zaterdag 31 augustus 2024
Chapeau ! Dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals Nederland controleert veetransport langs de Europese snelwegen vooral nu met veel zon en hitte
vrijdag 30 augustus 2024
Nieuwsbrief: 7 foto's van Safe Haven for Donkeys heeft al 1000 ezels en paarden in Gaza eerste hulp gegeven maar ook hulp voor de dieren in Egypte, Israël, Westelijk Jordaanoever
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
woensdag 28 augustus 2024
Varkens in Nood wint rechtszaak: de afgrijselijke kraamkooien, het wekenlang opsluiten van varkens tussen stangen, is in strijd met de wet:
We hebben een belangrijke overwinning geboekt voor moedervarkens! De rechtbank geeft ons gelijk in de zaak over het gebruik van kraamkooien in de varkenshouderij. Toezichthouder NVWA erkent dat kraamkooien leed veroorzaken, maar kan niet aantonen dat ze biggensterfte verminderen of dat langer gebruik dan 3 of 4 dagen nodig is. Dit is een doorbraak voor dierenrechten in Nederland.
Een vreselijke kraamkooi. Moedervarken tussen stangen
Deze week behaalden we een belangrijke overwinning voor moedervarkens! Na een jarenlange rechtszaak tegen de overheid, kregen we uiteindelijk gelijk van de hoogste rechter. Het wekenlang opsluiten van varkens tussen de stangen van een kraamkooi is in strijd met de wet. De inspectiedienst NVWA weigerde keer op keer onze verzoeken om op te treden tegen de afgrijselijke kraamkooi. Tijdens de rechtszaak hebben wij een berg bewijs aangeleverd tegen dit achterhaalde gebruik. De NVWA is flink op de vingers getikt omdat ze niet kan onderbouwen waarom ze geen actie onderneemt. De minister van Landbouw moet nu aanvullend onderzoek doen en binnen 8 weken met een goed onderbouwd besluit komen. |
De eerste van vijf leeuwen arriveert in het Big Cat Sanctuary in het Verenigd Koninkrijk nadat ze zijn gered uit het door oorlog verscheurde Oekraïne
Foto's door: The Big Cat Sanctuary
Een jonge leeuwin genaamd Yuna heeft haar eeuwige thuis gevonden in The Big Cat Sanctuary in Kent, na een reis van 1.400 mijl vanuit het door oorlog verscheurde Oekraïne.
Yuna's leven is getekend door grote ontberingen. Gered uit een huis in de buurt van de plaats van verwoestende explosies, doorstond ze smerige levensomstandigheden en werd ze constant gepest door een andere leeuw genaamd Atlas. De meedogenloze stress van haar omgeving eiste zijn tol en in januari 2024 kreeg ze een zware tegenslag nadat ze door puin van een nabijgelegen ontploffing last kreeg van shellshock en verlies van coördinatie.
Omdat ze dringend zorg en een veilige haven nodig had, werd Yuna uiteindelijk overgedragen aan de Wild Animal Rescue, met steun van het International Fund for Animal Welfare (IFAW). Dit cruciale moment bood haar een sprankje hoop - een kans op genezing en vernieuwing, weg van de onrust die ze doorstond.
Yuna is de eerste van een cohort leeuwen die worden verplaatst naar The Big Cat Sanctuary, dat dringend op zoek is naar fondsen om de verblijven te bouwen voor de resterende leeuwen die ze op zich nemen. Hoewel The Big Cat Sanctuary onmiddellijke capaciteit heeft voor één leeuw, zijn er in België tijdelijke huizen geïdentificeerd waar de andere leeuwen de komende maanden in veiligheid zullen verblijven totdat hun eeuwige huizen klaar zijn.
Te midden van de geredde leeuwen bevindt zich Rori, een mannetjesleeuw die worstelt met de ingrijpende gevolgen van shellshock. Ooit reisde hij samen met Yuna, maar Rori's leven nam een andere wending toen hij werd overgeplaatst naar Natuurhulpcentrum VZW in België. Deze nieuwe omgeving biedt hem de kans om de lange weg naar genezing te beginnen, weg van de trauma's uit zijn verleden.
Naast Rori bereiden twee jonge zusjes, Amani en Lira, beiden ongeveer een jaar oud, zich voor op hun eigen reis. Binnenkort verhuizen ze naar Pairi Daiza in België, waar ze zorg en gezelschap krijgen. Terwijl ze met deze belangrijke verandering worden geconfronteerd, zullen de zussen op elkaar vertrouwen om door hun nieuwe omgeving te navigeren.
