerst dachten we dat ze zich vergist had. We konden onze ogen niet geloven," zei Amanda McLeod, een dierenverzorger.

Pete Quinlan, een reptielenspecialist, werd erbij geroepen en was even geschokt.

"Ik kweek al 50 jaar slangen en ik heb nog nooit meegemaakt dat dit eerder gebeurde," zei hij. "In feite zijn de baby's klonen van hun moeder, hoewel hun markeringen allemaal iets anders zijn.

"Ronaldo zag er iets dikker uit dan normaal, alsof hij [Quinlan heeft nog steeds moeite om zich te herinneren dat hij een zij] een grote maaltijd had gegeten. We hebben er geen moment bij stilgestaan dat hij, of moeten we zeggen zij, zwanger was."

Quinlan zorgt al negen jaar voor Ronaldo nadat de slang door de RSPCA was herplaatst. De boa, die door een dierenarts tot mannetje was verklaard, is de afgelopen twee jaar een populaire bewoner van het college geweest.

"Het is een fantastische kans voor de studenten om meer te weten te komen over de ontwikkeling van babyslangen," zei Quinlan.

Hij is nu bezig met het uitzoeken van het geslacht van de babyslangen en het opzetten van 14 nieuwe vivaria. Zodra de slangen voldoende volwassen zijn, gaan ze naar nieuwe huizen.

Volgens Dudley Zoo bevallen de meeste boa's van ongeveer 12 tot 15 baby's, hoewel er nesten van 35 zijn geregistreerd. De jonge slangen worden meestal ongeveer zes maanden na de paring geboren en beginnen te eten als ze 10 dagen oud zijn. Ze zijn bij de geboorte 38 tot 50 cm lang en bereiken in het eerste jaar 1,2 meter, waarbij vrouwtjes groter worden dan mannetjes.

Bron : The Guardian 

    donderdag 27 juni 2024

    Het Albert Schweitzer Ziekenhuis Dordrecht, doneert oude couveuses niet meer geschikt voor gebruik aan Diergaarde Blijdorp Rotterdam voor zieke dieren

     

    Deze couveuse is al aangekomen in Diergaarde Blijdorp Dierentuin in Rotterdam


    De oude couveuses van het Albert Schweitzer hebben een nieuw thuis gevonden in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Ze zijn niet meer geschikt voor gebruik in het Dordtse ziekenhuis, maar juist waardevol voor dieren.

    woensdag 26 juni 2024

    Een vrouw uit Florida (VS ) maakte en verspreide duizenden video's met het martelen van aapjes, heeft 4 jaar gevangenisstraf gekregen


    Beste lezers, ik plaats de verschrikkelijke beelden niet en 4 jaar gevangenisstraf lijkt weinig maar geloof mij in de gevangenis wordt ze extra gestraft. Kinderen en dierenmishandelaars hebben geen moment rust.. Medegevangenen zullen haar aanpakken op alle manieren mogelijk. Een schrale troost. We gaan door met deze dierenbeulen, monsters, te pakken met hulp van whistle blowers en justitie.

    Een vrouw uit Florida, Nicole Devilbiss, is veroordeeld tot meer dan vier jaar gevangenisstraf voor haar betrokkenheid bij het maken en verspreiden van video's waarin de marteling van apen wordt afgebeeld. Deze veroordeling, uitgesproken door de Amerikaanse districtsrechter Wendy Berger op 18 juni, heeft een sterk standpunt tegen dierenmishandeling.

    In Defense of Animals, https://www.idausa.org/c een toonaangevende dierenbeschermingsorganisatie, speelde een cruciale rol in deze zaak. Ze verzamelden 13.593 handtekeningen in een brief aan procureur Roger B. Handberg, waarin ze pleitten voor de maximale straf voor Devilbiss. Deze grassroots-inspanning onderstreept de inzet van het publiek om een einde te maken aan dierenmishandeling.

    Het onderzoek naar de activiteiten van Devilbiss begon met een tip van een informant, wat leidde tot een onderzoek door meerdere instanties. De autoriteiten ontdekten dat Devilbiss een Telegram-groep beheerde waar duizenden berichten en video's met apenmarteling werden gedeeld. Op 31 oktober 2023 leverde een huiszoeking onomstotelijk bewijs op van haar betrokkenheid bij deze gruweldaden.