En dan is er nog Vanda, een jonge leeuwin met een schrijnend verleden. Ze werd gered uit een flatgebouw in het zuidoosten van Oekraïne in de buurt van een kerncentrale. Door ernstige ondervoeding werd Vanda's groei belemmerd, waardoor ze zo klein leek als een welp van drie tot vier maanden oud, ondanks dat ze acht maanden oud was. Gelukkig staat haar op het punt om te worden overgebracht naar ZOO Planckendael in België, waar ze de kans krijgt om te gedijen in een veilige, verzorgende omgeving.
"Toen we hoorden over de hartverscheurende situatie van deze leeuwen, wisten we dat we iets moesten doen, ook al hadden we de ruimte niet", zegt Cameron Whitnall van The Big Cat Sanctuary. "We zijn meteen aan de slag gegaan om erachter te komen hoe we dit idee konden realiseren. Het is een race tegen de klok, maar we zijn vastbesloten om ze het best mogelijke thuis voor altijd te geven - dat is onze missie, want ze verdienen het na alles wat ze hebben meegemaakt."
Zodra deze grote katachtigen zijn herplaatst, betekent dit dat de overige vijf leeuwen die door het IFAW van Wild Animal Rescue worden ondersteund, een veilig thuis hebben gevonden. Deze prestatie markeert een nieuwe belangrijke mijlpaal voor zowel Wild Animal Rescue als het IFAW, met in totaal 21 grote katachtigen die met succes in een veilige omgeving zijn geplaatst.
"Oekraïne is nu geen onbekende in tragedie, en de verhalen van deze grote katachtigen zijn niet anders. Ik ben blij dat ze in ieder geval voor hen op weg zijn naar een veiligere plek. Het grote-katachtigen-opvang heeft permanente huisvesting geboden aan de overgebleven leeuwen, waaronder Yuna, van wie we vreesden dat ze vanwege haar psychische problemen geen thuis zou krijgen", zegt Natalia Gozak, die deze evacuaties namens IFAW en Wild Animal Rescue coördineert.
De meeste grote katachtigen die in gevangenschap worden gefokt, kunnen niet in het wild worden vrijgelaten, dus IFAW en verschillende dierenwelzijnsorganisaties en partners werken aan het vinden van geschikte huizen waar deze dieren levenslang verzorgd kunnen worden. Huisvestingsmogelijkheden zijn schaars en de aanhoudende oorlog heeft geleid tot een aanzienlijke toestroom van dieren die een thuis nodig hebben, waardoor het toch al beperkte aantal geschikte locaties dat nu vol zit, onder druk komt te staan. Het Big Cat Sanctuary bouwt momenteel verblijven om ervoor te zorgen dat de geredde grote katachtigen de allerbeste zorg krijgen.
"Wilde dieren die in gevangenschap zijn geboren en uit deze situaties zijn gered, kunnen helaas niet terugkeren naar het wild, waar ze thuishoren", voegde Gozak eraan toe. "Leeuwen zijn geen geschikte huisdieren - het zijn wilde dieren die deskundige specialistische zorg nodig hebben om zo goed mogelijk aan hun fysieke en psychologische behoeften te voldoen."
"Het is een enge tijd voor iedereen hier in Oekraïne. Deze grote katachtigen moeten zo bang en verward zijn geweest - sommige zijn geboren tijdens het conflict en kennen geen ander leven dan de constante chaos van oorlog, sommige zijn direct getroffen door beschietingen. Ik ben opgelucht dat deze leeuwen nu een beter leven voor zich hebben", zegt Natalia Popova van Wild Animal Rescue.
De overige leeuwen zullen in tijdelijke faciliteiten in België verblijven terwijl de bouw van hun nieuwe verblijven in The Big Cat Sanctuary vordert. Zodra deze verblijven zijn voltooid, zullen de leeuwen worden verwelkomd in hun permanente huizen.
Overweeg alstublieft om vandaag nog te doneren om The Big Cat Sanctuary te helpen in haar missie om Vanda, Yuna, Rori, Amani en Lira een nieuw leven te geven. Doneren kan HIER!
Bron : https://worldanimalnews.com/dinsdag 27 augustus 2024
'Animals in Gaza Alliance' 3 dieren hulporganisaties waaronder Nederland, gaan verzwakte, ondervoede, gewonde, werkpaarden en ezels, onmisbaar voor de bevolking, noodhulp bieden
| ||||||||||||
|
maandag 26 augustus 2024
Jaarlijks worden in Europa 9 miljoen dieren gebruikt in de proefdierindustrie: Nederland gaat €124,5 miljoen investeren in Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie (CPBT)
Melissa van den Aarssen
Nederland maakt de weg vrij voor dierproefvrije wetenschappelijke innovatie door een nieuw – humaan – biomedisch onderzoekscentrum te financieren dat medische behandelingen zal ontwikkelen zonder op dieren te testen.