    Doll Stanley, Senior Campaigner voor In Defense of Animals, sprak zijn dankbaarheid uit voor de inspanningen van wetshandhavers en het rechtssysteem. "De verdorvenheid die nodig is om de marteling van welk wezen dan ook te begeren, is ondenkbaar. De samenleving moet een einde maken aan de opzettelijke marteling van dieren, een erkende plaag die moet worden uitgeroeid. We zijn de onderzoekers en instanties die bij deze zaak betrokken zijn dankbaar voor het handhaven van de wet", aldus Stanley.

    dinsdag 25 juni 2024

    Prachtige foto's van Wildlife SOS : positief bericht op deze mooie zomerdag

     


    https://wildlifesos.smugmug.com/   Veel wildlife foto's u kunt kijken hoeft niet te kopen 


    Arti the sloth bear lives at our Bannerghatta Bear Rescue Centre (BBRC), about 25 km outside of Bengaluru, India. The centre is in the state of Karnataka, once home to large populations of wild sloth bears. These populations of wild bears have become fragmented in recent decades because of human development and deforestation.

    Using radio collars, Wildlife SOS has been conducting research in the area for many years. The BBRC gives rescued bears who cannot be returned to a wild a natural forested home to live out their lives under care and watchful eye of our expert staff. This photo was taken by staff photographer Hemant.

    Alt Tag

    Sloth bears are curious by nature. They don’t scavenge or hunt prey like many bears, so they spend much of their days using their long claws digging for bugs and sweet natural treats like honey. Arti is thrilled with his coconut, which will satisfy his sweet tooth and keep his attention as he tries to break open the challenging snack. Learn more about bear enrichments for their physical and mental health. This photo was taken by staff photographer Hemant.

    Alt Tag

    Worldwide, there's some confusion identifying the differences between sloth bears and Asiatic black bears. Once you recognise the classic characteristics, you'll never confuse the two again. Maahi is showing off his shaggy coat and fuzzy ears ... classic indications that he's a sloth bear! Asiatic black bears also have the pronounced white "V" on their chest, but their fur is shorter and smooth and they have smaller round ears. Get to know your India bears. This photo was taken by staff photographer Kunal.

    Alt Tag

    More climbing for fun and exercise! Don’t you just love Mithali’s sweet face? As a cub, she was rescued from an open well along with her sibling Maahi. Open wells have been a hazardous yet important part of India’s infrastructure for millennia. Much of South Asia has extreme seasons, quickly shifting from dry and hot, to torrential monsoon rains. The wells have helped communities capture water to survive these extremes. Unfortunately, it sometimes comes at a cost to wildlife. That’s why we have a pilot project to cover wells that are proven hazards. This photo was taken by staff photographer Kunal.

    Alt Tag

    Basanti’s gaze tells a story of contrasts. Although not predatory, sloth bears have evolved sharing the landscape with tigers. So the lovable inspiration for Baloo the bear in Kipling’s 1894 classic The Jungle Book, can also be one of the fiercest animals in the forest when attacked or startled. It’s not uncommon for mothers with cubs on their back to chase away a tiger!

    Basanti’s beautiful, peaceful face also tells a story of the cruelty he’s endured. The scar on his nose was a hole for a rope, hinting to his days “dancing” before his rescue. Wildlife SOS continues to lead worldwide conservation efforts and work tirelessly to study and protect India’s bears. With fewer than about 20,000 still left in the wild, endangered sloth bears are on the IUCN Red List. This photo was taken by staff photographer Hemant.


    Speaking of contrast, we’re ending our email of favourite photos with a brilliantly coloured garden lizard. With record heat in India, reptiles have moved out of the sun and into shady places shared by humans. Being cold-blooded, snakes and lizards can't regulate their body temperature, so they face life-threatening overheating. Human-snake conflict keeps our rescue teams busy when the scaly friends search for cooler surroundings. This photo was taken by staff photographer Akash.


    Did you know you can buy Wildlife SOS photos and wall art?

    We partner with a high-quality photo printing service that can create amazing wall art with your favourite photos and ship them to your doorstep! Profits go directly to Wildlife SOS to help pay for equipment for our fantastic photographers.