Het Nationaal Groeifonds heeft maar liefst € 124,5 miljoen uitgetrokken voor de oprichting van het Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie (CBPT), een belangrijke stap voorwaarts in dierproefvrije wetenschap.
Wat is het Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie?
Het onderzoekscentrum zal baanbrekend werk verrichten op het gebied van biomedisch onderzoek – zonder dieren te kwellen. De missie is om veiligere en effectievere behandelingen te ontwikkelen voor een reeks ziekten, van astma tot taaislijmziekte.
Het baanbrekende centrum betekent een paradigmaverschuiving in de ontwikkeling van geneesmiddelen en zal partijen samenbrengen die betrokken zijn bij alle aspecten van de ontwikkeling van nieuwe dierproefvrije strategieën – van concept tot toepassing. Het CPBT zal wetenschappers, bedrijven en regelgevende instanties laten zien dat veilige en effectieve medicijnen ontwikkeld kunnen worden zonder dierproeven, en het zal training bieden om alle partijen te helpen dierproefvrije strategieën te integreren in het systeem voor de ontwikkeling van medicijnen.
Waarom dit belangrijke vooruitgang is
Jaarlijks worden in Europa meer dan negen miljoen dieren gebruikt voor experimenten. Levende, voelende wezens worden legaal vergiftigd, onderworpen aan psychologisch leed, opzettelijk (dood)ziek gemaakt, onderworpen aan hersenbeschadiging, verlamd, blootgesteld aan irriterende stoffen voor huid of ogen, verbrand, vergast, gedwongen gevoed, geëlektrocuteerd, verstoken van voedsel, water of slaap – en bijna allemaal gedood.
Miljoenen anderen worden gefokt om te lijden door schadelijke genetische modificaties, worden gebruikt als fokmachines in de wrede toeleveringsketen van dierproeven of kwijnen weg in kooien tot ze sterven zonder te zijn gebruikt in een experiment of voor de fok.
Dierproefvrij onderzoek is de toekomst
Mensen verschillen biologisch op verschillende manieren van andere dieren. Testen op andere diersoorten is niet alleen wreed, maar ook slechte wetenschap die wetenschappelijke doorbraken in de weg staat.
Wist je dat ibuprofen nierfalen en maagzweren veroorzaakt bij katten en honden of dat morfine, een verdovend middel bij mensen, het tegenovergestelde effect heeft bij geiten en paarden? Veel nuttige medicijnen die al tientallen jaren veilig door mensen worden gebruikt, zoals penicilline of tamoxifen (een behandeling voor borstkanker), zouden misschien nooit op de markt zijn gekomen als ze onderworpen waren aan het huidige testsysteem met dierproeven.
‘s Werelds vooruitstrevende wetenschappers ontwikkelen en gebruiken methoden voor het bestuderen van ziekten en het testen van producten die het gebruik van dieren kunnen vervangen en die daadwerkelijk relevant zijn voor de menselijke gezondheid.
Welk onderzoek wordt er gedaan bij CPBT?
In eerste instantie zal het CPBT zich concentreren op amyotrofe laterale sclerose, taaislijmziekte, artrose en reumatoïde artritis, en astma en chronische obstructieve longziekte. De onderzoeken op deze gebieden kunnen vervolgens dienen als blauwdruk voor andere gebieden van humaan biomedisch onderzoek.
Onderwijs, training en bewustwording verbeteren
Het CPBT zal ook onderwijs, training en ondersteuning bieden om de acceptatie en toepassing van dierproefvrije biomedische innovaties te bevorderen. PETA’s wetenschappelijk adviseur voor dierproeven in Nederland, Dr. Janneke Hogervorst, is betrokken bij deze initiatieven. Samen met Prof. Daniela Salvatori van het CPBT heeft Dr. Hogervorst de Global Education Hub on animal-free innovation opgezet, met als missie het delen en verspreiden van kennis, best practices en dierproefvrije leermiddelen over de hele wereld.
Dieren in laboratoria hebben nog steeds hulp nod
Het CPBT en de invetstering van de overheid erin scheppen een precedent voor andere landen om te volgen. Maar, zoals beschreven in PETA’s Research Modernisation Deal, moeten regeringen meer doen dan financiële prikkels geven om een einde te maken aan dierproeven.
De Research Modernisation Deal schetst zes belangrijke stappen die nodig zijn voor het ontwikkelen van een routekaart om een einde te maken aan het gebruik van dieren in onderzoek en testen en de invoering van dierproefvrije methoden te versnellen.
Dring jij er bij de overheid op aan actie te ondernemen voor apen, konijnen, muizen en andere dieren? Petitie: